Keď sa ti minie balzam na pery, musíš sa zabiť. Deti ohrozuje ďalšia nezmyselná internetová výzva

Gabriela Bachárová, 14. mája 2022 o 04:56

Porozprávajte sa so svojím potomkom, či už počul o výzve, ktorá sa momentálne šíri medzi deťmi najmä prostredníctvom obľúbenej sociálnej siete TikTok.

Rôznymi nezmyselnými výzvami sú ohrození najmä dospievajúci.

Foto: Shutterstock.com

„Výzva vznikla už dávnejšie, ale v uplynulých dňoch sa medzi mladými ľuďmi stala pomerne virálnou a vyskytuje sa aj pod názvami #ChapstickChallenge alebo #JeuDuLabello. Podstatou pôvodnej výzvy bolo natrieť si pery balzamom s nejakou príchuťou, nechať sa pobozkať a bozkávajúci mal uhádnuť príchuť. Táto verzia výzvy veľký úspech nezožala, ale jej modifikácia je už o niečom inom,“ upozorňuje organizácia IPčko, ktorá vznikla na pomoc mladým ľuďom v ťažkej situácii.

„Vylepšená” výzva nabáda najmä tínedžerov, aby si natreli pery vždy, keď sa cítia zle, prežívajú niečo náročné, majú depresiu, úzkosť alebo sa im niečo nepodarí. „Žiaľ, ukončenie tejto výzvy povzbudzuje mladých ľudí s duševnými ťažkosťami a v náročných situáciách k jedinému, radikálnemu a tragickému koncu - samovražde, ktorá má nastať práve vtedy, keď sa im balzam minie a tuba zostane prázdna,“ vysvetľujú princíp odborníci.

Doteraz nebolo v súvislosti s výzvou našťastie zaznamenané žiadne úmrtie, no určite je dobré hovoriť s deťmi o tom, čo ich trápi a upozorniť ich, aby sa nedali zlákať žiadnymi hlúpymi internetovými hrami, ktoré ich môže psychicky aj fyzicky poškodiť.

Ako sa s deťmi rozprávať o nebezpečných výzvach?

(radia odborníci z organizácie IPčko)
1. Spoznajte ich názor na online výzvy. Dozviete sa tak veľa o svojich deťoch a ich postojoch k výzvam oveľa viac, ako keď budete hovoriť iba vy.

2. Diskutujte o tom, čo by urobili, ak by boli vyzvaní niečo urobiť. Pomôže im to nazrieť na situáciu aj inou optikou a vďaka diskusii môžete rozšíriť možnosti a stratégie riešenia takejto situácie.

3. Ukážte svoje pocity. Hovorte spolu o tom, že vám na nich záleží a máte obavu, že by sa im mohlo niečo stať, pretože sú pre vás všetkým. Zákazy, príkazy, kontrola a prísnosť nie sú úspešná cesta.

4. Počúvajte, čo hovoria vaše deti a vyhnite sa odsudzovaniu, pretože ten, kto ich do výzvy nominoval, môže byť ich najlepší priateľ a verte, že sa v danej chvíli dieťa postaví na jeho stranu a bude ho chrániť.

5. Dajte im čas na premyslenie. Pomôže im to spoznať pozitíva, negatíva a riziká výzvy. Jednoduché „nerob to“ im nestačí.

6. Pokúste sa nájsť pozitívne a podporujúce výzvy, do ktorých sa môžu zapojiť alebo sa zapojíte spoločne s nimi. Toto môže byť magickým momentom vo vzťahu rodiča a tínedžera.

7. Uznajte tlak. Povedzte im, že veríte tomu, že zapojenie sa do výzvy a tlak, ktorý prežívajú, je legitímny, nebagatelizujte.

8. Ponúknite bezpečný adrenalín. Výzvy sú spojené s dobrodružstvom a adrenalínom. Poďte spoločne skúsiť niečo bezpečné a adrenalínové.

9. Povedzte im, kde môžu hľadať odbornú pomoc a povzbuďte ich, aby ju vyhľadali.

10. Buďte pre nich bezpečím a istotou. Uistite ich, že budete stáť pri nich aj vtedy, keď urobia chybu.

Kde môžu deti a mladí ľudia hľadať pomoc?
www.ipcko.sk
www.stalosato.sk
www.dobralinka.sk
www.krizovalinkapomoci.sk
0800 500 333





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >