Koľko litrov vody sa minie na výrobu trička či smartfónu? Šesť oblastí, kde sa ňou plytvá najviac

Patricia Poprocká, 23. marca 2022 o 04:30

Mnohí z nás ju zatiaľ míňajú s úplnou samozrejmosťou a výzvy na šetrenie prechádzajú myknutím pliec. No a čo, vody je stále u nás dosť. Už na susednej Ukrajine však chýba tisíckam ľudí, nehovoriac o iných štátoch. Situácia sa má podľa prognóz zhoršovať a včerajší Deň vody mal na jej vážnosť upozorniť. Viete, kde sa vodou plytvá najviac?

Toto nie je samozrejmosť.

Foto: Shutterstock.com

Z celosvetového hľadiska je to jednoznačne priemysel – potravinársky, textilný, ale i ďalšie odvetvia, vyrábajúce množstvo vecí pre zisk, ktoré človek často ani nepotrebuje kupovať, ale šikovný marketing ho presvedčí, že áno. Z hľadiska toho, čo môžeme pre ochranu planéty a vody urobiť my, je na prvom mieste naša domácnosť, každodenné činnosti, nad ktorými sa často ani nepozastavujeme, no pri ktorých vodou plytváme.

Domácnosť

Je tu hneď niekoľko činností. Najčastejšie ľudia nechávajú kohútik pustený pri umývaní zubov či vlasov, sprchujú sa príliš dlho, prípadne si radšej napustia vaňu. Ďalšou chybou je príliš silný prúd vody pri umývaní riadu či zeleniny, splachovanie do toalety vecí, ktoré možno normálne vyhodiť – napríklad papierové vreckovky, do ktorých si ľudia vyfúkajú nos. Plytvaním je tiež nezatvorený kohútik, z ktorého voda kvapká niekedy aj celý deň.

Záhrada

Áno, svoju vodu potrebuje nielen zelenina, ale aj trávnik, ak má byť pekný. Namiesto pitnej by však bolo lepšie použiť dažďovú alebo inú úžitkovú. Nádoby na zachytávanie dažďovej vody by mali byť samozrejmosťou, vo väčšine záhrad však chýbajú.

Autoumývarka

Mnohí šoféri už teraz určite krútia hlavou, ale naozaj nie je časté umývanie auta plytvaním vodou? Samozrejme, karosériu i podvozok treba chrániť, najmä po zime očistiť od zvyškov soli, ale pravidelne umývať auto, ktoré sa po pár kilometroch opäť zapráši je márnivosť.

Chov dobytka

Podľa prepočtov poľnohospodársky priemysel spotrebuje 70% celkovej pitnej vody, z toho tretina sa využíva na pestovanie krmiva pre dobytok. Na kilogram hovädzieho masa sa spotrebuje 15 400 litrov vody. Chovaných zvierat na zemeguli pribúda, nie je tu však dostatok miesta, aby sa napásol. Takže im potraviny pestujeme, čo má za následok odlesňovanie planéty. A ešte jedno negatívum – znečisťovanie spodných vôd výkalmi. Riešenie? Nejesť mäso, prípadne výrazne obmedziť jeho spotrebu.

Priemysel

Spotreba vody sa tu pohybuje v obrovských číslach. Každý výrobok má za sebou tisícky litrov vody. Napríklad výroba kilogramu sušeného kravského mlieka, z ktorého sa po tom vyrábajú ďalšie potraviny, potrebuje 4700 litrov vody. Jedny rifle potrebujú 8000 litrov, tričko 2500 litrov. Na výrobu jedného listu papiera treba 13 litrov vody, na výrobu kožených topánok takmer 9-tisíc, na jeden smartfón 13-tisíc litrov a na počítač 27-tisíc. Výroba auta vrátane pneumatík minie 147-tisíc litrov vody.

Neviditeľná nepriama spotreba

Ide o kolobeh dodávateľského reťazca, ktorý zahŕňa výrobu a prevádzku strojov, energie a ich výrobu (elektrina, plyn, benzín, nafta), dopravu, dodávku paliva a podobne.

Čo s tým? Nič nové už nevymyslíme. Len obmedziť spotrebu, pri nákupoch premýšľať, čo naozaj potrebujeme, čo sa dá, nekupovať nové, čo sa dá, tak opraviť. Radosť je v nás samotných, nie v nových veciach.


ANKETA:

Snažíte sa šetriť vodou?

74,1%



20,7%



3,4%



0,9%



0,9%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >