Čo máte na Vianociach najradšej? Keď sa zíde celá rodina a možno sa váľať na gauči

pt, gb, 25. decembra 2018 o 06:33

Opýtali sme sa mamičiek, čo majú najradšej na Vianociach. Čo odpovedali? Najradšej mám ten oddych, keď nemusím nič robiť. Milujem čas strávený s rodinou, čas vzájomného zblíženia sa, odpustenia si aj prijatia lásky, ktorá k nám prišla narodením Ježiška.

Vianočné sviatky sú príležitosť, byť všetci spolu.

Foto: Shutterstock.com

Nikomu nie je čudné, že sedím na gauči

Michaela Jaseňovcová, Kriváň, matka dvoch detí
Najradšej mám to, že sa netreba nikam ponáhľať, môžem si po roku oddýchnuť pri televízore bez toho, aby niekomu bolo čudné, že cez deň sedím na gauči. A zakaždým sa ešte teším na radosť detí pri očakávaní Ježiška a ich radosť z toho, že máme konečne veľa času, aby sme sa spolu hrali.

Oravské tradície ma vracajú do detstva

Zuzana Repaská, Levoča, matka dvoch detí
Najradšej mám, keď prídeme na Oravu k mojim rodičom a 90-ročnej babke. Žijeme na Spiši v meste, a tu človek tak neprecíti atmosféru tak ako na oravskej dedine. Tam je to celé iné, také ozajstnejšie, vracia ma to do môjho detstva. Chodievame po spievaní, celá rodina sa potom zídeme u babky, aj tety, ujovia, je to naozaj veľmi príjemné a milé. Uplynulé roky sme tam trávievali aj Štedrý deň, tento rok sa chystáme až na Prvý sviatok vianočný.

Mamina hubová polievka je jediná za rok

Nina Borisová, Trnava, matka dvoch detí
Najradšej mám ten oddych, keď nemusím nič robiť. A teším sa, že mám čas na deti a rodinu. Na Prvý sviatok vianočný sa stretneme celá rodina, všetky generácie, jeme všetko čo máme radi, jedlá, ktoré sa varia len raz za rok, typická hubová polievka mojej mamy napríklad.

Je kľud a všetko krásne tajomné

Michaela Didy, matka troch detí, Detva
Najradšej mám, že sme všetci spolu, nikto nič nemá v pláne, žiadne termíny, nikam sa neženie, je kľud. Zvlášť mám rada Štedrý deň, jeho náboženské tradície. Všetko je tak krásne tajomné.

Synovia Daniely Krnáčovej už boli na Vianoce aj v Indii.

Foto: Daniela Krnáčová

Najlepšie Vianoce sú v Indii

Daniela Krnáčová, mama dvoch synov, Praha
Prečo mám rada Vianoce? Pretože je VOĽNO! Samozrejme, že sa teším na to, že uvidím svoju rodinu, všetci sa stretnú a sú namäkko. Ale teším sa hlavne na voľno. Nemusieť vstávať do práce, školy, robiť desiate a domáce úlohy. Priznávam, nemám rada zimu. Moja až averzia k zime dokonca premôže i túžbu stráviť Vianoce spoločne s celou rodinou. Preto moje ideálne Vianoce sú na pláži, najradšej indickej, ktorá vašu peňaženku veľmi nevyplieni. Nemusieť nič chystať, naháňať sa, nútiť deti obliekať sa do všetkých možných vrstiev oblečenia. Jednoducho natrieť deti opaľovacím krémom a vypustiť von, objednať jedlo v reštaurácii a užívať si pokoj Vianoc.

Barborka a Hanka Žabkové.

Foto: archív Kataríny Žabkovej

Vianoce sú čas strávený s rodinou

Katarína Žabková, mama Hanky (2 roky) a Barborky (6 rokov), Turá Lúka
Prečo mám rada Vianoce? Pre mňa je to čarovný čas, už od malička som mala rada vianočnú atmosféru. Časom som si začala hlbšie uvedomovať pravé posolstvo Vianoce. Už advent je pre mňa časom zastavenia, hoci zhonu je veľa, ale uvedomujem si, že to nikam nevedie. Pre mňa sú Vianoce čas strávený s rodinou, čas vzájomného zblíženia sa, odpustenia si aj prijatia lásky, ktorá k nám prišla narodením Ježiška. Tú lásku by sme mali prijímať, ale aj rozdávať nielen počas Vianoc, ale celého roku. Vianoce mám teraz o to radšej, keď sa mi narodili dievčence. Aj ony sa tešia, samozrejme i na darčeky, ale snažím sa im predávať i to, o čom Vianoce naozaj sú.

Lucia Babony s rodinou

Foto: Lucia Babony

Milujem ozdobený stromček a rodinný kruh

Lucia Babony, mama päťročnej Lucky, Bratislava
Prečo mám rada Vianoce? Skrývajú v sebe isté čaro. Osobne milujem ozdobený stromček, rodinný kruh a radosť v očiach našej dcérky, ktorá vie od malička prejaviť radosť z pečenia, ozdobovania, zo spoločných chvíľ a samozrejme i z darčekov. Ježiško je v srdci každého z nás.









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >