Ako sa brániť nastrihnutiu hrádze počas pôrodu? Pomôcť môže teplý obklad

Gabriela Bachárová, 7. júla 2020 o 05:00

Nastrihnutie hrádze počas pôrodu je v slovenských nemocniciach stále rutinná záležitosť, pritom môže pomerne vážne ohroziť zdravie ženy. Predísť sa mu dá jednoducho, prikladaním teplých obkladov.

Pôrod sa môže zaobísť bez nastrihnutia hrádze.

Foto: Shutterstock.com

Hrádza je miesto medzi pošvou a konečníkom. Lekári ju nastrihujú počas druhej doby pôrodnej, teda počas tlačenia dieťaťa. Takzvanú epiziotómiu považujú za prevenciu vzniku rozsiahlych trhlín pri pôrode vznikajúcich pri tlačení a vedúcich až do análnych zvieračov. Análne poranenia však často vznikajú samovoľne práve po nastrihnutí, čím vzniká riziko úniku stolice, vzniku infekcie a bolesti pri pohlavnom styku.

Následkami rutinne robených nastrihnutí je často i oslabenie panvových svalov, čo vede k úniku moču, rizikom je aj vznik deformít vagíny a samozrejme infekcií. Zákrok tiež často vedie k väčšiemu rozsahu krvácania ako v prípade prirodzeného natrhnutia.

Lekári predpokladajú, že nastrihnutie je menej bolestivé ako natrhnutie, často to však býva presne naopak. Epiziotómia je výrazne bolestivejšia. Samotné nastrihnutie síce pri pôrode väčšinou nebolí, žena ho necíti, ale neskôr veľmi bolí a výrazne sťažuje mamičkám starostlivosť o dieťa v prvých dňoch.

Samozrejme, sú prípady, kedy je nastrihnutie hrádze potrebné, ale vždy je potrebné posudzovať to individuálne, nie robiť epiziotómiu rutinne, bez ohľadu na konkrétnu ženu.

Teplé obklady môžu pomôcť

Zatiaľ málo známym spôsobom ochrany hrádze, a teda aj prevenciou proti nastrihnutiu je prikladanie teplých obkladov. Túto jednoduchú a lacnú možnosť by mohli nemocnice zaviesť hoc aj okamžite, ale v našich podmienkach je to stále skôr rarita. V susednom Česku sa už začína používať viac. Obkladom pritom môže byť jednoducho čistá látka namočená v teplej vode z vodovodu, nemusí ísť o zdravotnícky materiál, žena si môže látku priniesť aj z domu.

„Teplý obklad minimalizuje riziko poranenia hrádze pri pôrode, ako sa ukazuje v mojej päťročnej praxi, počas ktorej teplé obklady využívam. Teplo samo osebe zmierňuje pocit pálenia a rezania pri pôrode hlavičky. Hrádzu teplo zmäkčuje. Ak v tejto chvíli žena súhlasí, prikladám jej na hrádzu jemnú tkaninu namočenú do odvaru z byliniek, najčastejšie rozmarínu, ruže a levandule,“ popísala pre web organizácie Ženské kruhy, ktorá sa snaží o zmeny v slovenskom pôrodníctve, česká pôrodná asistentka Anna Kohutová.

Teplo má podľa nej okamžitý účinok, žena sa vďaka nemu dokáže uvoľniť a púšťať pomaly sa rodiacu hlavičku bez tlačenia: „Pomalý priechod hlavičky tiež eliminuje riziko natrhnutia hrádze. Teplý obklad vždy prikladám i do oblasti klitorisu a pyskov, čo ženy opisujú ako veľkú úľavu. Tou istou rukou spomaľujem priechod hlavičky,“ vysvetľuje Anna Kohutová.

„Prikladanie teplých obkladov nevyžaduje žiadne špeciálne technické vybavenie, ktoré by nebolo dostupné už teraz v každej pôrodnici. Je to nenáročná a efektívna metóda, ktorú väčšina žien a aj pôrodných asistentiek hodnotí vysoko pozitívne,“ uvádza web www.zenskekruhy.sk.

Zdravotnícky personál často namieta, že na hrádzu je možné používať iba sterilný materiál, české pôrodné asistentky však s týmto názorom nesúhlasia. „Ak odteká plodová voda, všetky nečistoty splachuje, nehľadiac na to, že rúška sa prikladá na rodidlá z vonkajšej strany. Nikdy sme nezaznamenali ani náznak nejakej infekcie alebo podobne. Naopak, ženy sa lepšie uvoľnili, vďaka teplu majú pocit bezpečia, že to tam dole niekto stráži a bábätko nevypadne von," uviedla ďalšia česká pôrodná asistentka Anna Fančovičová.

Ďalšími možnosťami, ako ochrániť hrádzu, je šetrné tlačenie a slobodná voľba polohy, v ktorej žena rodí, ani jedna však žiaľ u nás zatiaľ nie je normou, skôr naopak. Za kontroverznú sa v súčasnosti považuje v minulosti veľmi odporúčaná masáž hrádze, ktorá nielenže žene nemusí byť príjemná, ale podľa najnovších vedeckých zistení nie je ochranou pred natrhnutím.

Hoci je prikladanie teplých obkladov na Slovensku vzácnosťou, skúste v pôrodnici, v ktorej sa chystáte rodiť, požiadať, či by vám túto možnosť predsa len neposkytli. Často len tlak zdola zmení zaužívané pomery rovnako, ako tomu bolo napríklad u otcov pri pôrode.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >