30 tipov, ako stráviť jarné prázdniny na západe Slovenska

Gabriela Bachárová, Patricia Poprocká, 15. februára 2020 o 04:24

Neviete ešte, kam presne sa s deťmi vybrať počas prvého týždňa tohtoročných jarných prázdnin? Prinášame 30 tipov na turistiku v prírode, objavovanie miest či poznávanie zvierat pre školákov a ich rodiny v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji.

Staroslovanská brána v archeologickom náleziskou Bojná prekvapí svojou mohutnosťou.

Foto: PRAVDA, Tatiana Michálková

Bratislavský kraj


Hrad Pajštún
Príjemná ani nie hodinová prechádzka z Borinky, ktorú zvládnu i deti. Na jej konci je nádherná zrúcanina hradu s úchvatnými výhľadmi. Hrad na skalnom brale vypálili v roku 1810 Napoleonove vojská, stále však možno obdivovať napríklad obrovské levie hlavy nad priečelím. V areáli hradu si možno aj posedieť, opatrne založiť oheň a opekať. Športovo založené rodiny si môžu na skale aj zaliezť, sú tam odistené lezecké cesty pre všetky výkonnostné kategórie. Nezabudnite na prilbu, nad skalami sa predsa len týči stáročná zrúcanina.

Písaný kameň
Viete, kde kedysi siahali hranice starej Bratislavy? Objaviť ich môžete na ďalšej túre, vhodnej pre deti. Na jej konci je Písaný kameň s vytesaným erbom Bratislavy, pozostatok hraničného kameňa dávnej severnej hranice kráľovskej Bratislavy. Hranicu tvorilo viacero takýchto kameňov, sú však vydané napospas prírode a času. Ten, o ktorom je reč, sa nachádza za Lamačom.

Túru za ním začnite v lesoparku na Kačíne, ktorý je mimochodom samotný obľúbeným miestom na detské hry v prírode, a vydajte sa po červenej značke smerom na Marianku. Za rázcestím s názvom Za Kačínom chvíľu pokračujete po červenej a potom odbočte doprava na neoznačenú lesnú cestu. Potom už treba len sledovať kamenné zoskupenia. Ten náš má vytesaný erb a číslo – niečo medzi 11 a 14, čo bol zrejme jeho poradie v línii hraničných kameňov. Je to tam nádherné, stojí za to vidieť.

Senec a jeho jazerá
Je tam čo robiť. Prechádzka alebo bicyklovanie okolo Seneckých jazier, prípadne kúpanie sa v aquaparku vás určite príjemne naladí. Kto má chuť, môže sa prejsť po pešej zóne či posedieť v niektorej z reštaurácií.

Bunker B-S 8
Ak máte radi vojenskú históriu, bunker by ste nemali vynechať. Bunker B-S 8 z 30-tych rokov minulého storočia mal demonštrovať pripravenosť na obranu Bratislavy pred Nemeckom. Nájdete ho v Bratislave Petržalke, kúsok za Kopčianskou ulicou. Dá sa tam prísť pešo, na bicykli i autom. Orientačným bodom je skupina topoľov. Neďaleko je tiež cintorín z 1. svetovej vojny. Pechotný zrub B-S 8 Hřbitov, je najväčší a najsilnejšie vyzbrojený ťažký objekt v Bratislave. Okrem neho sú ešte zachovalé aj ďalšie bunkre, ale už menšie, napríklad S-1 Štěrkoviště v Pečnianskom lese, B-S-2 Mulda, B-S-3 Paseka a podobne. Niektoréboli zničené napríklad pri výstavbe diaľnice.

Devín
Kto nebol na Devíne, nebol v Bratislave. Neplatí to tak celkom, v každom prípade má výlet na hrad svoje čaro. Okrem prehliadky priestorov hrad ponúka nádherné výhľady, komu sa nechce hore, môže sa poprechádzať dolu popri rieke a pozrieť si pamätník obetiam komunizmu Brána slobody.

Štefánikova mohyla
Tentoraz ide o zmenšeninu tej z Bradla v Ivanke pri Dunaji, na mieste kde generál Milan Rastislav Štefánik pri páde lietadla zahynul. K maličkému pamätníku s tabuľou a niekoľkými lavičkami na posedenie sa viete dostať autom, ale aj pešo či na bicykli alebo kolieskových korčuliach. Z Ivanky k nemu vedie cyklodráha, minitúru si viete urobiť aj z Vrakune okolo letiska, prípadne sa potom prejsť okolo Zelenej vody do Mostu pri Bratislave.

Po stopách Štúra
Modra má svoju osobitú atmosféru. Mestečko v Karpatoch je okrem iných späté najmä s Ľudovítom Štúrom, ktorý tam má svoju pamätnú izbu s prameňom vlasov, lavičku pri chodníku na Veľkú Homoľu, kam rád chodieval, miesto v časti Šnaudy, kde sa nešťastne a osudne postrelil, i hrob na cintoríne. Štúr patrí medzi naše významné historické osobnosti a ak neviete kam, určite sem príďte svoje deti s ním zblížiť. V meste je tiež množstvo reštaurácií a vynikajúca zmrzlina.

Za športom
Tohtoročné jarné prázdniny sú jarné v pravom slova zmysle, v okolí Bratislavy si už nezalyžujete, stredisko Pezinská Baba muselo pre vysoké teploty prerušiť prevádzku. Namiesto lyží sa môžete vybrať na kone, jazdecké areály sú v Zálesí či pri Pezinku. V tom druhom, pri hoteli Rozálka, nájdete aj iné športové ihriská na tenis, volejbal či basketbal. Pre deti je tam detské ihrisko a minizoo.

Devínska kobyla a labyrint vo Waitovom lome
Významná paleontologická lokalita, chránené nálezisko Sandberg na Devínskej kobyle je krásne a všeobecne známe. Kúsok od neho sa nachádza Waitov lom, príjemné miesto na posedenie a oddych. Okrem drevených sôch sú na lúke aj lavičky a kruhový labyrint, kde si deti môžu otestovať svoje schopnosti.

Rozhľadne
Poznáte rozhľadne v Bratislave a okolí? Ideálna príležitosť sa za nimi vydať. Jedna je vo Vrakunskom Lesoparku, druhá na bratislavskom Kamzíku, tretia na malokarpatskom vrchu Veľká Homoľa. Ďalšie sú hneď za hranicami – v Bergu a Haiburgu, stačí si vybrať!

Trnavský kraj


Trnava
Historické mesto Trnava stojí za prehliadku. Navštíviť v ňom môžete napríklad renesančnú mestskú vežu s celkovou výškou 57 metrov. K vyhliadkovému bodu vo výške 29 metrov vedie 143 schodov, takže sa aj trochu zapotíte. Vstup na vežu je každú hodinu. Táto jedinečná architektonická pamiatka stojí v samom centre mesta na Trojičnom námestí. K ďalším hodnotným historickým pamiatkam Trnavy patrí univerzitný Katedrálny chrám svätého Jána Krstiteľa. Zaujme maliarskou výzdobou aj mohutným dreveným oltárom z roku 1640. Architektonické pamiatky centra stráži dochované opevnenie.

Múzeum holokaustu Sereď
Priestory niekdajšieho koncentračného tábora, odkiaľ sa vypravovali transporty do Terezína alebo Auschwitzu sú dnes pamätníkom tejto temnej histórie. Okrem dobových predmetov a filmov s výpoveďami pamätníkov si tam môžete pozrieť aj dobytčí vagón, ktorým ľudia cestovali do vyhladzovacieho tábora.

Hlboké a Hurbanova pamätná izba
Áno, v tomto nenápadnom mestečku v júli 1843 počas päťdňového stretnutia na fare u Jozefa Miloslava Hurbana kodifikovali Ľudovít Štúr, Hurban a Michal Miloslav Hodža spisovnú slovenčinu. Na počesť v poradí siedmeho hlbockého kňaza, ktorý je známy tým, že svojich farníkov odhováral od požívania alkoholu, je dnes v Hlbokom zriadená pamätná izba. Narodil sa tu aj Hurbanov syn, Svetozár Hurban Vajanský.

Kaštieľ Dolná Krupá
Perla barokovo-klasicistickej architektúry. Ku kaštieľu prislúchajú aj ďalšie objekty, ktoré celý areál robia jedinečným: divadlo, domček záhradníka, oranžéria, kúpeľný domček a altánky v parku a podobne. Kaštieľ je možné navštíviť od utorka do piatka od 8.00 do 15.30, posledný vstup je o pol tretej. Ak chcete prísť na víkendovú prehliadku, je potrebné sa vopred objednať. Nádherný a rozľahlý historický park je otvorený denne od 8.00 do 18.00.

Ranč na Striebornom jazere Galanta
Chovajú tam vyše tridsať koní westernových plemien a okolo 40 kusov hovädzieho dobytka. Na ranči sa môžete aj ubytovať a sú tam aj možnosti stravovania. Okolie ranča ponúka krásne výlety do lužných lesov v blízkosti Tomášikova, obdivovať môžete aj chránené prírodné výtvory Bystré jazierko a Čierne jazierko pri Tešedíkove.

Balneologické múzeum Piešťany
Múzeum v Piešťanoch vzniklo v roku 1931 zásluhou Piešťanskej muzeálnej spoločnosti a rodiny Winterovcov, prenájomcov kúpeľov. Múzeum malo vlastivedný charakter, ale od roku 1966 sa špecializuje na balneológiu a históriu slovenských kúpeľov a klimatických kúpeľných miest. Balneologické múzeum je otvorené každý deň od deviatej do piatej. V Piešťanoch ďalej možno navštíviť Pamätnú izbu básnika Ivana Krasku alebo Vilu dr. Lisku, ktorá tiež približuje históriu súčasných i zaniknutých kúpeľov na Slovensku.

Aquaparky v kraji
V Trnave sa nachádza aquapark, ktorý ponúka relaxačný, oddychový a detský bazén, aj jeden vonkajší. Unavený rodičom určite príde vhod bylinková inhalácia, parná sauna, soľná baňa či masáž nôh s parným kúpeľom. Ďalej môžete navštíviť Thermalpark v Dunajskej Strede s termálnou vodou, ktorá má vysokú koncentráciu minerálnych látok a pochádza z vrtu vyvierajúceho z hĺbky 1 600 metrov. Desať bazénov vonkajších aj vnútorných. K dispozícii je aj detský bazén vo vnútorných priestoroch určený pre najmenšie deti. Jeho teplota je do 31 stupňov Celzia. Má hĺbku len 25 centimetrov.

Hvezdáreň v Hlohovci
Hlohovec je jedným z mála miest, ktoré sa môže pochváliť hvezdárňou i platenáriom zároveň. Funguje už vyše 50 rokov a disponuje druhým najväčším ďalekohľadom na SLovensku. Súčasťou hvezdárne je aj planetárium. V sále s kapacitou 56 miest je umiestnené i planetárium ZKP-2 firmy Zeiss, ktoré umožňuje premietať na kopulu umelú oblohu, Slnko, Mesiac, planéty, hviezdy viditeľné voľným okom, Mliečnu dráhu. Exkurzie si treba dohodnúť vopred, to je však to najmenej. Zážitok bude naozaj jedinečný!

Kúria Mórica Beňovského vo Vrbovom
Ide o dom v centre mestečka pri Piešťanoch, kde sa dobrodruh, cestovateľ a kráľ Madagaskaru narodil. Slávneho rodáka v nej pripomína pár obrazov, listín i dobových predmetov. Na námestí je aj pamätník na počesť Mórica Beňovského, ktorý by si nepochybne zaslúžil väčšiu pozornosť.

Šelmy v Orechovej Potôni
Levy, tigre, leopardy, ale aj rys, líška či somár našli útočisko v Malkia parku v Orechovej Potôni. Na mieste je možné aj prespať v penzióne. O prevádzku sa stará občianske združenie, ktoré cez víkendy organizuje pre návštevníkov aj komentované kŕmenie šeliem. Zvieratá tam žijú celoročne, plnohodná prevádzka pre verejnosť sa ale tohto roku začne až od marca.

Nitriansky kraj


Návšteva Nitry
Jarné prázdniny sú skvelou príležitosťou predstaviť deťom naše dejiny. Nitra patrí k najstarším a najvýznamnejším mestám na Slovensku, bola jedným z centier Veľkej Moravy, už v 9. storočí tu stálo niekoľko slovanských hradísk, odtiaľto sa šírilo kresťanstvo. Pripomenúť si slávnu históriu možno návštevou Nitrianskeho hradu, v ktorom si pozriete hradný areál, románsky kostol svätého Emeráma, kazematy (chodby v opevnení), diecézne múzeum aj hradnú vežu, z ktorej je nádherný výhľad. Ďalším miestom na výlet je Nitrianska kalvária, na ktorej nájdete dvanásť kaplniek krížovej cesty. Vrchol ponúkne kruhové výhľady na Nitru, Zoborské vrchy, Tríbeč, Vtáčnik aj Pohronský Inovec.

Dražovský kostolík
Keď už budete v Nitre, nevynechajte Dražovský kostolík, ktorý sa nachádza na romantickom skalnatom kopci nad nitrianskou mestskou časťou Dražovce. Je to mimoriadne cenná románska pamiatka v rámci celého Slovenska, pochádzajúca z 11. storočia. Zaujímavosťou je, že v okolí kostola svätého Michala Archanjela odkryli 55 hrobov z 11. až 17. storočia, v ktorých sa našli mince, ozdoby či časti odevu. Z kopca je nádherný výhľad do okolia.

Archeologické nálezisko v Bojnej
Archeologický výskum odkryl v Bojnej celkom tri lokality z obdobia Veľkej Moravy. Hradisko Valy pomenované ako Hradisko Bojná I. Ďalej Hradisko Bojná II, ktoré nájdete v údolí potoka Nitrianka a napokon Hradisko Bojná III na hrebeni Žihľavníka. Všetky tri miesta boli súčasťou opevnenia, ktoré chránilo obyvateľov a zároveň sa prostredníctvom neho vykonával dohľad nad obchodnými cestami.

Hlavnou atrakciou archeologického náleziska v Bojnej je zrekonštruovaná slovanská brána. Návštevníkov zaujme aj staroslovanské obydlie nazývané zemnica. Je vyhĺbené v zemi a vchádza sa doň dvermi, ktoré otvára replika pôvodného kľúča nájdeného v rámci archeologického výskumu. Vnútri sa nachádza replika kamennej piecky. Nálezisko je otvorené denne od desiatej do štvrtej.

V Bojnej nájdete aj Archeologické múzeum Veľkej Moravy, ktoré dokazuje, že Nitra nebola jediným centrom Veľkej Moravy na Slovensku, nájdete tu archeologické skvosty odkazujúce na počiatky kresťanstva na našom území.

Prázdninové kúpanie
Jarné prázdniny bez vody? To by nešlo. Nitriansky kraj ponúka v tomto smere viac možností. Navštíviť spolu s deťmi môžete aquaparky aj celoročné otvorené bazény. Medzi nimi Thermalpark Nitrava v Poľnom Kesove, termálne kúpalisko v Podhájskej, Thermal Resort Vadaš v Štúrove, wellness bazén s atrakciami v Kalnej nad Hronom a plavárne v Komárne, Topoľčanoch či Leviciach.

Svoradova jaskyňa na vrchu Zobor
Pustovník svätý Svorad obýval podľa legendy malú jaskyňu na západom svahu vrchu Zobor, ktorý nájdete nad mestom Nitra. Jaskyňa je dlhá tridsať metrov, ale chodbičky medzi jednotlivými časťami sú veľmi úzke, turisti sa tak dostanú len do vstupnej časti, v ktorej nájdu kríž a svätý obrázok. K jaskyni sa dostanete po značenom turistickom chodníku z Nitry, od zastávky mestskej hromadnej dopravy Liečebný ústav Zobor.

Rozhľadne
Kto by sa na svet nechcel pozerať z výšky? V Nitrianskom kraji nájdete hneď niekoľko zaujímavých rozhľadní, napríklad Radošinka v Čabove, Drieňová na obcou Jedľové Kostoľany či Dolná Nitra v Klasove. Zaujímavá, sedemnásť metrov vysoká je rozhľadňa na temene vrchu Marhát v pohorí Považský Inovec, najjednoduchší prístup je z obce Nitrianska Blatnica, z ktorej sem vedie náučný chodník.

Skalné obydlia v Brhlovciach
Unikátne skalné obydlia vytesané do tufovej skaly nájdete v obci Brhlovce v okrese Levice. V minulosti slúžili na ochranu pred Turkami, neskôr v nich bývala chudina, ktorá si nemohla dovoliť lepšie obydlie. Návštevníci si môžu pozrieť murovaný dom z konca 19. storočia a miestnosti vysekané do skaly na dvoch poschodiach. Na prízemí sa nachádza letná kuchyňa, komora a ukážky kamenárskych výrobkov a náradia, na podlaží je vyhliadková terasa a malá komôrka. Interiéry sú vybavené nábytkom od konca 19. storočia do 50. rokov 20. storočia. Skalné obydlia budú normálne otvorené od apríla, teraz sa však môžete na prehliadku objednať individuálne, na požiadanie. Je potrebné hlásiť sa telefonicky v Tekovskom múzeu v Leviciach.

Zubria zvernica v Topoľčiankach
Zubra európskeho si na Slovensku môžete pozrieť len na jedinom meste, v lesoch asi 12 kilometrov od Topoľčianok. Otvorené denne od deviatej do piatej. Zvernica vznikla v roku 1958, keď boli na Slovensko dovezené z Bieloruska prvé dva zubry. Zubor je najväčší európsky cicavec, môže dosiahnuť hmotnosť až 1 500 kilogramov. Ešte v 19. storočí žil voľne aj u nás, dnes je však už vyhlásený za celosvetovo prísne chránené zviera. Okolo obory vedie Lesnícky náučný chodník Zubria zvernica. Má dĺžku 2,5 kilometra, prejdete ho asi a hodinu, na trase je desať zastávok.

Zámok v Topoľčiankach
Keď už budete v zubrej obore, urobte si aj výlet na zámok v Topoľčiankach, ktorý sa po vzniku Československej republiky v roku 1918 stal letným sídlom prezidentov. Pravidelne a rád ho navštevoval Tomáš Garrique Masaryk, na zámok ale chodievali aj ďalšie hlavy štátu. Edvard Beneš, Jozef Tiso či Klement Gottwald. Tri renesančné krídla sú v súčasnosti využívané ako hotel s reštauráciou. V južnom klasicistickom krídle je zriadené múzeum s historickým nábytkom, ktoré je otvorené aj v zime, každý deň okrem pondelka. V Topoľčiankach sa ďalej môžete prejsť po jednom z najkrajších krajinárskych parkov na Slovensku.

Veľký Lysec
Počas jarných prázdnin si môžete urobiť výlet na nevysoký kopec Veľký Lysec v pohorí Tríbeč. Nevyniká síce nadmorskou výškou, má 547 metrov, ale na svojej západnej strane sa pyšní nádhernými skalnými bralami. Skalnatý vrchol ponúka krásne výhľady do okolia, na vrch Zobor, hrad Gýmeš či Tríbečské pohorie. Zaujímavosťou je, že v svahu kopca sa nachádzajú zvyšky keltského hradiska. Pod skalami nájdete drevenú chatku, kde si možno odpočinúť či opiecť špekáčik. Na kopec sa dostanete ľahko, stojí len dva kilometre od obce Kostoľany a je dostupný aj detským turistom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >