Hry bez slov, ktoré liečia... 5 jednoduchých hier na posilnenie dôvery medzi rodičom a dieťaťom

Patricia Poprocká, 24. októbra 2019 o 06:12

Deti sa milujú hrať, i tú najnudnejšiu činnosť dokážu urobiť s radosťou, ak im ju predostrieme ako hru. Hra je však dôležitý prostriedok aj na vylepšenie či napravenie vzťahov medzi deťmi a rodičmi. Nielen v tom, že dieťa oceňuje, že sa mu dospelý venuje, sú špeciálne hry, ktoré posilňujú vzájomnú dôveru, empatiu či samostatnosť.

Okrem terapeutického účinku prinášajú hry obom stranám aj množstvo zábavy.

Foto: shutterstock.com

Občianske združenie Návrat odporúča v rámci rozvoja vzájomných vzťahov a osobnosti dieťaťa tieto hry sociálneho pracovníka Tibora Hujdiča z jeho publikácie Rodič ako detské ihrisko. Hrať ich je veľmi jednoduché, nepotrebujete k tomu nič len jeden druhého, čas a pozornosť. Vhodné sú väčšinou pre deti staršie ako štyri roky a okrem spomínaných prínosov sa pri nich aj skvele zabavíte.

Prenesenie panáka

Hra posilňuje dôveru, relaxáciu. Ide o to, aby dospelý preniesol nehybné dieťa, akože spiaceho panáka z jedného miesta na druhé. Nemá sa pritom „prebudiť“. Tibor Hujdič odporúča pri bojazlivých deťoch citlivý a opatrný postup. Potom si možno úlohy vymeniť, aj keď dieťa, samozrejme, dospelého preniesť nedokáže, nanajvýš tak trocha posunúť.

Rozhovor rukami

Ide o rozvoj lepšieho porozumenia, komunikácie a empatie. Hra je jednoduchá – dieťa sa s rodičom rozpráva prostredníctvom rúk, a ten mu prostredníctvom rúk odpovedá. „Ide o jednoduché vyjadrovania prejavov záporných alebo kladných emócií pohybom alebo dotykom,“ približuje Návrat na svojom webe krátky rozhovor bez slov. Nakoniec si obaja vysvetlia, o čom sa ruky „rozprávali“.

Zmierenie

Posilňuje sa asertivita, empatia. Aj tu hrajú hlavnú úlohu ruky, ľavé. Jedna predstavuje nahnevanú, urazenú, druhá ruka sa s ňou snaží udobriť. Opäť dotykmi, približovaním či odďaľovaním... Ruky môžu odrážať aktuálne pocity hráčov, teda sa môže stať, že k zmierneniu ani nedôjde. Na konci hry sa hráči vystriedajú, a o zmiernenie sa snaží ten, ktorý predtým predstavoval urazeného.

Vedenie na určité miesto

Jeden hráč si vyberie miesto, kam chce ísť, postaví sa však inde. Druhý sa snaží zistiť, kam chce ísť a doviesť ho tam. Opäť sa to celé odohráva bez slov, súhlas či nesúhlas dávame najavo pohybmi, vzpieraním či podvoľovaním sa. Rozvíja sa tak empatia, samostatnosť, spolupráca.

Spojenectvo

Medzi brušká palcov si dieťa a rodič umiestnia nejaký pozdĺžny predmet – ceruzu, pravítko, doštičku. Takto spoločne potom skúšajú robiť rôzne činnosti, napríklad zaliať kvetiny, umyť tanier, prípadne iba prejsť cez miestnosť, posadiť sa, a podobne. Jednoznačná hra na spoluprácu, súdržnosť, empatiu.

Viac o hrách si môžete prečítať na tento stránke OZ Návrat.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >