Atrakcia nielen pre deti. V Moravanoch otvoria múzeum venované včelám

TASR, 1. augusta 2022 o 03:36

Ukázať, ako sa včelárilo v minulosti, ako sa včely chovajú dnes i čo je apiterapia (terapia pomocou včiel a ich produktov), je ambíciou exteriérového múzea včelárstva, ktoré o niekoľko dní otvoria v Moravanoch v okrese Michalovce.

Včelie múzeum ukáže aj to, ako sa včelárilo kedysi.

Foto: TASR

V exteriérovom múzeu budú môcť návštevníci okrem iného vidieť dobové úle, akými sú rôzne kláty, figurálne, slamené či šašinové úle, ale aj moderné úle používané v súčasnosti, všetky obývané včelími rodinami. Súčasťou expozície bude aj apidomček, včelín v podobe domčeka upravený pre spánok a oddych priamo na včelích úľoch.

"Vieme, že strach zo včelích bodnutí je bežný, a preto bude návšteva v našom skanzene prebiehať s ochrannými včelárskymi oblekmi, a kto si trúfne, bude sa môcť priamo pričiniť o starostlivosť o včelstvá," uviedol starosta obce Vladimír Čeklovský.

Podľa slov výkonnej riaditeľky Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenky Vargovej Jurkovej sa podobný areál, ktorý otvorili vlani v Hrabušiciach na Spiši, stretol u verejnosti s obrovským úspechom. "Navštevujú ho rodiny s deťmi, turisti, cyklisti, ale aj organizované výlety. Je to ideálne miesto aj pre školské výlety a fakultatívne výlety počas dlhšej dovolenky. Preto veríme, že aj Moravany sa na Zemplíne stanú rovnako obľúbeným miestom," skonštatovala.

Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka pripomenul, že v obci tiež od minulého roka funguje projekt Moravany po vode za poznaním, ktorý umožňuje vodákom výlet povodím rieky Ondava.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >