Káva je zdravá, v tehotenstve sa však odporúča obmedziť jej pitie.
Foto: Shutterstock.comV zásade áno. Počas tehotenstva sa totiž schopnosť metabolizovať kofeín v tele ženy spomaľuje. Ten sa cez placentu dostáva aj do krvného obehu dieťaťa, ktoré ho ešte nevie odbúravať a preto sa mu v tele hromadí. Sú štúdie, ktoré naznačujú zvýšené riziko potratu i negatívneho vplyvu na bábätko v spojitosti s konzumáciou kofeínu v tehotenstve.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) aj podľa Amerického kolégia pôrodníkov a gynekológov (ACOG) si ale tehotné ženy nemusia počas tehotenstva úplne odopierať kávu, odporúča sa však najviac 200 mg kofeínu denne.
Podľa farmakológa Iana Musgrave z University of Adelaide, ktorý píše aj pre populárno-náučný magazín The Conversation, je to s kofeínom v tehotenstve takto: „Mierna spotreba kávy je spojená so zdravotnými benefitmi ako zníženie rizika vzniku srdcových chorôb a cukrovky druhého typu. Primeraná spotreba kofeínu je v zásade bezpečná, ale niektoré štúdie naznačili aj inú vec – spotreba kofeínu u tehotných žien môže spôsobovať riziko potratu, prípadne môže mať negatívny vplyv na ich dieťa.“
Skoršie štúdie naznačovali, že bezpečná dávka je mierne pod hranicou 300 mg kofeínu denne, no vychádzali z obmedzeného množstva dát. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín preto odporúčanú dennú hranicu znížil na spomínaných 200 miligramov.
Kofeín je aj v čokoláde či čaji
Koľko kávy môže žena v tehotenstve vypiť, aby sa vošla do odporúčaného limitu, sa presne určiť nedá. Závisí to aj od jej ďalších stravovacích návykov. Kofeín sa totiž nenachádza len v káve, vysoký obsah má aj čokoláda, nájdeme ho v čaji, v kakau, nehovoriac o energetických nápojoch či liekoch.Šálka čaju môže mať od 20 do 120 mg kofeínu, šálka kakaa či 100 gramov horkej čokolády 3 až 32 mg. V kolových či energetických nápojoch je rozpätie kofeínu 50 – 160 mg na plechovku.
Kofeín a nápoje
240 ml šálka filtrovanej kávy – 100 mg30 ml espresso – 60 mg
150 ml čaju – 32 mg
150 ml horkej čokolády – 4 mg
330 ml plechovka energetického nápoja – 80 mg
30 g mliečnej čokolády – 20 mg
330 ml plechovka koly – 39 mg
240 ml šálka bezkofeínovej kávy – 2 mg
240 ml šálka kakaa – 26 mg
Ďalšou možnosťou je káva bez kofeínu, tá však tiež obsahuje kofeín, hoci výrazne menšie množstvo – 2 až 4 mg kofeínu na šálku. V prípade bezkofeínovej kávy ale tiež treba rozlišovať, akým spôsobom bol z nej kofeín odstránený. „Dá sa to urobiť bez chémie, takzvaným švajčiarskym vodným procesom, alebo chemicky pomocou rozpúšťadiel, napríklad chloroformu,“ vysvetľuje odborníčka. Zistiť, akým spôsobom bola káva odkofeínovaná, laik nie vždy dokáže. Podľa Moniky Matúšovej je vodný proces náročnejší než chemický, čo sa zväčša prejavuje v cene kávy.
ANKETA: