Dušičky trošku inak. Sedem tipov, ako si uctiť blízkych úprimne a bez veľkých výdavkov

Patricia Poprocká, 19. októbra 2023 o 06:30

Ako si na Dušičky spomínate na svojich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami? Dva týždne pred sviatkom Dušičiek, sa obchody pretekajú v ponuke tovarov na výzdobu hrobov, faktom však je, že výsledkom sú tony plastového odpadu, ku ktorému sa najnovšie pridružuje aj elektroodpad. Čo tak si pripomenúť pamiatku zosnulých inak, dokonca tak, že sa ani nepohnete z domu? Tu je niekoľko tipov.

Sviečky a kvetiny. Zosnulých si môžeme na Dušičky pripomenúť aj inak.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

Úcta a láska k blízkym sa dá vyjadriť aj inak než tým, že prinesieme na cintoríny plastové kytice či vence, ktoré sa ani nedajú zrecyklovať. Napríklad takto:

Ozdoby prírodné

Ak si už neviete predstaviť Dušičky bez návštevy cintorína, skúste tam priniesť niečo ekologické. Namiesto plastových atráp napríklad kyticu chryzantém, prípadne biologicky rozložiteľný veniec z prírodných materiálov, áno, i také možno vyrobiť. Návodov nájdete na internete viacero. Ak na výrobu nemáte čas, snažte sa kúpiť dekorácie zo živých či sušených rastlín, od lokálnych kvetinárov.

Sviečky

Na symboliku postačí i jedna. Nie je jedno, akú sviečku kúpite, snažte sa vybrať svietnik, v ktorom sa ľahko mení len náplň. No a pozor na nové LED sviečky. Áno, vydržia svietiť dlho, nevadí im vietor ani dážď, predsa len raz dohoria a potom sa z nich stáva nebezpečný elektroodpad, ktorý zamoruje planétu ešte viac než plasty.

Domáci rituál

Na cintorín môžeme kedykoľvek, nie iba v dni, ktoré nám určí kalendár. Takže sa vôbec nič nestane, ak si na blízkych hoci i na Dušičky, zaspomíname doma. Aj tak je to, čo cítite vnútri, dôležitejšie než vyzdobený hrob. Môžete si s deťmi napríklad vytvoriť rituál, najmä ak žijete v inom meste než máte predkov – spoločne si sadnúť a za každého zosnulého, na ktorého si spomeniete, zapáliť jednu sviečku.

Vždy cenné fotografie

Možno postačí jedna sviečka, možno len pár, a možno žiadna. Namiesto toho si v pohodlí domova vytiahnite rodinné albumy a pripomeňte deťom ich predkov prostredníctvom fotografií. V spojení s príbehmi zo života prarodičov a iných členovi rodiny to bude pre ne oveľa živšia spomienka než tlačenica medzi hrobmi, ku ktorým možno naozaj zájsť v ktorýkoľvek iný deň v roku.

Jedlo na počesť

Jednoducho uvarte jedlo, ktoré vaši predkovia milovali, alebo ho radi pripravovali. Babičkin obľúbený koláč, ktorým vás vítala, keď ste prišli na návštevu, obľúbená otcova polievka, to všetko pripravené na ich počesť – aj takto si možno uctiť našich blízkych.

Slová postačia

Vytvorte si príjemnú atmosféru, vypnite televízory, odložte mobily a jednoducho sa rozprávajte. Každý člen rodiny nech popremýšľa nad spomienkou, ktorá sa mu viaže k niektorému zosnulému členovi. Spoločne si možno poplačete i sa zasmejete, v každom prípade vás to zblíži – medzi sebou i so svojimi rodovými koreňmi.

Skutky, ktoré tešia

Strávte čas na počesť vašich zosnulých tak, ako by sa to páčilo im. Choďte na výlet na ich obľúbené miesta, pustite si ich obľúbený film, zašportujte si tak, ako to robieval rád váš zosnulý, a podobne. Je to osobnejšie, i keď úplne iné než tradičná návšteva cintorína.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >