Aj z hľadania vnútorného šťastia je dnes biznis. Vyskúšali sme workshop o indiánskych praktikách

Patricia Poprocká, 7. marca 2019 o 09:41

Chcete zažiť nepoznané? Objaviť vlastné netušené hranice? Workshopy, meditačné či liečebné kurzy sebapoznania sú dnes veľmi módne. Vyskúšali sme jeden z nich.

Šamani sú veľmi múdri ľudia s liečebnými schopnosťami.

Foto: shutterstock.com

Znelo to naozaj zaujímavo. Workshop o indiánskych liečebných technikách pod vedením duchovného učiteľa. Cena – 20 eur. Možno trocha priveľa, keď si však človek uvedomil atraktívnosť témy, jedinečné poznatky, ktoré môže za dve hodiny získať o tom, ako narábať s vlastnou energiou, ako ju získať, ako nájsť vnútorné šťastie či eliminovať nedostatok, dala sa „dvacka“ predýchať. Kto by odolal, najmä ak ho zaujímajú iné metódy uzdravenia tela a mysle ako klasické chemikálie z lekárne?

Začalo sa to sľubne. Prívetivý a láskavý učiteľ skupinku asi desiatich záujemcov vľúdne privítal, počkal na oneskorencov, ktorí to v dopravnej špičke nestihli včas a – poďme k veci!

Úvod nanajvýš pútavý – vyskúšajte si niečo na sebe. Duchovný učiteľ ukázal prvú bylinku, vysvetlil jej liečivé účinky, ako sa pripravuje, ako pôsobí, ako prečisťuje organizmus, zlepšuje zrak, bojuje s nachladením a – dočasne spôsobuje stavy ľahkej opitosti. „Ale stačí, ak sa trocha prejdete, a bude to v poriadku.“

Úprimné varovanie, úprimné vysvetlenie, fajn. Poďme na to! Bylinku okúsili všetci. Všetci následne unisono vzdychali, keď ich štípala v očiach ako odstraňovala všetky nečistoty. O chvíľu to prešlo, učiteľ mal pravdu.

Výborne, všetci v dobrej nálade, príčetní späť, ide sa na prednášku. To, čo malo byť gro celého workshopu, však bolo sklamaním.

Namiesto rád či techník len reportáž z jednej cesty

Hodinová prezentácia výletu za šamanom, dobrým známym duchovného učiteľa, do Južnej Ameriky pripomínala skôr prezeranie fotiek a videí z jednej dovolenky. Turistická skupinka pri lietadle, na trhu, v prístave, pri jedle, v džungli... Na videách indiánsky šaman, značne skomercionalizovaný, fajčil jednu cigaretu za druhou – podľa vysvetlenia učiteľa takto lepšie komunikuje s duchmi v džungli. Spiritualita je u indiánov naozaj veľmi silná, malo to teda logiku. Až na to, že šaman sa nijako duchovne netváril. No možno to nepotreboval.

Španielsky vysvetľoval skupinke turistov, ktorú viedol náš duchovný učiteľ, liečivé účinky jednotlivých, našincovi neznámych rastlín a drevín v džungli, ktoré si u nás možno nanajvýš tak kúpiť v plastovom sáčku v špecializovaných obchodoch. Človek neznalý pomerov nemal šancu si názvy zapamätať ani zapísať.

Na videách ich však aspoň mohol vidieť v origináli. Pri každej rastline či drevine v džungli šaman postál, zaťal mačetou a ukazoval odštiepený kúsok, prípadne tekutinu, ktorá sa spustila z dreviny. Z voľného a nie príliš zrozumiteľného prekladu jednej z turistiek sa účastníci workshopu kúskovito dozvedeli, že niečo pôsobí na potenciu, niečo na kožné fľaky a podobne. Liečia sa však vraj aj nádory či zlomeniny.

Ceremónia ako vrchol programu

Na ďalších fotkách mali účastníci workshopu možnosť vidieť, ako sa varí omamný nápoj z lián, lekármi označovaný za tvrdú halucinogénnu drogu, ktorá môže byť v niektorých prípadoch životu nebezpečná.

Ten potom, pochopiteľne, všetci účastníci počas takzvanej večernej ceremónie v džungli pili. Ako to vyzeralo, už zadokumentované nebolo, duchovný učiteľ to však podrobne opisoval. Teda začal. Kým nenakukla do miestnosti jedna z organizátoriek s upozornením, že čas vypršal, miestnosť je prenajatá na inú akciu.

Láskavý duchovný učiteľ bol ochotný ešte odpovedať na naše otázky vedľa, dojmy z workshopu však zostali rozpačité. Na to, aby si človek urobil jednoznačnejší záver, bolo informácií žalostne málo. Nič o energiách, hľadaní šťastia. Dve hodiny nestačili.

A kde zostalo duchovno?

Isteže, bolo zaujímavé vidieť, ako to vyzerá v džungli. Duchovný učiteľ naozaj fundovane opisoval všetky jej úskalia, potôčik, kde žijú anakondy, rieku, kde žijú krokodíly, a napríklad aj to, že nebezpečné zvieratá vychádzajú zo svojich úkrytov v noci, preto sa v noci nesmie nikam chodiť.

Bolo zaujímavé počuť o tom, ako účinkuje spomínaný očistný nápoj. Nič však, čo by si človek odniesol z workshopu o indiánskych liečebných technikách ako poznatok, prípadne radu do praktického každodenného života, nebolo.

Ani nič zo životnej filozofie indiánov, z ich úcty k prírode, k vode, z toho, ako žijú pre prítomnosť v pokoji či tolerancii, o ktorej píšu mnohí vedci, ktorí medzi nimi pobudli. Azda okrem toho, že niektoré deti chodia do školy, v ktorej sa učia, ako kúsok džungle premeniť na pestovateľské políčko.

Indiáni sú úzko spätí s prírodou, ctia si ju, rozumejú jej, využívajú ju, ale iba potiaľ, pokiaľ to sami potrebujú.

Foto: shutterstock.com

Celý workshop sa zúžil do opisu zážitkov jednej turistickej skupiny z jednej cesty za jedným zo šamanov. Chýbalo tomu práve to duchovno, pomoc, niečo ako návod, ako sa v sebe zorientovať, ako odhaliť zdroj zdravotných problémov alebo vnútornej nespokojnosti.

Čoraz viac vedcov tvrdí, že pôvod chorôb je predovšetkým v ľudskej psychike. Ako ho teda nájsť a odstrániť? Na to odpoveď na workshope nebola. Iba ak by ňou malo byť požitie halucinogénnej drogy. Dajte si ju, a potom sa uvidí.

V spojení s duchmi

Duchovný učiteľ vysvetľoval, že ju požije aj šaman, aby sa na daného človeka napojil, a duchovia mu potom ozrejmia, aké byliny z džungle a akým spôsobom mu má podávať, aby ho zbavil ťažkostí.

Áno, ale čo má robiť obyčajný človek? Naozaj nie je schopný spoznať svoje vnútro inak? Bez šamana a drogy, ktorá mu „ukáže cestu k sebe“? (Aj v tomto prípade sú ohlasy rôzne. Niektorí opisujú, že sa cítili po ceremónii s odstupom času vyrovnanejší, iní akurát tak zoslabnutí zvracaním a hnačkou.)

Človek, ktorý chce preniknúť hlbšie do svojej podstaty a pritom zostať čistý od omamných látok, je možno na zlej adrese – nabudúce by mal skúsiť asi budhistický seminár.

Ceremónia ako turistický biznis

Z výletov medzi šamanov je dnes slušný turistický biznis. Ľudia sú ochotní platiť si za „nezabudnuteľný zážitok, ktorý im navždy zmení život,“ aj tritisíc eur. Pre indiánov, do ktorých kultúry sa čoraz viac vmieta náš svet peňazí, je to slušný zdroj obživy. Dokonca už aj tu treba dávať pozor na podvodníkov, ako upozorňujú na fórach niektorí cestovatelia. Nie je šaman ako šaman a možno ani droga ako droga.

Je v poriadku, ak chcú ľudia vyskúšať na vlastnej koži a v pravej džungli tú pravú ceremóniu. Nech skúšajú. Dokonca je v poriadku, ak sprievodcovia a cestovné kancelárie lákajú ľudí, ktorí hľadajú, často sami nevedia čo. Len sa človek neubráni otázke, či na toto neslúžil práve aj celý workshop.

V každom prípade, z hľadiska marketingu je to výborne vymyslené. Človek má záujem, príde na workshop, tam sa veľa nedozvie, tak si kúpi ponúkané knihy, prípadne bylinky, prípadne samotnú cestu do džungle. A biznis sa točí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >