Hlavne sa nezblázniť! Zladiť prácu z domu a starostlivosť o deti sa dá, chce to však pravidlá

ahojmama.sk, včera 04:44

Práca z domu je pre mnohé matky ideálnym riešením, ako si popri starostlivosti o dieťa privyrobiť. Nie je to síce vždy jednoduché, odskakovať od pracovných záležitostí k detským, dá sa to však zladiť.

Tak toto teda nie.

Foto: shutterstock

Najjednoduchšie je vytvoriť si určitý systém, vyčleniť na prácu čas a priestor. Tu je niekoľko užitočných tipov.

Najprv dieťa, potom práca
Keď pracujete pri bábätku, na výber príliš nemáte. Robiť treba, keď dieťa spí. Ak je už staršie, ideálne je, keď sa dieťaťu určitý čas venujete, ono sa nasýti vašej pozornosti a potom sa dohodnete, že sa bude chvíľu zabávať samé a vy máte čas na prácu. Pri ešte starších deťoch je to ešte jednoduchšie – pracovať treba, keď sa idú hrať vonku s kamarátmi, začítajú sa do knihy alebo venujú povinnostiam ako učenie sa či robenie poriadku vo vlastných veciach.

Dvere alebo aspoň kvetina
Vytvorte si prostredie, v ktorom sa budete dobre cítiť, a ktoré budú aj členovia vašej rodiny rešpektovať, že je to váš pracovný kútik. Nárazovo je síce možné pracovať aj za kuchynským stolom, zo spálne alebo z detskej izby, kde je písací stôl, nie je to však dobré pre dlhodobejšiu prácu. „Pokiaľ vám to rodina a dispozície dovolia, vymedzte priestor tak, aby bolo úplne jasné, na aký účel slúži a kde sa nestane, že vás uprostred práce niekto prekvapí so slovami: Teraz sa tu bude večerať!“ radí štylistka Jana Vařechová Holoubková, spolupracujúca s ASKO – NÁBYTOK. Ideálna je samostatná pracovňa s možnosťou zavrieť dvere. Ak to nie je možné, tak si vytvorte aspoň vizuálnu bariéru ako paraván, zástenu, obojstrannú knižnicu, kvetinovú stenu alebo aspoň väčšiu samostatnú kvetinu.

Stôl veľký a pevný
Kritériá sú jasné: pevnosť, odolnosť, výška a dostatočná veľkosť. Výška dosky stola by sa mala pohybovať medzi 72 a 78 cm. Lakte majú totiž pri práci zvierať pravý uhol a doska stola nesmie tlačiť do predlaktia. Na stole by malo byť miesto pre monitor, ktorý má byť vzdialený od tváre 50 až 70 cm, aj klávesnicu.

Stolička musí byť pohodlná
Nebojte sa investovať do pracovnej stoličky, najmä ak pracujete z domu pravidelne. Je to dôležité najmä pre zdravie chrbta. Kuchynská stolička môže byť dočasným riešením, dlhé sedenie bez ergonomickej podpory však chrbticu zaťažuje, a preto by ste ju mali časom vymeniť. Pracovná stolička byť stabilná, pevná a plne nastaviteľná. Dôležité je nastaviť si výšku sedadla tak, aby nohy zvierali uhol 90° a operadlo by malo kopírovať prirodzené zakrivenie chrbtice. Sedák by mal byť dostatočne široký a hlboký, ideálne s prednou časťou zaoblenou, aby nezaťažoval nohy. Popri zdravotnom hľadisku je tu aj vplyv na psychiku. Ak sa vám pohodlne sedí a pohodlne pracuje, budete celkovo lepšie naladená a na vyrušovanie z práce (ktoré pri deťoch zákonite skôr či neskôr príde) budete reagovať pokojnejšie a trpezlivejšie.

Doplnky sa oplatia
O tom, či sa pri práci cítime dobre, rozhodujú neraz práve detaily ako doplnky a dekorácie. Nie je jedno, aký máte koberec, veľký význam má aj lampa. „Obklopiť sa peknými a funkčnými vecami znamená v konečnom dôsledku oveľa viac ako cítiť sa pri práci príjemne. Možno sa vám ani nebude chcieť vedľa do kuchyne,“ uzatvára Jana Vařechová Holoubková.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >