Ako prežiť tehotenstvo v pohode? Zabudnite na príručky, počúvajte seba

Patricia Poprocká, 6. novembra 2018 o 06:04

Vraví sa, že tehotenstvo je najkrajšie obdobie života. A tiež, že ako pre koho. Ženy trpiace nevoľnosťami, neskôr opúchaním rúk či nôh asi ťažko povedia, že si tieto mesiace naozaj užili. Základ na pohodové tehotenstvo ale je – v hlave.

Počúvajte svoje vnútro, v tehotenstve je to zvlášť dôležité.

Foto: shutterstock.com

„Tehotenstvo je šanca na sebapoznanie, čas na zastavenie sa a stretnutie samej so sebou, niekedy sa môžu vynoriť aj spomienky na minulosť, dokonca aj svoje narodenie“, pripomína dula a terapeutka Zuzana Bajkaiová. Pre ženu je podľa nej dôležité načúvať sebe a zažívať pohodu. Tiež je dobre, ak je obklopená ľuďmi, ktorí dôverujú v jej schopnosti porodiť dieťa a postarať sa oň.

Je to práve sila psychiky, ktorá vyhodnocuje, čo je a čo nie je problém, a vďaka ktorej sa dá tehotenstvo zvládnuť naozaj „v pohode“. Napríklad aj žena, ktorá sa necíti vôbec komfortne, spravidla zabudne na strasti, keď pocíti pohyby bábätka.

Celkom pokojne teda môžu budúce mamičky zabudnúť na rady a pokyny z tehotenských príručiek, čo a kedy by mali robiť. Dôležité je si uvedomiť, že sú jedinečné a ich telo si samé určí, čo a kedy potrebuje. Robte to, čo vám je prirodzené, čo sa vám žiada, je hlavná rada.

„Niekedy stačí iba nestáť v ceste tomu čo je, v tehotenstve, pri pôrode aj v každodennosti,“ poznamenáva Zuzana Bajkaiová. Spomína prípad mamičky ktorá jej zatelefonovala okolo šiesteho mesiaca tehotenstva. Bola plačlivá, nervózna sama zo seba, že necvičí, nepripravuje sa na pôrod. „Spýtala som sa jej – a čo sa vám žiada naozaj robiť? Ona na to, že sa veľa spať. Tak spite, hovorím jej, a dôverujte svojmu telu.“

Pre tehotnú ženu je podľa duly zvlášť dôležité, aby vnímala svoje potreby a pocity. Dobré je, ak si nájde spriaznenú dušu, ktorú ju podporí. A ešte lepšie, ak má okolo seba ľudí, ktorí ju nebudú spochybňovať.

„Ženám, ktoré sprevádzam, venujem plnú pozornosť. Veľa sa ich pýtam a načúvam. Veľmi to oceňujú, mnohé nie sú zvyknuté, že je tu niekto takto pre nich. Som presvedčená, že ak má budúca matka upratané vo svojich vzťahoch, s partnerom, rodičmi či ďalším okolím, cíti sa milovaná, a rešpektovaná, tak môže naplno zažívať radosť z očakávania dieťatka a ich vzájomného spojenia. To je tá najlepšia prevencia pred komplikáciami,“ vysvetľuje Zuzana Bajkaiová.

Tehotenstvo ako choroba?


Niekedy môže byť náročné zažívať iba pohodu. Tehotenstvo sa totiž neberie ako choroba viac - menej iba teoreticky. Akonáhle žena otehotnie, je podrobená množstvu preventívnych vyšetrení, s cieľom odhaliť nejaké chorobné javy. Stáva sa pacientkou. Má absolvovať kolotoč odberov, skríningov, ultrazvukov.... Je dôležité vedieť, že ženy majú možnosť voľby, právo rozhodnúť sa, ktoré z vyšetrení absolvujú.

Systém dnes je už nastavený tak, že len málo žien dôveruje svojmu telu a prírode. Stáva sa, ak budúcej mamičke náhodou nejaké vyšetrenie zdravotníci neurobia, má tendenciu sťažovať sa na ich nedôslednosť. A naopak, ak jej skúmajú rôzne parametre či miery rizika, má pocit, že je o ňu postarané. V skutočnosti je však za potrebou skríningov strach o nenarodené dieťa, pocit nedôvery v jeho zdravý vývin a následná potreba kontroly. „Ak si uvedomíme ako je dieťa v maternici prepojené s matkou, aký silný vplyv majú naňho jej emócie, strach a úzkosť z prípadného zlého výsledku vyšetrenia veru nie sú tou najlepšou pôdou pre rast nového človiečika,“ pripomína Zuzana Bajkaiová.

„V prvom trimestri mi krvné testy ukázali zvýšené riziko, že dieťatko bude postihnuté. Lekári mi odporúčali amniocentézu, teda odber plodovej vody. Bola som vystresovaná a súhlasila som. Ani neviem, prečo som to robila, pretože mi už vtedy bolo jasné, že aj keby bolo naozaj postihnuté, tak si ho nechám. Aj postihnuté dieťa má právo na život. Výsledkom toho celého akurát bolo neúmerné množstvo stresov a to, že sme všetci vopred vedeli pohlavie dieťatka. Druhýkrát som si test už nedala robiť,“ hovorí Anna, mamička dvoch zdravých detí.

Mať všetko pod kontrolou sa nedá


V krajinách s dobrou praxou v pôrodníctve, sú zdravé ženy od začiatku tehotenstva len v starostlivosti pôrodných asistentiek. V starostlivosti lekárov počas tehotenstva sú ženy, u ktorých je riziko komplikácií.

Drvivá väčšina tehotenstiev má však normálny priebeh, ale len málo ľudí si to aj uvedomuje. Naopak, ak žena verí sebe a svojmu telu, neraz ju okolie považuje za nedôslednú či nezodpovednú.

„Ak žena načúva svojmu vnútru, je vyrovnaná a sústredí sa na svoje potreby, je to najlepší predpoklad pre spokojné prežitie tehotenstva. A tiež aj na prípadné prijatie postihnutého dieťaťa, ak by sa narodilo s hendikepom,“ pripomína Zuzana Bajkaiová.

Ženy pri pôrode sprevádza jedenásť rokov a vraví, že za ten čas sa už starostlivosť o ženy posunula k lepšiemu. „Na strane prijímateľov aj poskytovateľov zdravotnej starostlivosti je stále viac vedomých ľudí, ktorí sú pripravení prevziať zodpovednosť. A tomu sa veľmi teším. Podporiť ženy aby svoje deti rodili dôstojne, s rešpektom a deti aby sa rodili s láskou , to je cesta k svetu bez násilia a vojen,“ uzatvára.


ANKETA:

Ako ste prežívali tehotenstvo?

18,6%



7,0%



3,5%



29,1%



41,9%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >