Ako umyť riady šetrne i efektívne? Pripálené ľahko odstránite pomocou jedného triku

Gabriela Bachárová, 1. marca 2023 o 04:30

Vysokú školu umývania riadov nikto vychodiť nemusí, je však dobré vedieť, ako možno pri tejto domácej činnosti ušetriť a prácu si uľahčiť a urýchliť.

Umývanie riadu nie je vyslovene obľúbenou domácou činnosťou, ale urobiť ho treba. Ako na to ekologicky a efektívne?

Foto: shutterstock.com

V dnešnej dobe každý premýšľa, kde by mohol ušetriť. Umývanie riadov predstavuje vítanú príležitosť na úsporu energie. Ideálne je, ak máte dve kuchynské umývadlá, jedno na umývanie a druhé na oplachovanie. Do jedného si napustíte teplú vodu, mala by mať asi 40 až 44 stupňov, len tak bude umývanie dostatočne efektívne. Ak sa vám zdá voda príliš teplá, môžete použiť rukavice.

Saponát vstrieknite až po naplnení drezu. Ak by ste tak urobili počas napúšťania vody, vznikne vám nadmerné množstvo peny. Riady vo vode postupne umyte, opláchnuť ich môžete už v studenej vode. Viete, kedy je ten správny moment na vymenenie zašpinenej vody? Keď už v nej nevidno žiadnu penu a nečistoty z jedla plávajú vo väčšom množstve na hladine.

Riady neumývajte v dreze len tak halabala, ako vám prídu pod ruku, ale tak, aby vám voda vydržala čo najdlhšie čistá. Zrejme to tak intuitívne už dávno robíte. Najskôr prídu na radu najmenej znečistené riady, ako sú sklo a porcelán, nasledujú príbory, taniere, po nich sa môžu na vodnú kúpeľ tešiť drevené a plastové riady a až v samom závere sú to hrnce a panvice.

S umývaním riadov neotáľajte

Ak doma dve umývadlá nemáte, vodou môžete šetriť tak, že riady, ktoré sú najviac zašpinené, si dáte vopred odmočiť: napustíte do nich teplú vodu s kvapkou saponátu. O to kratšie ich potom budete musieť drhnúť pod tečúcou vodou. Pri samotnom umývaní dbajte na to, aby prúd vody bol čo najtenší a ak sa to dá, často ju zatvárajte, napríklad keď sa dlhšiu dobu venujete len jednému silno znečistenému hrncu či plechu.

Vodu aj svoju vlastnú energiu ušetríte, ak s umývaním riadov nebudete otáľať a urobíte to čím skôr. Zvyšky jedál nedostanú šancu zaschnúť a ich odstránenie bude jednoduchšie a potrvá kratšie. Kto s dlhším časovým odstupom umýval ručne napríklad tyčový mixér, vie, o čom je reč.

Ďalšou možnosťou, ako ušetriť vodu, keď máte len jedno umývadlo, je do veľkej misy či hrnca nabrať teplú vodu, rozmiešať v nej saponát, ponoriť hubku a bez použitia tečúcej vody riady umyť a potom opláchnuť.

Ako na pripálené?

Ak sa vám nedarí odstrániť urputnú pripáleninu, môžete si pomôcť malým trikom. Do zašpinenej nádoby vlejte na dno teplú vodu, pridajte trošku prípravku na riady, ale dobre vám poslúži aj jedlá sóda, a trochu hrniec, plech či panvicu prihrejte. Vyššia teplota pomôže odstrániť pripáleniny.

Tvrdým orieškom bývajú niekedy aj nevzhľadné farebné škvrny na nerezovom riade, typicky na hrncoch či panviciach. V tomto prípade zmiešajte liter vody s asi tromi polievkovými lyžicami citrónovej šťavy alebo jedlej sódy, zohrejte, riady položte do roztoku, nechajte pôsobiť a klasicky umyte.

Problémy niekedy robia usadeniny od kávy či čaju na hrnčekoch. Vyzerajú odolne, avšak postačí použiť viac saponátu a drhnúť dostatočne dlhú dobu a budú znovu ako nové.

Drôtenky, hubky...

Drôtenky môžu riad poškriabať, tiež sa stávajú semeniskom baktérií, rady sa na nich zachytávajú aj kusy jedla. Lepšou voľbou môžu byť špeciálne kefky na umývanie riadov. Pozornosť venujte kvôli usadzovaniu mikroorganizmov a nečistôt aj hubke a meňte ju už po pár dňoch. Nečakajte, kým vám dá nevábnou vôňou najavo, že prišiel čas na výmenu. Tip: jednu hubku si vyhraďte zvlášť len na umývanie kuchynských dosák, na ktorých krájate surové mäso, zabránite tak prenosu mikroorganizmov na ostatné riady.

Pozor, liatinové panvice neumývajte klasicky, pretože by mohli zhrdzavieť. Postačí ich vytrieť nasucho soľou a nakoniec vymastiť trochou rastlinného oleja.


Nechať odkvapkať je lepšie
Ako mať sklené poháre bez šmuh? Po umytí ich nesušte, ale postavte dnom hore na suchú utierku. Nenájdete na nich jedinú kvapku. Celkovo sa odporúča nechať riady odkvapkať, než okamžite utierať. Ušetríte svoj čas a riady budú lepšie osušené.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >