Bake sale, alebo ako rýchlo, ľahko, zábavne a bez reptania pomôcť

Patricia Poprocká, 19. septembra 2019 o 06:09

Minimum námahy, množstvo zábavy, zaručený výsledok, a spokojný každý, koho sa to týka. Jednou z foriem, ako zapájať deti do pomoci druhým, je čoraz populárnejšia akcia bake sale. Ako hovorí jej názov, ide o predaj koláčikov alebo iných pripravených pochúťok, ktorú po vzore zahraničia praktizuje aj u nás už viacero škôl či občianskych združení.

Za koľko by ste si kúpili takýto krásny koláč v rámci charity?

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

V podstate ide – ako vždy, o peniaze. Namiesto finančnej zbierky, voči ktorej má množstvo ľudí nedôveru, výhrady, prípadne čaká so zaplatením v duchu hesla „dám, až keď dajú ostatní“, sa pri bake sale všetci spoja pre spoločnú vec. Každý prispeje rovnakým dielom, v rovnakom čase, vloží do toho svoju energiu a na konci majú všetci dobrý pocit z vykonanej práce.

Pre deti to má aj ďalší veľký prínos. Napríklad sa tak stmeľuje kolektív, posilňuje sa tímový duch – skupiny, triedy či školy. Deti sa učia, že nie sú bezmocné, ale naopak, že v ich silách je naozaj pomáhať druhým, a čím viac sa ich dá dokopy, tým väčšie veci dokážu.

Podstatou bake sale, ako hovorí názov, je, že každý doma upečie koláč. Môže to byť aj čokoľvek iné, napríklad sezónne jedlo, slané pochúťky, pizza, nápoje, ovocné pochúťky, alebo len keksy, mafiny, perníky, podľa dohody. Pripravené potraviny sa potom predávajú, či už priamo v škole alebo na inom vopred určenom mieste.

V školách to často funguje tak, že bake sale organizuje jedna trieda pre celú školu, napríklad raz mesačne. Na ďalší mesiac to je iná trieda a tak ďalej. Bake sale sa však môžu organizovať aj masovejšie, napríklad pečie celý ročník a predáva sa to na väčšej akcii, kde je pozvaná širšia verejnosť, alebo naopak, skúsi to len malá skupinka.

Napríklad košické súkromné gymnázium Futurum v uplynulom školskom roku avizovalo organizovať bake sale každý mesiac, vždy predávala iná trieda. Peniaze putovali každý mesiac inde, okrem iného aj do psieho útulku. Koláčiky sa v škole predávali za minimálnu cenu 30 centov, kto chcel, mohol prispieť viac, a akciu si organizátori pochvaľovali. „O tom, že chutili svedčí fakt, že sa rýchlo vypredali,“ konštatovali na školskom webe.

Bake sale organizujú aj školy v Bratislave či iných mestách, tiež s rovnakým úspechom. Peniaze idú často nemocniciam, či už na prístroje či hračky pre pacientov, domovom sociálnych služieb, hendikepovaným deťom a podobne.

Domáce koláčiky majú ešte jednu výhodu – oproti kupovaným sladkostiam sú určite zdravšie. Takže: vyskúšate?


ANKETA:

Čo si myslíte o bake sale?

64,3%



14,3%



14,3%



7,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >