Konečne! Ženy si môžu vybrať, koho chcú mať pri pôrode a nemocnica im to musí umožniť. Kedy ale môže lekár sprievod stále vykázať?

Patricia Poprocká, 4. júna 2024 o 05:47

Ženy si môžu zvoliť blízku osobu, ktorá ich bude pri pri pôrode sprevádzať, od júna im toto právo garantuje zákon, ktorý konečne nadobudol účinnosť. Výhodou oproti dnešnému stavu je, že vybraný človek môže byť so ženou celý čas od príchodu do nemocnice, doteraz si zariadenia určovali, na ktorú fázu pôrodu sprevádzajúcu osobu vpustia.

Pri pôrode môže ženu sprevádzať vybraná osoba od samého začiatku až do konca. Lekár má však predsa len stále rozhodujúce slovo.

Foto: shutterstock

Sprevádzajúcou osobou môže byť hocikto – partner, kamarátka, dula, matka či iný rodinný príslušník. Podmienkou je, že nesmie byť vo výkone trestu alebo detencie. Žena si teoreticky môže vybrať aj viac sprevádzajúcich osôb, ale len za predpokladu, že to dovoľujú podmienky nemocnice.

Tie si nemocnice určovali dnes v skôr obmedzenom počte, sprevádzajúce osoby dokonca vpúšťali až k samotnému pôrodu, nie práve tie hodiny mu predchádzajúce, kedy žena potrebuje pomoc a podporu najviac. To sa teraz zmení, sprevádzajúca osoba môže byť so ženou celý čas a nemocnica jej to nemôže zakázať.

Nedostatkom zákona je, že nerieši poplatky za prítomnosť sprevádzajúcej osoby. Niektoré nemocnice poplatky vyberajú, čo je diskriminujúce voči ženám s nízkymi príjmami. „Prítomnosť sprevádzajúcej osoby nie je nadštandardná služba, máte na ňu právny nárok, takéto poplatky sú diskriminačné a nemocnica by ich nemala vyberať,“ konštatuje združenie Ženské kruhy, ktoré sa venuje o.i. aj právam žien pri pôrode. A čo teda, ak bude nemocnica požadovať poplatok? Združenie odporúča nemocnicu upozorniť na to, že ide o právny nárok.

Zákon totiž v paragrafe11 hovorí jasne: „Pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti v súvislosti s pôrodom má žena právo na prítomnosť ňou určenej sprevádzajúcej osoby. Žene sa umožní prítomnosť viacerých ňou určených sprevádzajúcich osôb, ak to dovoľujú podmienky zdravotníckeho zariadenia.“

Ďalším nedostatkom je možnosť odoprieť rodičke sprievod, ak ošetrujúci lekársky personál usúdi, že jeho prítomnosť je „nezlučiteľná s povahou poskytovaného zdravotného výkonu“. Novela okolnosti, za ktorých možno k obmedzeniu prítomnosti sprevádzajúcej osoby pristúpiť, nijako nekonkretizuje, podľa dôvodovej správy by týmito okolnosťami by mohli byť závažné komplikácie pri pôrode. Ani tie však nie sú dôvodom, aby bola sprevádzajúca osoba vykázaná, upozorňujú odborníci na ľudské práva.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >