20 tipov, ako stráviť jarné prázdniny na východe Slovenska. Lyže, kúpanie, príroda, hrady, poznanie...

Gabriela Bachárová, Patricia Poprocká, 17. februára 2019 o 17:04

Čo s voľným týždňom? Jarné prázdniny si tento rok užijú ako prví školáci na východe Slovenska. Pre tých, ktorým sa nechce cestovať ďaleko, prinášame 20 užitočných tipov, čo sa dá robiť v Košickom a Prešovskom kraji.

Na východe Slovenska je dostatok príležitostí na dobrú lyžovačku.

Foto: Shutterstock.com

Čo sa dá robiť v Prešovskom kraji

Kedy na lyže, ak nie cez prázdniny

Aké by to boli prázdniny pod Tatrami bez lyžovačky. K dispozícii sú viaceré strediská, ľudia majú na výber – podľa vzdialenosti či obľúbenosti. Vysoké Tatry so strediskami Jakubkova Lúka pre úplných začiatočníkov cez Bachledovu dolinu, či Lomnické sedlo pre najpokročilejších, Lučivná, Levočská dolina, Vyšné Ružbachy, pre „ďalekých“ východniarov Driečna pri Mikovej či skipark Chlmec pri Humennom.

Netopiere v jaskyni

Za návštevu stojí Belianska jaskyňa vo Vysokých Tatrách. Okrem krásnych prírodných výtvorov v tomto období uvidíte na stenách ešte spiace netopiere. Pripravte sa na stovky schodov a určite sa teplo oblečte.

Hrady stále lákajú

Dominanta – Spišský hrad je zatvorený, v Kežmarku a v Starej Ľubovni však pochodíte. Pozor, na Kežmarský sa dostanete len cez pracovné dni, Ľubovniansky je zatvorený v pondelok.

Načerpajte duchové sily v kláštore

Pokojná atmosféra doslova sála z dávneho mužského kláštora v Pieninách. Nahliadnuť do života mníchov na Červenom kláštore môžete v ktorýkoľvek deň. Na pltiach sa síce v tomto období nepreveziete, prechádza nádhernou prírodou v okolí však určite stojí za to.

Kúpanie deti milujú aj v zime

Najvychytenejším aquaparkom v kraji je asi ten v Poprade. Ponúka moderný komfort aj zábavu. Podobne aj v Prešove – Aquapark Delňa. Pre tých, ktorí majú radšej komornejšie plávanie, sú k dispozícii aj obyčajné mestské plavárne – napríklad v Humennom či v Spišskej Novej Vsi. Menší bazén s wellness je aj v lyžiarskom stredisku na Levočskej doline, či v niektorých tatranských hoteloch.

Ľadové krásy

Tie pravé prírodné, na ktorých sa dá aj vyskúšať si zimné lezenie s mačkami a cepínmi, sú v Slovenskom raji či vo Vysokých Tatrách. Ak nie ste priaznivcami horolezectva, postačí aj obyčajná zimná túra okolo nich. Kto má radšej ľad v komerčnej podobe, nech sa páči na Hrebienok. Pre turistov je tam až do konca apríla k dispozícii Tatranský ľadový dóm, vizuálne efekty a – pre tých pohodlnejších – aj možnosť vyviezť sa k nemu lanovkou.

Minerálne pramene v krásnom prostredí

Aj v zime je tam čo robiť – hoci len prechádzať sa v krásnom prostredí, napiť sa z liečivých prameňov či si dať niekde kávu. Atmosféra kúpeľov je jednoducho svojská, bez ohľadu na ročné obdobie. Na východe ich je dosť – Bardejovské kúpele, Vyšné Ružbachy, či modernejšie Aqua Spa v Gánovciach pri Poprade.

Návraty do histórie

Ak by ste chceli nakuknúť do histórie každého významnejšieho mesta, týždeň je aj málo. Historická Levoča, zapísaná v kultúrnom dedičstve UNESCO, so slávnym oltárom Majstra Pavla, hradbami či nádhernou renesančnou radnicou, Bardejov a jeho slávne historické námestie, Kežmarok s jediným úplne zachovalým hradom a historickým centrom, Sabinov s námestím, kde sa natáčal oscarový obchod na Korze, no a samotný Prešov so svojimi pamiatkami. Je čo pozerať.

Po stopách partizánov

Karpatsko-dukelská operácia sa každoročne pripomína ukážkami bojov v októbri, aj vo februári si však možno pri Svidníku prezrieť miesta krvavej bitky aj cintoríny padlých. Pár kilometrov odtiaľ si v lese možno pozrieť partizánske zemľanky, no a, samozrejme – tanky a delá, povystavované v okolitých dedinách. Napríklad v Kalinove, prvej oslobodenej obci v Československu.

Pop art na konci sveta

Dom rodičov Andyho Warhola v Mikovej dnes už síce nestojí, v jeho múzeu v Medzilaborciach si však môžete pozrieť viacero jeho osobných predmetov. Obleky, ktoré nosil, bundy, neodmysliteľný fotoaparát, ale aj sochu životnej veľkosti, tak pripomínajúcu človeka, že u slabších nátur vzbudí strach. O Andym Warholovi sa v mestečku už viac nedozviete, môžete si však pozrieť právoslávny chrám či cintorín k prvej svetovej vojny. No a Monastir - staručké zrúcaniny kláštora kúsok za mestom s jedinečnou atmosférou.

... a toto ponúka pre deti aj ich rodičov Košický kraj

Na lyže

V kraji sa nachádza niekoľko lyžiarskych stredísk, napríklad Kavečany, Ski Jahodná, Mlynky – Biele vody, Ski Gugel Mlynky, Ski Mraznica či Ski Plejsy. Napríklad Ski Jahodná ponúka aj športové vyžitie na multifunkčnom ihrisku, deti sa tiež môžu vyblázniť v bazéne.

Za tajmi minulosti

V Košickom kraji môžete aj v zime navštíviť zaujímavé architektonické pamiatky. Kaštieľ v Betliari deťom aj dospelým ukáže, ako žila uhorská šľachta v 18. a 19. storočí. Má otvorený každý deň okrem pondelka. S deťmi môžete navštíviť aj zrúcaniny Slaneckého, Vinianskeho či Turnianskeho hradu.

Kaštieľ v Michalovciach je síce kvôli rekonštrukcii zatvorený, ale v jeho parku sa nachádzajú zbytky rotundy z čias dávnej Veľkomoravskej ríše. Otvorený je Dóm svätej Alžbety v Košiciach, ktorý ponúka aj výklad so sprievodcom. Zaujímavosťou je napríklad kráľovské schodisko, jedno z piatich dvojitých točitých schodísk z obdobia gotiky v Európe.

Do vody

V Thermalparku Šírava na brehu Zemplínskej Šíravy nájdete masážny, vlnový, relaxačný aj detský bazén, ten má teplotu príjemných 32 stupňov Celzia, a tiež mnohé vodné atrakcie a sauny. V Košiciach, Michalovciach či Spišskej Novej Vsi môžete využiť služby krytej plavárne.

Za zvieratami

Zoologické záhrady žijú aj v zime. K ich fungovaniu môžeme mať veľa výhrad, ale deti ich väčšinou milujú. Košická zoo je otvorená denne od deviatej do štvrtej. Záhrada organizuje aj prímestský tábor, deti sa môžu prihlásiť na jeden až päť dní. Čo ich čaká? Kontakt so živými zvieratami, návšteva chovných zariadení, uvidia tiež zázemie vo vybraných chovných zariadeniach a môžu si vyskúšať aj prácu ošetrovateľa.

V zoo v Spišskej Novej Vsi je počas zimy otvorený jeden pavilón, a to Aquaterra, v ktorom sa nachádzajú mnohé druhy sladkovodných a morských rýb, plazov, surikat, opičiek a bezstavovcov. Hitom je nový druh plaza, varana moluckého. Denne od deviatej do štvrtej.

Za kvetinami

Vonku sú ešte holé stromy a snežienky sa ukazujú len veľmi nesmelo. Ak chcete už teraz vidieť viac zelene a zlepšiť si v polovici februára náladu, môžete aj s deťmi navštíviť Botanickú záhradu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Pozriete si arborétum, tropickú i subtropickú flóru aj flóru dekoratívnu.

Za vodopádmi

Hájske vodopády sa nachádzajú v krasovej tiesňave Hájska dolina, medzi obcami Háj a Hačava. Na prechádzke nájdete desiatku rôznych vodopádov, ktoré v zime často zamŕzajú. Tiesňavou preteká Hájsky potok, dĺžka doliny je 6,5 kilometra.

Za tryskajúcou vodou

Herliansky gejzír patrí k najväčším prírodným atrakciám Slovenska, ale čakať na to, kedy vytryskne, je trochu dobrodružstvo. Je nutné sledovať webové stránky obce Herľany, kde uvádzajú najbližší čas erupcie. Tá posledná bol v piatok 15. febrára. Dĺžka tryskania je 25 minút. Na oznámený čas, kedy bude gejzír činný, sa však nesmiete spoliehať stopercentne, môže k tomu prísť skôr aj neskôr, preto sa odporúča, aby si záujemci dali rezervu aspoň hodinu.

Do jaskyne

Domica je najväčšou jaskyňou Slovenského krasu. Okrem pondelka otvorená každý deň a záujemci si môžu vybrať z dvoch okruhov, kratšieho a toho dlhšieho, ktorého súčasťou je aj mystická plavba po podzemnej riečke Styx. Domica je aj významným archeologickým náleziskom, našli v nej rôzne kamenné a kostené predmety, ktoré používal praveky človek pred piatimi až šiestimi tisíckami rokov. Návštevníci si ich môžu pozrieť vo vstupnej hale.

Za poznaním

Košické Vedecko-technické centrum pre deti a mládež predstavuje moderné interaktívne exponáty, ktoré prezentujú základy vedy a techniky, fyziky, mechaniky, zmyslové vnemy, akustické i optické javy. Expozície sú určené hlavne žiakom zo základných škôl, ale v centre sa zabavia aj stredoškoláci. Deti spolu s rodičmi môžu v Košiciach navštíviť aj planetárium a hvezdáreň.

Za tvorivosťou

V zábavnom technickom centre Steel Park v Košiciach nájdu deti aj ich rodičia 50 exponátov spojených s oceľou, s ktorými sa môžu pohrať. Centrum obsahuje aj sériu vedeckých hračiek, ktoré sú rozdelené do oblastí hlavolamy, mechanika, točenie, zvuk, optika, magnetizmus a fyzika. Otvorené každý deň okrem pondelka.

Tak nech sa jarné prázdniny na východe vydaria!

Ako sa čo najlepšie zbaliť na rodinnú lyžovačku, pozrite si vo videu TV Pravda.









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >