Bizarné vianočné tradície vo svete: Jazda na kolieskových korčuliach, rozbíjanie porcelánu či pivné turné

pt, 27. decembra 2022 o 04:06

Tie pravé Vianoce, keď sa ľudia zídu pri štedrovečernom stole a obdarujú sa darčekmi, sú síce za nami, pred nami je ešte týždeň, kedy si užívame vianočný čas. Slovenskou klasikou sú pobyty na horách, čoraz viac ľudí však zvykne vycestovať do cudziny. Čo krajina, to iný zvyk, v niektorých štátoch sú vianočné tradície naozaj nezvyčajné. Pozrite sa na niektoré z nich.

Vianoce vo svete: Každý po svojom, hlavne, že radostne.

Foto: Shutterstock.com

Pivné turné v Írsku

Určite by ho ocenili aj viacerí Slováci. Nejde o príliš starú tradíciu, zato má svojich prívržencov. O čo tu ide, je návšteva 12 krčiem počas vianočného týždňa. Účastníci musia počas tohto obdobia nosiť vianočné oblečenie (najlepšie čo najkrikľavejšie) a v každej krčme vypiť aspoň pol litra piva.

Črepy pre šťastie v Dánsku

Ide o tradíciu Silvestra, kedy Dáni chodia počas silvestrovskej noci po domoch svojich priateľov a rozbíjajú im porcelán predo dvermi. Dôvod? Čím väčšiu hromadu črepín nájde človek pred svojím domom, tým viac šťastia bude mať v novom roku.

Darčeky od čarodejnice

Volá sa Befana a deti musia na ňu čakať až do 6. januára. Až vtedy k nim priletí na metle a dá im do vianočnej pančuchy sladkosti a ďalšie darčeky. Nezbedníkom necháva uhlie, podobne ako náš Mikuláš. Deti jej na oplátku nechajú niečo dobré na cestu, napríklad víno alebo vianočné dobroty, ako sú orechy alebo sušienky. Kde? Je to zvyk, zaužívaný v niektorých častiach Talianska.

Vianočná jazda na korčuliach

Do kostola na kolieskových korčuliach? Vianočná tradícia v hlavnom meste Venezuely Caracas. Ľudia sa tam vyberú skoro ráno, a mesto uzatvára ulice pre motorové vozidlá až do ôsmej hodiny ráno nasledujúceho dňa, aby si mohli jazdu užiť aj ostatní neskôr. Vianoce potom slávia ľudia vo svojich domovoch alebo na uliciach jedlom, hudbou a tancom.

Vianočné poleno v Katalánsku

Žiaden Ježiško ani čarodejnica, ale Tío de Nadal (čiže akési „vianočné poleno“), to nosí deťom darčeky v Katalánsku. Drevená postavička pripomína prasiatko s pomaľovanou tvárou a červenou čiapočkou, o ktoré sa deti musia dobre starať a kŕmiť ho, aby im mohlo dať na Vianoce niečo pekné. Na Štedrý večer sa členovia rodiny striedajú pri jeho hladení a potľapkávaní, za čo im prasiatko dá darčeky a sladkosti.

Húsenice namiesto koláčov

Aj v Južnej Afrike, podobne ako u nás, obľubujú koledy a vianočné rozprávky. Tie sú ale iné než naše o princeznách. Najznámejšia je o chlapcovi Dannym, ktorý zjedol sušienky určené pre Deda Mráza a stará mama ho za to zabila. Odvtedy je duša malého Dannyho odsúdená na večné strašenie. Po takejto rozprávke si nasleduje primeraná sviatočná dobrota – vyprážané húsenice (larvách veľkých molí), ktoré majú ľuďom priniesť šťastie.

Vianočná večera z fastfoodu

Doprajú si ju niektorí Japonci. Vianoce tam nie sú oficiálnym štátnym sviatkom, no už niekoľko desaťročí sa tam udržiava tradícia štedrovečerného nákupu večere z fastfoodu istého reťazca. Podľa odhadov navštívi tak robí asi 3,6 milióna Japoncov.
(Zdroj: kiwi.com)


ANKETA:

Ktorú z tradícií by ste si chceli vyskúšať?

61,5%



7,7%



0,0%



15,4%



0,0%



0,0%



15,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >