Aké možnosti majú rodičia, keď nezoženú liek pre svoje dieťa?

Gabriela Bachárová, 22. decembra 2022 o 05:37

Úplne bežné lieky pre deti, ktoré znižujú horúčku a pôsobia proti bolesti, v lekárňach kvôli výpadkom nie sú. Aké možnosti dnes rodičia majú, ak sa nechcú len bezmocne pozerať, ako sa ich dieťa trápi vo vysokých horúčkach?

Vysoká horúčka a chýbajúce lieky. Mnohí rodičia cítia úzkosť z dnešnej situácie.

Foto: Shutterstock.com

Na trhu chýbajú hlavne sirupy a čapíky s obsahom účinnej látky ibuprofénu, to sú napríklad značky Nurofen alebo Ibalgin. Nie sú však ani prípravky, ktoré obsahujú paracetamol (Panadol, Paralen). Okrem liekov proti horúčke a bolesti absentujú v lekárňach aj penicilínové a iné antibiotiká. Problematické je to aj s dostupnosťou antibiotických sirupov.

Rodič má tri možnosti, ako výpadky liekov riešiť. Skúsiť nemocničné lekárne, použiť liek určený pre dospelých alebo sa pokúsiť teplotu zraziť pomocou domácej liečby.

Skúste nemocničnú lekáreň

Príčin, prečo na trhu chýbajú úplne základné lieky, je viacero. Problémy v logistike, vysoký dopyt, nedostatok surovín... V bežných lekárňach prípravky pre deti zohnať nemožno, avšak niektoré hlavne nemocničné lekárne si chýbajúce lieky začali vyrábať samy. Patrí k nim aj lekáreň, ktorá funguje pri komárňanskej nemocnici.

„Pripravujeme niektoré nedostatkové lieky vo forme individuálne pripravovaných liekov. Z voľnopredajných liekov sú to napríklad čapíky s obsahom paracetamolu a ibuprofénu pre deti, ďalej niektoré očné kvapky, napríklad náhradu Ophtalmo-septonex u, alebo náhradu Imazol krémpasty. V súčasnosti pripravujeme vyše sto individuálne pripravovaných liekov takmer na dennej báze,“ hovorí vedúca farmaceutka Nemocnice Agel Komárno Hajnalka Komjáthy.

„Žiaľ, nie je možné každý vypadnutý liek nahradiť vo forme individuálne pripravovaných liekov, ale pre pacienta robíme maximum, čo je v našich silách,” dodáva. Vyrobiť si vlastné lieky sú schopné len niektoré lekárne, musia mať príslušné suroviny, pomôcky, prístroje i personálne kapacity. Nič však za to nedáte, ak skúsite obvolať nemocničné lekárne vo svojom bližšom či vzdialenejšom okolí, či náhodou tiež neponúkajú túto službu.

Použite tabletku určenú pre dospelého

Česká lekárnická komora vydala odporúčania pre rodičov, čo majú robiť, ak im pre ne chýbajú lieky. Situácia v Českej republike je totiž úplne rovnaká ako u nás. Odborníci v prvom rade radia nepodliehať panike a situáciu sa pokúsili vyriešiť.

„Deťom od deviatich kilogramov je možné podať tablety pre deti s obsahom paracetamolu 125 miligramov. Deťom nad 20 kilogramov podajte polovicu tablety s obsahom paracetamolu pre dospelých, tablety pre deti s obsahom paracetamolu 125 miligramov, tablety s ibuprofénom v dávke 200 miligramov alebo horúci nápoj s paracetamolom pre juniorov,” radia farmaceuti.

Deliť tabletky pre dospelých a polovicu dať deťom sa za bežných okolností neodporúča. Ako sme vás už informovali v tomto našom článku, uvoľňovanie a vstrebávanie liečiva by sa tak mohlo narušiť, prípadne sa podráždi žalúdok, keďže delením alebo drvením porušíte ochrannú vrstvu tablety.

„Následne je potom potrebné účinné látky vylúčiť, čo môže spôsobiť ďalší problém. Napríklad dvojročné deti ešte nemajú dobre vyvinuté vylučovanie obličkami. Pri užívaní liekov nevhodných pre deti môže tiež nastať, že sa výraznejšie prejavia prípadné nežiaduce účinky,” vraví Lívia Peštová, farmaceutka z lekární Dr.Max. Dnešná situácia však nie je normálna a ak vám doma leží dieťa vo vysokých horúčkach a potrebujete mu zraziť teplotu, jednoduchým rozdelením tabliet chybu neurobíte.

Najhoršia je situácia u maličkých detí, pre ktoré sú určené práve nedostatkové sirupy a čapíky. Českí lekárnici v tomto prípade rodičom odporúčajú, aby skúsili obvolať lekárne s požiadavkou na individuálne pripravený liek.

Pomôžte si doma

Horúčka sa dá zvládnuť aj s pomocou domácej liečby. Do 38 až 38,5 stupňa teplotu nezrážajte, nie je to prejav choroby, ale reakcia imunitného systému, ktorý práve pomocou zvýšenej telesnej teploty s vírusmi či baktériami účinne bojuje. Ak je však horúčka príliš vysoká, už podľa lekárov neplní svoju funkciu, naopak hrozia komplikácie ako napríklad vznik febrilných kŕčov. Vysoká horúčka predstavuje u chronicky chorých či oslabených detí aj záťaž pre srdce či obličky. Hrozí tiež rozvrat krehkej metabolickej rovnováhy organizmu.

Na zníženie vysokej horúčky sa odporúčajú zábaly celého tela do vlhkej osušky. „Tkaninu namočte do vody teplej asi 22 stupňov Celzia a vyžmýkanú ju obtočte okolo hrudníka, brucha a slabín dieťaťa, nedávajte ju na ruky, nohy a hlavu. Dieťa prikryte ľahkou osuškou a nechajte tak 10 minút. Opakujte do zníženia teploty,“ popisuje odporúčaný postup lekárka Monika Antošová vo svojej knihe Sprievodca detskými chorobami. Ako upozorňuje, zábaly sa nesmú používať, ak má dieťa pocit chladu, triašku a mramorovú kožu alebo ak má studené ruky a nohy, čo býva vtedy, keď teplota začína stúpať.

Ďalšou možnosťou je potieranie špongiou alebo vlažná sprcha. „Dieťa posaďte do vane a potierajte špongiou namočenou do vlažnej vody. Účinok sa dostaví o tridsať minút. Pri sprchovaní začínajte vodou s teplotou asi len o dva stupne nižšou, ako je teplota tela, postupne teplotu vody znižujte,“ radí lekárka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >