Dieťa prvý raz ochutnalo kiwi. Pozrite na tie grimasy, ani komik sa nechytá

Patricia Poprocká, 12. mája 2023 o 04:19

Bŕŕŕŕ, nechutí, kyslé... Ale zas je to zdravé... Tak ďalší pokus! Asi takéto pocity sa odrážajú v tvári dieťaťa na videu, ktoré prvý raz v živote chutná kiwi. Ako si s ovocím statočný bojovník napokon poradí, pozrite sami.

Niekedy najlepšie chutí aj takto.

Foto: Patricia Poprocká

Najprv je prirodzená detská zvedavosť a chuť skúsiť všetko nové. Tú vystrieda prvotné sklamanie, ale záujem ešte nepominul. Naopak, víťazí aj nad ďalšou trpkokyslou skúsenosťou. Grimasy dieťaťa sú jednoznačné, až sa človek čuduje, prečo koliesko kiwi ešte neskončilo na zemi.


V tomto prípade je správny prístup matky, ktorá dala dieťaťu ovocie do rúk a nechala ho samé sa rozhodnúť, čo s ním urobí.

Súčasné odporúčania pri zavádzaní prvých jedál detí sú dnes podstatne voľnejšie než kedysi. Predtým sa hovorilo, že dieťa by malo jesť ako prvú zeleninu, nie ovocie, pretože je sladké a dieťa by potom mohlo začať odmietať inú, menej sladkú stravu. Tiež sa zdôrazňovala dôležitosť nealergénych potravín a podobne. Dnes platí, že dieťa by nemalo konzumovať solené veci, v zásade je však jedno, či bude jesť ovocie alebo mrkvu a v podstate môže konzumovať hocijaké jedlo ako ostatní členovia rodiny (za predpokladu, že sa zdravo stravujú), najlepšie s nimi za stolom.

No a namiesto tradičnej metódy kŕmenia dieťaťa lyžičkou je tu ešte druhý spôsob, podobný tomu vo videu, a to keď si dieťa samé vyberie a rozhodne, čoho koľko zje. V praxi to znamená, že dieťa dostane do ruky jedlo, kus zeleniny, ovocia (ako v tomto prípade kiwi), cestoviny či dokonca mäsa. Samozrejme, primerane upravený, čo do veľkosti, tvaru i tvrdosti. Sprvu sú najvhodnejšie tenké pásky podobné hranolkám.

Kŕmiť by sa malo dieťatko samé, či už lyžičkou alebo vlastnou rukou. Samozrejme, ak chce, aby ho nakŕmil rodič, je dobré mu vyhovieť. Takáto metóda podporuje nezávislosť dieťaťa, rozvoj motorických schopností, koordinácie, nácvik žutia či posunu jedla v ústach.

Na čo sa musia dospelí pripraviť, je neporiadok, s tým však pri malých deťoch treba rátať za každých okolností.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >