Ak dieťa ochorie, ošetrovné dostane len jeden rodič

Dorota Hudecová, 12. októbra 2018 o 18:14

Ak dieťa ochorie a rodičia sa oňho doma starajú, štát im vypláca ošetrovné. Ide o dávku, ktorú Sociálna poisťovňa vypláca jednému z rodičov od prvého dňa choroby, ale len do jej desiateho dňa.

Ošetrovné vypláca Sociálna poisťovňa len jednému z rodičov.

Foto: shutterstock.com

Nárok na ňu si môže uplatniť vždy len jeden rodič. Teda rodičia sa nemôžu pri dieťati vystriedať. Všeobecne totiž platí, že nárok na ošetrovné vzniká v tom istom prípade – čiže pri tej istej osobe a pri tom istom ochorení - len raz, a len jednému poistencovi.

Ak však už nepôjde o ten istý prípad, teda napríklad dieťa vyzdravie a neskôr znovu ochorie, nárok na ošetrovné vznikne opätovne. A to aj vtedy, ak sa to stane v tom istom mesiaci.

Zákon o sociálnom poistení neuvádza, koľko dní musí byť medzi jednotlivými dávkami ošetrovného a ani koľkokrát do mesiaca môže byť ošetrovné poskytnuté. Podmienkou však je, že vždy musí ísť o nové ochorenie alebo o inú diagnózu.

Ošetrovné sa počíta tiež z dosiahnutého zárobku, jeho výška je podobná ako pri nemocenských dávkach, tak rodičia neraz radšej čerpajú dovolenku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >