Deti v materských školách pijú priveľa sladkého. Situácia je podľa zubárov alarmujúca

TASR, gb, 9. októbra 2018 o 21:41

Deťom v predškolských zariadeniach podávajú priveľa sladených nápojov. Tie majú v spojení s nedostatočnou ústnou hygienou za následok vysoký výskyt pokazených a plombovaných zubov. Slovenskí zubári bijú na poplach.

Pitie sladkého vedie k vzniku zubného kazu.

Foto: Shutterstock.com

Slovenská komora zubných lekárov požiadala Úrad verejného zdravotníctva SR o prieskum, ktorý sa zameral na pitný režim v materských školách. „Zo záverov štátneho zdravotného dozoru vyplýva, že frekvencia podávaných sladených nápojov v predškolských zariadeniach je alarmujúca,“ zhodnotil prezident komory Igor Moravčík.

Jana Hamade z Úradu verejného zdravotníctva na základe cieleného monitoringu, ktorý prebehol vo všetkých regiónoch Slovenska počas mája tohto roku, zdôraznila, že „je nevyhnutné dohliadať na to, aby receptúry a normy pre školské stravovanie plne rešpektovali odporúčané výživové dávky pre deti vo vekovej skupine predškolských zariadení a neprekročili spotrebu sacharidov vrátane voľného cukru tridsať gramov na deň".

V rámci pitného režimu v predškolských a školských zariadeniach odporúčajú odborníci preferovať podávanie čistej vody, nepodporovať sladké pohostenia, ktoré prinášajú deti do zariadenia pri príležitosti narodenín a osláv, neponúkať sladené nápoje na školských slávnostiach a športových podujatiach, podporovať pitie nesladeného a neochuteného mlieka a podľa sezóny zvýšiť podávanie a konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny v neupravenej forme.

Komora a Úrad verejného zdravotníctva považujú za vhodné podávanie zeleného, čierneho, ovocného čaju, prírodných stopercentných ovocných a zeleninových štiav, do ktorých neboli pridané cukor, sladidlá, farbivá, arómy a konzervačné látky. Ďalej odporúčajú vody ochutené ovocnými sirupmi s najmenej 50-percentným podielom ovocnej zložky bez umelých farbív a konzervantov.

„Dôsledok nadmernej konzumácie cukrov v potrave už od narodenia je príčinou zubného kazu raného detstva, ktorého výskyt sa výrazne zvýšil za posledných desať až pätnásť rokov," priblížil Jozef Moravčík. Zvýšený výskyt zubného kazu má podľa neho „úzku súvislosť so stúpajúcim počtom obéznych a diabetických detí“.

Svojho zubného lekára má 56 percent slovenských detí. „Ale z tých detí, ktoré sú evidované u stomatológa, chodí na preventívnu prehliadku 77 percent," informovala hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre zubné lekárstvo Neda Markovská. Pripomenula, že podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií patrí Slovensko vo výskyte zhubných nádorov v ústnej dutine na druhé miesto v Európe. U päťročných detí nemá žiaden zubný kaz len 42 percent, ale cieľom komory je zvýšiť tento počet na 90 percent.

Za veľmi dôležité považujú odborníci aj to, aby rodičia s čistením ústnej dutiny začali už od narodenia dieťaťa, a to jemným čistením ďasien vlhkou plátennou vreckovkou. Odporúčajú tiež návštevu zubného lekára ešte predtým, ako má dieťa prvé problémy so zubami.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >