Detské hry nie sú len o zábave, deti sa hrať potrebujú. Toto všetko v nich rozvíjajú

ahojmama.sk, včera 06:39

„Čo chceš robiť?“ „Hrať sa.“ Čo to presne znamená, nechajme už na dieťati. Je dobré nechať deti hrať sa podľa vlastnej vôle a fantázie. Aj keď sa nám zdajú hry neraz ťažko pochopiteľné, každá má svoj význam. Hry sú pre deti veľmi prospešné, dokonca nevyhnutné.

Aj hra na bunker, vyrobený z paplonov, má pre deti čaro a prispieva k ich rozvoju.

Foto: shutterstock.com

Reč nie je o počítačových hrách, ale o starej dobrej klasike. Či sú to spoločenské hry, hry s figúrkami, bábikami, alebo hry na princezné či indiánov, všetky sú vítané a priaznivo vplývajú na dieťa. Čo všetko v nich rozvíjajú?

Spoznávanie
Seba, okolia, kamarátov, emócie a reakcie – vlastné i tých druhých. „Na to, aby sa zamysleli, spomalili a uvedomili si svoje reakcie je skvelá hra „na niečo“ – na školu, farmu, rodinu... Pomocou príbehov v tejto hre môže dieťa pochopiť svoje aj cudzie emócie alebo lepšie vyjadriť svoje prežívanie, ktoré ešte nedokáže verbalizovať,“ vysvetľuje psychologička Radka Kůřilová. Deti sa zároveň učia deliť sa a spolupracovať.

Hry ako forma terapie
Deti prostredníctvom hier dokážu ukázať seba, udalosti či reakcie okolia, ktoré sa ich nejakým spôsobom dotkli, ktoré ich zranili alebo ich stále trápia.

Tvorivosť a fantázia
Nech robia čokoľvek, tvorivosť a fantázia idú na plné obrátky. Dokonca aj pri Človeče sú deti nútené tvoriť stratégiu, kedy ktorou figúrkou pohnúť. O hrách s figúrkami či na princezné nehovoriac.

Pamäť a sústredenie
Ideálne sú na to najmä hádanky, stolové hry a strategické hry, ktoré deti nútia, aby premýšľali, hľadali východiská z problémov a dotiahli riešenia do konca.

Rozvoj komunikácie
Samozrejme, ak nejde o počítačové hry, ale o spoločné hry, kde deti medzi sebou rozprávajú. Zlepšujú si slovnú zásobu, porozumenie a vyjadrovanie. Zlepšujú čítacie schopnosti a učia deti aj počúvať toho druhého.

Kondícia, koordinácia a postreh
Nemyslí sa tréning alebo športový krúžok, stačí obyčajná naháňačka, skrývačka alebo nenáročné loptové hry. Zlepšujú koordináciu, rovnováhu, motorické zručnosti, postreh, rýchlu reakciu. Skrátka samé prínosy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >