Kraslice našim predkom menili život, pred Veľkou nocou ich približuje nová predajná výstava

TASR, pt, 10. apríla 2019 o 05:28

Veľkonočné kraslice boli pre našich predkov mimoriadne dôležité, mnohým z nich doslova zmenili život. V minulosti tvorili jedinú výslužku za veľkonočné šibanie či polievanie, a dievčatá prostredníctvom nich dávali chlapcom najavo svoj záujem. Ako rôzne ich možno zdobiť, ukazuje aktuálna predajná výstava.

Veľkonočné kraslice možno zdobiť nespočetnými technikami. Ilustračné foto.

Foto: PRAVDA, Milan Kráľ

Ako šiel s kraslicami čas, aké techniky zdobenia sa používali, si môžu pozrieť návštevníci Horehronského múzea v Brezne. V predveľkonočnom čase je možné kraslice aj kúpiť.

Výstavu organizuje múzeum v spolupráci s miestnym odborom Živeny do 17. apríla.

„Výstava ponúka rôzne druhy kraslíc, farbené voskom, dierkované, maľované, striekané, vyškrabávané, papierové alebo vyrobené zo stužiek, a tiež korbáče upletené z vŕbových prútov, výrobky z keramiky, dreva, rôzne jarné dekorácie, zdobené medovníky či veľkonočné sviečky. Ľudia tak môžu obdivovať zručnosť a kreativitu regionálnych výrobcov a podporiť ich tvorbu," uviedla kurátorka múzea Martina Ťažká.

Obohatením výstavy sú aj ukážky výroby veľkonočných kraslíc tradičnou technikou - voskovaním a vŕtaním. Svoju prácu dnes do dvanástej predvedie Lýdia Malčeková, ktorá sa už niekoľko rokov venuje výrobe madeirových kraslíc.

Ako v nedávnom rozhovore pre ahojmama.sk vysvetlila etnologička Katarína Nádaská, kraslice sa zdobili spočiatku veľmi jednoducho, až neskôr sa techniky zdokonaľovali. „Často tam boli aj veršíky, dievčatá chceli takýmto spôsobom vyjadriť cit k svojmu vybranému mládencovi,“ vysvetlila.

„Keď si dievčina medzi šibačmi našla takého, ktorý sa jej páčil, dala mu písanku, veršík. Tak mu dala najavo, že ho má rada. Takéto vajíčko dostal len on, jediný. Ak ju aj on mal rád, potom jej o pár týždňov pri stavaní májov postavil personalizovaný, osobný máj. Len pre ňu. A už bola, ako sa hovorí, ruka v rukáve,“ priblížila Katarína Nádaská osobitný význam kraslíc, keď sa prostredníctvom nich dávali dokopy naši predkovia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >