Chcete dojčiť? Týchto 10 vecí sa určite vyvarujte!

Patricia Poprocká, 5. júla 2022 o 05:04

Ak žena dojčí, nesmie sa namáhať, jesť jedlá, ktoré by mohli bábätku škodiť, plávať v mori či chlórovanom bazéne, behať či cvičiť, farbiť si vlasy, lakovať nechty, dokonca ani používať parfém by nemala... Tiež ste sa stretli s takýmito radami? Pokojne ich pustite ich z hlavy, ak chce žena úspešne dojčiť, musí sa vyvarovať úplne iných vecí.

Dojčenie je normálna starostlivosť o dieťa, žiadna veda ani kopa zákazov.

Foto: Shutterstock.com

Na nezmyslené obmedzenia, ktoré ženy odrádzajú od dojčenia a vedú k jeho predčasnému ukončeniu, upozorňujú odborníci a mimovládne organizácie podporujúce dojčenie už dlhší čas. Ženám sa totiž takto podsúva obraz, že dojčenie je krátkodobá záležitosť, pár mesiacov, počas ktorých sa treba obetovať, a potom sa zas dá normálne žiť bez dojčenia.

V skutočnosti je však dojčenie normálnou súčasťou života s malým dieťaťom počas jeho prvých štyroch – piatich rokov (každé dieťa sa odstaví individuálne, ak ho k tomu dospelí neprinútia). Za celý ten čas si ženy nemusia nič z vyššie uvedeného odopierať, dokonca ani obľúbenú kávu či pohár vína.

Čoho sa ale vyvarovať treba, aby ustáli tlak a v pohode dojčili svoje dieťa do prirodzeného odstavenia? Zozbierali sme 10 užitočných tipov od združenia MAMILA a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

1. Vyvarujte sa ľudí, ktorí podkopávajú vaše sebavedomie dojčiť. Napríklad spochybňujúcimi poznámkami o vhodnosti vašich prsníkov, o tvorbe či kvalite mlieka.

2. Neberte vážne reči o tom, aké je dojčenie náročné. V skutočnosti je to to najjednoduchšie, čo môže byť – ponúknuť dieťaťu prsník kedykoľvek a kdekoľvek je oveľa pohodlnejšie ako pripravovať fľašu s umelým mliekom. Šetrí námahu, čas i peniaze.

3. Pozor na „radcov“, ktorí hovoria, že sa vaše nekomfortné pocity v materstve môže práve dojčenie. Že keby ste dieťaťu dali fľašu s umelým mliekom, tak by ste sa mali lepšie, dieťa by lepšie spalo a vy by ste si viac oddýchli. Úplne mylný pohľad.

4. Pustite z hlavy zákazy, ktoré vám bránia skĺbiť dojčenie s bežným životom a aktivitami, ktoré máte rada. „Zbytočne a bez vedeckých dôkazov sa ženám hovorí, že nesmú jesť takmer nič z toho, čo im chutí a čo je dôležité pre ich správnu výživu, namiesto toho majú dokola jesť len štyri dni staré pečivo a ryžu s duseným mäsom, počúvajú nesprávne informácie o tom, čo všetko pri dojčení nesmú, od cvičenia, chudnutia, cez pitie kávy alebo dokonca bublinkovej minerálky až po tabličku čokolády. Dojčenie je však normálna súčasť života,“ zdôrazňuje podpredsedníčka MAMILY Andrea Poloková a dodáva: „Dojčiaca matka sa nemusí vyvarovať ničoho, čo jej samej nespôsobuje problémy.“

5. Trieďte rady, ktoré dostávate o dojčení, overte si ich na renomovaných webových stránkach (nie u výrobcov umelého mlieka). Žiaľ, nie je to vždy jednoduché, keďže aj mnohé autority a pediatri nereflektujú na vedecké poznatky a ženám vravia, aby s dojčením prestali po roku, niektorí už po šiestich mesiacoch, pretože dieťaťu „už nič nedáva“. Nie je to pravda, samozrejme.

6. Nesnažte sa o oddelenie od bábätka, aby „ste si oddýchli“. Je to len ďalšia nesprávna rada. Naopak, buďte si s bábätkom nablízku. Noste ho v šatke či nosiči, spite v jednej posteli – podoprí sa tým vzájomná väzba, tvorba mlieka, ľahšie budete rozpoznávať signály, kedy si pýta dojčenie, kedy je unavené, kedy ho niečo bolí. Bábätko bude spokojnejšie, bude menej plakať, vy si viac oddýchnete a budete si aj istejšia vo svojej rodičovskej úlohe.

7. Vyvarujte sa pomôcok na dojčenie. Cumlíky, fľaše, klobúčiky, striekačky... To všetko robí z dojčenia hotovú vedu, stojí nemalé peniaze a v konečnom dôsledku často vedie k ukončeniu dojčenia. Pri bezproblémovom dojčení nič z toho nepotrebujete a ak riešite nejaký problém, dajte na rady odborníka, najlepšie skúsenej laktačnej poradkyne. Niekedy to môže byť o upravení polohy na dojčenie, niekedy dokonca len o nastavení mysle.

8. Pozor na bolesť. Ak dojčenie bolí, treba niečo zmeniť. Dojčenie bolieť nemá, žiadne „tú chvíľu to vydržíš“ neplatí. Dojčenie môže byť (a aj je) naozaj bezproblémové, bolesť signalizuje, že na ňom treba niečo upraviť. Najistejšie je poradiť sa s niekým kompetentným, napríklad laktačnou poradkyňou.

9. Odložte hodinky. Pri dojčení na čase nezáleží, dieťa má jeho vlastné plynutie. Nezáleží na tom, kedy sa dojčilo naposledy, ani ako dlho. Niekedy stačí len pár potiahnutí, niekedy si chce zdriemnuť na prsníku aj hodinku. A čo? To je jeho svet, umožnime mu byť v ňom podľa jeho momentálnych potrieb.

10. Vyhnite sa bezdôvodnému dokrmovaniu umelým mliekom. Každé zaplakanie bábätka naozaj neznamená, že je hladné, pretože jeho mama má „málo mlieka, slabé mlieko, resp. je neschopná dojčiť“. Naopak, čo ak si ním pýta práve vašu blízkosť, váš prsník?





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >