Tieto trasy zvládne naozaj každý. 11 tipov na krásne túry vo Vysokých Tatrách a v Slovenskom raji

Patricia Poprocká, 21. júna 2019 o 15:21

Kde je lepšie než v prírode. Pri narastajúcej obezite a slabej telesnej zdatnosti detí je aktívna forma odpočinku priam žiaduca. Prinášame vám tipy na prázdninové výlety.

Chata pri Zelenom plese. Nádhera, kamkoľvek sa pozriete.

Foto: PRAVDA, Ivan Majerský

Trasy sme vytýčili v spolupráci s autorom turistických máp Vysokých Tatier a Slovenského raja Otom Rozložníkom. Sú to pekné túry v našich národných parkoch, väčšinu z nich zvládne aj začiatočník či malé dieťa.

Vysoké Tatry

Hrebienok – Reinerova chata
Krásny a zároveň bezbariérový chodník, vhodný pre rodiny s malými, fyzicky menej zdatnými deťmi, ktoré sa môžu zviesť v kočíku, dokonca aj pre ľudí na vozíčku.

Popradské pleso
Jednoduchá prechádzka zo stanice električky k chate a nádhernému horskému plesu, opäť vhodná pre každého, kočíky aj invalidné vozíky.

Vodopád Skok
Východzia stanica je Štrbské pleso, kam sa môžete dostať električkou prípadne autom. Odtiaľ nasleduje prechádzka prevažne po lese k vodopádu, v zime na ňom horolezci môžu liezť s mačkami a cepínmi.

Jamské pleso, prípadne na Kriváň
Pre menej zdatných bude peknou odmenou, ak zo Štrbského plesa doputujú k Jamskému plesu. Je ukryté v nádhernom zelenom prostredí a leží vo výške 1448 metrov nad morom. Tí zdatnejší môžu potom pokračovať na Kriváň, tu si však treba naozaj privstať a pripraviť sa na celodennú 20-kilometrovú túru.

Štrbské pleso, východzie miesto na túru k vodopádu Skok, na Jamské pleso alebo Solisko.

Foto: PRAVDA, Ivan Majerský

Tatranské chaty
Stačí si vybrať odkiaľ kam. K tatranským chatám to zväčša nikdy nie je z východzieho bodu dlhšie než na tri hodiny, takže je to na vás – podľa chuti a nálady. Pre inšpiráciu – Zamkovského chata, Chata Plesnivec, Chata pri Zelenom plese... Príjemné putovanie!

Lanovkou hore a potom si vyberte
Skalnaté pleso je obľúbenou a najkrajšou slovenskou lyžiarskou zjazdovkou. V lete môže byť skvelým východiskom na ďalšie túry. Napríklad na Zamkovského chatu či na Hrebienok. Prípadne si môžete zvoliť prechádzku popod lanovku a vyšľapať si to z Tatranskej Lomnice hore. A odtiaľ sa zviezť dolu, alebo pokračovať do spomínaných cieľov.

Solisko
Aj tu sa môžete vyviezť, tentoraz sedačkou zo Štrbského plesa na Chatu pod Soliskom, a odtiaľ sa prejsť na Predné Solisko.

Tatranská magistrála
Celková dĺžka je 72 kilometrov a jej prejdenie zaberie aj štyri dni. Vy si však môžete zvoliť trasy, na aké sa momentálne cítite.

Slovenský raj pre začiatočníkov

Nemusíte hneď do roklín, hoci sú krásne a zaujímavé. Aj mimo nich sa však dá urobiť si príjemnú prechádzku a možno nabrať na ne kondíciu.

Aj takto vyzerá Raj. Ten náš, Slovenský.

Foto: flog.pravda.sk/neradevil.flog

Ústie Bieleho potoka
Trasa sa začína na Čingove, pod Tomášovským výhľadom. Odtiaľ vedie chodník k ústiu Bieleho potoka, po ktorom sa vrátite aj späť.

Tomášovský výhľad
V podstate tá istá trasa, do ktorej môžete pridať aj cestu na Tomášovský výhľad. Výhľad je naozaj krásny. Aj ten pohľad dolu. Ak máte vzťah k lezeniu po skalách, potrebnú výstroj a zručnosti, môžete si to aj vyliezť po skale.

Letanovský mlyn
Je to rekreačná osada s chatami a bufetom, ktorá sa využívala na oddych už dávno v minulosti. Dostanete sa tam z Kláštoriska, Podlesku i Čingova. Najkratšie to je z Letanoviec autom, ale to už nie je túra.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >