Aukcia diel rómskych detí sa skončila rekordným výnosom

TASR, 21. septembra 2023 o 06:36

Rekordným výnosom 65 tisíc eur sa skončila charitatívna aukcia, ktorú pre občianske združenie Divé maky zorganizovala galéria a platforma na podporu umenia Collective. Peniaze poputujú na podporu talentovaných rómskych detí na Slovensku.

Aukcia priniesla desiatky tisíc eur, ktoré pôjdu na dobrú vec.

Foto: fb Divé maky

Autormi 24 diel zaradených do aukcie sú šiesti aktuálni štipendisti Divých makov, ktorí kresby, maľby a grafiky na tému Predsudky vytvorili pod vedením akademickej maliarky Kataríny Slaninkovej. Aukciu viedla licitátorka aukčného domu SOGA Nina Gažovičová, ktorá prízvukuje, že dobré úmysly a skutky sú dôležité. „Potrebujeme ich každý deň, v náročných dobách dvojnásobne. Bolo mi cťou a potešením prispieť k tomuto fantastickému výsledku,” komentovala rekordný výnos.

Zbierka výtvarných diel na tému Predsudky vznikla počas dvoch Letných akadémií Divých makov. Autormi umeleckých diel sú šiesti nadaní štipendisti z občianskeho združenia Branislav Piskor, Mária Bartošová, Terézia Halgašová, Agáta Berková, Martina Siváková a Liana Vajdáková. „Pretvárali svoju predstavu o predsudkoch do výtvarných diel prostredníctvom rôznych techník. Práci na výtvarných dielach predchádzali úvahy o negatívnych stereotypoch, ktorým rómske deti a mládež čelia. Diela reprezentujú vnútorné prežívanie mladých a ich odhodlanie meniť svet alebo aspoň farby jeho reality,” približujú Divé maky. Jedna zo zakladateliek programu Barbora Mistríková považuje výsledok charitatívnej aukcie za najlepší darček, aký si v občianskom združení mohli k jeho 18. výročiu priať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >