Aj takto možno spájať naše a ukrajinské deti. V kine!

TASR, 19. októbra 2022 o 04:00

Ukrajinské aj slovenské deti sa stretnú v prešovskom kine, kde si spoločne pozrú predstavenia, ktorým budú všetci rozumieť.

Zbližovanie kultúr môže prebiehať aj v kine (ilustračná fotografia).

Foto: Ivan Majerský, Pravda

Nenásilnou, kreatívnou a hravou formou budú filmové premietania v Prešove prepájať slovenské a ukrajinské deti, ktoré sa pre vojnu na Ukrajine ocitli v nepriaznivej situácii a aktuálne žijú na Slovensku. V prešovskom Kine Scala uvedie občianske združenie Nový film filmové predstavenia s názvom Spolu v kine.

Premietať sa budú dva celovečerné filmy, z toho jeden bez dialógov a jeden s dvomi jazykovými mutáciami, čo umožní navštíviť kino Slovákom aj Ukrajincom bez jazykovej bariéry. „Projektom chceme vytvoriť priestor pre prepojenie dvoch národov, kultúr, mentalít, ktoré sa musia vzájomne tolerovať, prispôsobiť sa a spoločne fungovať v každodennom živote,” uviedol predseda občianskeho združenia Nový film Peter Vlkovič.

Prvé podujatie sa uskutočnilo včera 18. októbra a bolo určené pre žiakov z prešovských škôl. Symbolicky uviedli filmovú rozprávku Zakliata jaskyňa, ku ktorej tvorcovia vyrobili ukrajinský dabing. Premietanie filmu pre dve skupiny rôzne hovoriacich obyvateľov uskutočnili tak, že jednej skupine dali slúchadlá, v ktorých sa púšťal jazyk, ktorému rozumejú, druhá skupina slúchadlá nemala. Podľa Petra Vlkoviča to bolo zrejme prvé premietanie filmu tohto typu na Slovensku.

Druhé podujatie sa uskutoční 28. októbra a bude určené pre širokú verejnosť. Premietnutý bude film Ovečka Shaun vo filme Farmageddon, začiatok je naplánovaný na piatu hodinu. Od štvrť na päť budú sprievodné podujatia. Bližšie informácie o pripravovaných podujatiach sú zverejnené na sociálnych sieťach a webstránke www.novyfilm.sk.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >