Bratislava chce zakázať herne v tesnej blízkosti škôl

TASR, 11. septembra 2019 o 05:04

Bratislava chce zakázať herne v blízkosti škôl, zariadení sociálnych služieb pre deti a mládež či ubytovní mládeže. Zamedziť chce tiež, aby bola jedna herňa tesne pri druhej herni a vo vybraných, najmä sviatočných dňoch, chce aj zakázať prevádzkovanie hazardných hier.

Bratislava chce, aby herne neboli v blízkosti škôl.

Foto: Ľuboš Pilc, Pravda

Počíta s tým návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktorý odobrila mestská finančná komisia a odporučila mestským poslancom ho schváliť. Hlavné mesto tak reaguje na novelu zákona o hazardných hrách, ktorá platí od marca tohto roka. Prostredníctvom nej môžu mestá a obce pristúpiť k čiastočnému obmedzeniu hazardných hier.

Bratislava chce stanoviť, aby herne v meste boli vzdialené najmenej dvesto metrov od školy, školského zariadenia, zariadenia sociálnych služieb pre deti a mládež, zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, zariadenia pre liečbu nelátkových závislostí a ubytovne mládeže. Mesto taktiež nechce, aby herňa bola umiestnená vo vzdialenosti menej ako dvesto metrov od inej herne.

Zároveň chce vo vybraných dňoch zakázať prevádzkovať v hlavnom meste bingo, stolové hry a hazardné hry na výherných prístrojoch, na termináloch videohier, na technických zariadeniach obsluhovaných priamo hráčmi či na iných technických zariadeniach. Výnimku tvoria internetové hry. Zákaz v Bratislave má platiť 1. januára, 6. januára, na Veľkonočný pondelok, 1. mája, 8. mája, 5. júla, 29. augusta, 1. septembra, 15. septembra, 1. a 2. novembra a 26. decembra.

Mesto počíta, že nariadenie začne platiť na jeseň. V dôvodovej správe sa spomína termín 1. októbra, v návrhu nariadenia 15. novembra. Zákaz prevádzkovania hazardných hier počas stanovených dní má platiť od 1. januára 2020.

Hovorca Bratislavy Peter Bubla uviedol, že mesto pracuje aj s možnosťou novej petície za zákaz hazardu. „O postoji Bratislavčanov k hazardu svedčí petícia za zákaz hazardu, pod ktorú sa v minulosti podpísalo viac ako stotisíc obyvateľov. Konkrétne výhrady Bratislavčanov nesmerujú ani tak k narúšaniu verejného poriadku, ale skôr k počtu a nevhodnému umiestneniu herní," spresnil.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >