Cvičenie s bábätkmi, mamičkám precvičuje fitneska Zora Czoborová

Patricia Poprocká, 23. novembra 2019 o 04:30

Pohyb prospieva každému, bez ohľadu na vek, vrátane matiek a ich bábätiek. Prínosy sú jasné – vylepšenie nálady, zlepšenie kondície, posilnenie imunity, spevnenie postavy. V prípade mamičiek a ich bábätiek môže ísť dokonca aj o upevnenie vzájomného vzťahu a dôvery.

Zora Czoborová na krste svojho nového dvd BabyMama.

Foto: Wingos

Spoločné cvičenia detí s mamičkami nie sú u nás novinkou, na trhu sú už niekoľko rokov v ponuke rôzne kurzy. Propagujú ho aj známe tváre, napríklad biatlonová olympijská víťazka Nasťa Kuzminová, či najnovšie niekdajšia majsterka sveta vo Fitnes Zora Czoborová.

Tá aktuálne vydala vlastné nové video. Jeho výhodou je, že ženy môžu s deťmi cvičiť doma vtedy, keď im to vyhovuje, nemusia dochádzať na spoločné cvičenia v určitú hodinu do telocvične.

Cvičenia sú zostavené na základe poradenstva renomovaných pediatrov, prihliadajú na vek a psychomotorické schopnosti dieťatka. Na ich tvorbe sa podieľala aj Zuzana Cachovanová, ktorá vyrába vlastné ergonomické nosiče Rischino.

„Hlavným cieľom projektu je pomôcť mamičkám získať naspäť kondíciu a fit pocit po pôrode, inšpiráciu na aktívne trávenie času s bábätkom a posilniť ich puto,“ sľubuje si Zora Czoborová od videoprojektu.

Cvičenia s bábätkami – či už na videu alebo na kurzoch – majú svoje špecifiká, prihliada sa na schopnosti a rast detí. V prípade najmenších bábätiek, do troch mesiacov ide v prvom rade o správne zaobchádzanie s nimi, držanie, manipuláciu a hry. S prvými „cvikmi“ možno začať od troch mesiacov, kedy už dokážu držať hlavičku. Ďalšie kategórie sú zhruba po ďalších troch mesiacoch, teda pre šesťmesačné bábätká, deväťmesačné, ročné a potom od roka a pol, od dvoch rokov. Samozrejme, každé dieťa je iné, takže presné zaradenie závisí od rýchlosti jeho napredovania.

Nasťa Kuzminová propaguje jeden z kurzov v Banskej Bystrici.


Spoločné cvičenia matiek s bábätkami odborníci odporúčajú ako pomoc detičkám pri zdravom vývine, rozvoji motoriky, citovej väzby aj vzájomnej komunikácie s matkou. Sľubujú pozitívny vplyv na telesný a duševný rozvoj dieťaťa, pohybový a rozumový vývoj, jemnú motoriku, reč, pamäť, orientačné schopnosti, rovnováhu, koordináciu pohybov, vývoj kostrových svalov, zlepšuje správne držanie tela. Tiež zlepšenie fyziologických funkcií ako dýchanie, krvný obeh, spánok, chuť k jedlu.

Z kurzov je dnes celkom slušný biznis, ceny na internete sa pohybujú v desiatkach eur za hodinu. Napríklad štvorhodinový kurz správnej manipulácie s bábätkom stojí okolo 65 eur, ale cena za jednorazové poradenstvo je 40 eur.

Na druhej strane sa však nič nestane, ak cvičenia neabsolvujete, stačí, ak dieťatku doprajete dostatok starostlivosti, lásky, dotykov, vlastnej blízkosti, prechádzok na čerstvom vzduchu a neskôr priestoru na pohyb, keď sa samé začne pretáčať, plaziť či stavať na kolienka.


ANKETA:

Aký je váš názor na cvičenie s bábätkami?

28,6%



38,1%



23,8%



9,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >