Dievčatá o štúdium informatiky zájem nemajú. Je to škoda

TASR, 8. júla 2019 o 10:00

Dievčatá sa veľmi obávajú, či by to štúdium zvládli a ako by na ich neúspechy pozeralo okolie.

Počítače a dievčatá idú k sebe.

Foto: Shutterstock.com

O štúdiu informatiky alebo podobného odboru uvažuje len pätina dievčat vo veku 14 až 17 rokov. Z 21 percent však len tri percentá dievčat sú o tom rozhodnuté. Vyplýva to z najnovšieho reprezentatívneho prieskumu Inštitútu pre verejné otázky Ženy vo svete informačných technológií, ktorý predstavil autor projektu a analytik inštitútu Marián Velšic.

Na Slovensku je podľa neho veľká digitálna priepasť medzi pohlaviami: „Je to výsledok vývoja v IT sektore, ktorý sa profiloval ako mužský. Bohužiaľ, aj mnoho ľudí to tak vníma a podiel žien na pracovníkov v IT sektore je veľmi nízky. Na Slovensku je to 88 percent mužov k 12 percentám žien," prízvukoval Velšic. Podľa neho jedným z riešení, ako vyvážiť tento nepomer, je motivovať mladé dievčatá, aby išli študovať informatiku a robili kariéru v IT sektore.

Ako ďalej prieskum odhalil, potenciál dievčat študovať a následne pracovať v oblasti informačných technológií korešponduje s niekoľkými faktormi. „Zvyšujú ho výborné výsledky v škole, relatívne dobrý rozsah a úroveň digitálnych stručností a pozitívny vzťah dievčat k informatike na základnej alebo strednej škole. Na druhej strane sú tu motivačné faktory, ako je záujem a príťažlivosť infotechnológií, informácie o nárokoch tohto štúdia a dôležité je aj informatické sebavedomie, keď dievčatá veria, že ich schopnosti sú aspoň také ako u chlapcov v ich veku," vysvetlil Velšic.

Analýza výsledkov ukázala, že problémom nedostatku záujmu o toto štúdium je najmä pevnosť rozhodnutia dievčat, ktorá je pomerne nízka. Podľa riaditeľky občianskeho združenia Aj ty v IT Petry Kotuliakovej je to tým, že dievčatá sú voči sebe veľmi kritické. „Dievčatá sa veľmi obávajú náročnosti štúdia, či by to štúdium zvládli a ako by na ich neúspechy pozeralo okolie," konštatovala. Problémom podľa nej je aj nedostatok informácií o profesiách v IT sektore. Veľa dievčat si totiž myslí, že IT sa rovná programovanie. Často však chýba aj podpora rodičov.

Projekt zameraný na potenciál dievčat študovať informatiku a uplatniť sa vo svete informačných technológií konštatuje, že pre zvýšenie podielu žien v IT sektore treba začať pracovať už s dievčatami na prvom stupni základnej školy. Kotuliaková dodala, že osemročné dievčatá sú veľmi vnímavé, nemajú ešte hlavy plné predsudkov a už vtedy sa s nimi dobre pracuje.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >