Doma s deťmi. Tip na aktivitu 12: Nerobte nič, len buďte s deťmi ako chcú

Patricia Poprocká, 9. apríla 2020 o 04:30

Tipy, ako zabaviť deti, keď sú pre pandémiu koronavírusu doma, sa valia z každej strany. Čo tak na chvíľu všetky dobre mienené rady ignorovať a načúvať sami sebe? O tom je náš dnešný tip.

Nechajte deti riadiť hru, čo aká nezmyselná sa vám zdá.

Foto: shutterstock.com

Nerobte chvíľu nič, len buďte so svojimi deťmi tak, ako ony chcú. Jednoducho na chvíľu vypnite sústredenie, premýšľanie, zdokonaľovanie, nechajte robiť deti slobodne to, na čo práve majú chuť.

Buďte pri tom ale s nimi, hoci len ako pozorovateľ. Aj to nechajte na nich – či vás do svojej aktivity zapoja alebo nie. Skúste prísť za nimi a len tak si k nim mlčky sadnite. Hra sa práve začína, nemá pravidlá ani opísateľné pokračovanie. Veľa však vypovie o vzťahu vás a vašich deťoch.

Každé bude reagovať inak. Je možné, že niektoré deti si prítomnosť rodiča ani nevšimnú, niektoré ho vyzvú, aby sa pridal. Ak sa vás opýtajú, či niečo chcete, povedzte, že nič, len byť chvíľu pri nich. Niektoré možno vašu prítomnosť a pozornosť radi využijú na zapojenie vás do hry.

Aj tu im nechajte slobodnú voľbu. Buďte kvetinkou, strigou, vlakom, sochou, alebo aj partnerom pri kartách či v šachu – čokoľvek od vás budú požadovať. Nepoučujte, nemoralizujte, nemeňte, nenavrhujte. Nechajte deti riadiť hru, čo ako nezmyselne to bude znieť. Deti majú „svoj svet“, svoju logiku. Takáto chvíľka, keď nič nemusia, len môžu, navyše s najbližším človekom plne prítomným, ktorý im je „k dispozícii“ ich obohatí viac než všetky najmodernejšie internetové úlohy, tanečné či cvičebné programy. Tiež môže zlepšiť váš vzájomný vzťah a posilniť dôveru.

Prajeme veľa „zábavy“!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >