Dá sa to aj úsporne. Recepty na lacné jedlá od čitateľov

ahojmama.sk, 19. septembra 2022 o 04:45

Ako variť lacnejšie, o tom dnes premýšľa asi každá slovenská domácnosť. Inšpirácie nie je nikdy dosť, svojou troškou do mlyna chceme prispieť aj my. Ktoré recepty vyhrali v našej súťaži o najlepšie úsporné recepty?

Variť a piecť sa dá aj lacno.

Foto: Shutterstock.com

Mrkvové taštičky

Recept je rýchly, chutný, zdravý, pretože doň ide minimum cukru. Hodí sa na každú príležitosť.

Suroviny:
500 g polohrubej múky
500 g mrkvy
250 g masla
1 kypriaci prášok do pečiva
slivkový lekvár s príchuťou rumu a škorice

Postup:
Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na jemno. Múku premiešame s kypriacim práškom do pečiva, pridáme zmäknuté maslo a nastrúhanú mrkvu. Vypracujeme cesto, ktoré sa vďaka mrkve krásne zafarbí. S cestom môžeme ihneď pracovať. Rozvaľkáme na tenko a vykrajujeme pomocou radielka štvorce. Na polovicu dáme kopček slivkového lekváru, preložíme do tvaru trojuholníka a vidličkou zatlačíme okraje, aby nevytiekol lekvár. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 25 minút. Horúce môžeme (nemusíme) obaliť v práškovom cukre.
Majka V., Martin-Priekopa

Zapekané brokolicové špízy

Suroviny:
2 ks brokolice
100 g syra gouda
2 ks vajec
100 ml smotany na varenie
podľa potreby soľ, mleté čierne korenie, strúhanka, rastlinný olej

Postup:
Brokolicu rozobratú na ružičky povaríme pár minút v osolenej vode (alebo dáme do paráku). Vyberieme o sušíme.

Jednotlivé ružičky napichujeme na drevenú špajdľu a naukladáme do olejom potretej zapekacej misy.

Z rozšľahaných vajec, strúhaného syra, soli, korenia a zo smotany vymiešame cestíčko. Do cestíčka nakoniec pridáme trocha strúhanky.

Brokolicové špízy prelejeme hustejším cestíčkom a dáme zapiecť do vyhriatej rúry.

Podávame s cestovinami, širokými rezancami, alebo so zemiakovou kašou.
Vlasta M., Žiar nad Hronom

Strúhaný tvarohový koláč s broskyňami

Cesto:
400 g hladkej múky (používam špaldovú a ak chcem tmavé cesto, pridám kakao)
150 g cukru
250 g masla
citrónová kôra
vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
jeden žĺtok (bielok pridám k ostatným do tvarohu)

Plnka:
750 g hrudkového tvarohu
200 g cukru (dávam od oka)
3 žĺtky
4 bielky na sneh
2 ks vanilkového cukru
citrónová kôra alebo šťava z citróna
jedna lyžica masla (izbová teplota)
1 vanilkový puding
1 broskyňový kompót

Zo surovín vypracujem cesto a dám ho na tri až štyri hodiny do mrazničky, rozdelené na polovicu a zabalené vo fólii. Niekedy ho tam nechám celú noc, ak koláč pečiem na druhý deň,

Plnka: zmiešam tvaroh, cukor, žĺtok, citrónovú kôru alebo šťavu, lyžicu masla, puding a nakoniec vyšľahám sneh zo štyroch bielkov.

Cesto nastrúham, na to dám tvarohovú plnku a nakrájam broskyne na mesiačiky. Potom nastrúham druhú časť cesta a dám piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov, 25 až 30 minút.
Jozef T., Gelnica

Výherci od nás dostanú jednu z týchto kuchárskych kníh:
Zeleninové zázraky z jedného plechu
Superpolievky
Minimánia (slané a sladké koláčiky, taštičky, jednohubky a ďalšie chuťovky)

Ďakujem za vaše recepty.

Knihy pre výhercov.

Foto: Lucia Zelinková







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >