15 skvelých tipov na výlety cez jarné prázdniny

Gabriela Bachárová, Patricia Poprocká, 4. marca 2022 o 04:22

Jarných prázdnin sa konečne dočkali aj deti na strednom Slovensku. Máte už nejaké plány na najbližšie voľné dni? Ponúkame vám našich 15 tipov, na aké zaujímavé miesta sa možno vydať v Banskobystrickom, Trenčianskom a Žilinskom kraji.

Vršatské bradlá.

Foto: https://flog.pravda.sk/

Trenčiansky kraj

Skalka pri Trenčíne
Pútnické miesto, kde si môžete prezrieť ruiny benediktínskeho kláštora i svätyňu Sv. Andreja-Svorada a Beňadika, postavenú na skale, z ktorej bol sv. Beňadik zhodený do Váhu. Je to čarovné miesto v nádhernom prostredí a hoci kláštor v marci ešte nie je pre verejnosť sprístupnený, aj prechádzka prírodou doplní človeku energiu a prevetrá hlavu.

Myjavské rozhľadne
Myjava, to je predovšetkým kraj Milana Rastislava Štefánika, jeho rodný dom a mohyla. Pozrieť si tento krásny kraj sa oplatí aj z výšky rozhľadní. Vybrať sa môžete na viaceré – Turá Lúka Hrajky, Jelenec pri Lubinej, Hájnica pri Haluziciach, Poľana pri Brestovci i ďalšie.

Sklársky skanzen Valaská Belá
Návšteva tohto miesta v okrese Prievidza vás vtiahne do sklárskeho remesla, ktoré tu má tradíciu od konca 18. storočia. Dnes sa návštevníci môžu zoznámiť s históriou sklárstva, na vlastné oči vidieť, ako vzniká sklo, ako sa tvaruje a fúka na sklárskej píšťale i zakúpiť suvenír. Vstupné pre dospelých sú tri eurá, pre deti dve a pre študentov 2,50.

Manín a Vršatec
Na lezenie bude zrejme ešte chladno, na príjemnú prechádzku však nie je chladno nikdy. Prekrásne prostredie Manínskej tiesňavy pri Považskej Bystrici alebo Vršateckých brál si viete vychutnať v každom počasí. Vršatecké bralá sú neprehliadnuteľné a vidieť ich už zďaleka. Zaujímavý je ich tvar – veží, ihiel a stien.

Gazdovstvo Uhliská
V Nemšovej neďaleko Trenčína navštívte toto rodinné gazdovstvo, ktoré ponúka pestré trávenie času. Na tejto hospodárskej usadlosti v rozlohe 2,6 hektára sa môžete povoziť na poníkoch, absolvovať začiatočnícke hodiny jazdy na koni, priblížiť sa k ďalší zvieratkám – zajacom, somárikovi, ovečkám, kozám, kravám či zakúpiť si aktuálne sezónne domáce produkty. Súčasťou je aj reštaurácia s detským ihriskom.


Žilinský kraj

Kláštor pod Znievom
Víťaz vlaňajšieho hlasovania o Dedinu roka, navonok malá dedinka, v ktorej však naozaj máte čo obzerať. História tam dýcha takmer všade, pamätné tabule a historické stavby nájdete na každom kroku. Pozrieť si možno napríklad budovu, v ktorej v 19. storočí sídlilo slovenské gymnázium – druhé po Revúcej, ale prvé katolícke. Vzácna je tiež budova premonštrátov s gotickým kostolom z 13. storočia, kde svojho času na Maďarskom učiteľskom ústave študovali Martin Kukučín, Jozef Gregor-Tajovský, Ján Čajak ml., Mikuláš Moyzes a iní. Kláštor pod Znievom má aj svoju pamätnú izbu, ktorú si môžete prezrieť i so zaujímavým výkladom historických udalostí, kalváriu no a na vrchu Zniev aj hrad, presnejšie jeho zrúcaniny. Vedie k nim krásna prechádzka lesom a Turiec máte zhora ako na dlani.

Ak sa vyberiete na Znievsky hrad, rátajte so snehom.

Foto: Vladimír Masrna

Medvedia štôlňa
Aj Liptov má svoje banské diela, jediné sprístupnené je táto štôlňa v Žiarskej doline. Prehliadka vás prenesie do dávnych čias a tvrdej práce baníkov, ktorí sa tam desiatky rokov snažili vydolovať nerastné suroviny, v tejto konkrétnej štôlni pyrit. Atmosféru dopĺňa svetlo horiaceho olejového kahanca, ale návštevníci dostanú na zapožičanie aj čelové lampy. Štôlňu si možno pozrieť každý deň od desiatej dopoludnia do štvrtej popoludní, špeciálny odev ani obuv netreba.


Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši
Múzeum nájdete v centre Liptovského Mikuláša, len kúsok od nákupného centra Stop Shop. „V najmodernejšom múzeu na Slovensku môžete počas interaktívnej prehliadky nazrieť do medvedieho brloha, vypočuť si zvuky prírody a zvierat alebo si vyskúšať plazenie v jaskyni. Prehliadku ukončíte v rozhľadni múzea, z ktorej uvidíte dominanty mesta ako na dlani,“ láka prázdninujúce deti Karolína Balášková z múzea. Otvorené je od pondelka do piatka od deviatej do piatej, v sobotu a nedeľu od desiatej do štvrtej. Rodinné vstupné (dve deti a dvaja dospelí) stojí 18 eur.





Mincovníčkovo – podzemie pod vežami v Liptovskom Jáne
Viete, ako vznikajú mince? Odkiaľ sa berie vzácny kov, ktorý každý deň držíme v rukách? „Mincovníčkovo vám ponúka jedinečnú možnosť prežiť príbeh života mince – jej narodenie v mincovni i počatie v zemských hĺbkach. Spoznáte dotyk kovu s ohňom a vodou, zostúpite do útrob zeme za zlatonosnou rudou a nakoniec zakúsite skutočnú dražbu, keď minca začína svoj nový život v rukách zberateľov,“ informuje Karolína Belášková. Otvorené denne od desiatej do štvrtej. Vstupy sú so sprievodcom, a to každých asi 40 minút. Vstupné: deti, študenti a dôchodcovia štyri eurá, dospelí šesť eur.



Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši
V dome s trojitou arkádou na Námestí osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši nájdete nielen prehľad dejín mesta, ale aj expozíciu „Mikulášska mučiareň“ s podtitulom „Fragmenty z trpného vypočúvania Juraja Jánošíka“. Okrem domu na námestí patrí do Múzea Janka Kráľa aj Rodný dom Rázusovcov v miestnej časti Vrbica, expozícia Tatrín a Žiadosti slovenského národa pri evanjelickom kostole či Expozícia poštového holubárstva. Otvorené denne od desiatej do šiestej. Vstup do hlavnej expozície dospelí tri eurá, deti 1,50 eura, rodinné vstupné: každé prvé dieťa zdarma.



Banskobystrický kraj

Zrúcanina hradu Hajnáčka
Zrúcanina hradu Hajnáčka sa týči na ostrom čadičovom skalisku vypínajúcom sa nad rovnomennou obcou v okrese Rimavská Sobota. Výstup na ruiny menej známeho slovenského hradu je pomerne nenáročný, môžete zaparkovať napríklad pred miestnym cintorínom, odkiaľ je to k hradu len pár minút chôdze. Hrad okrem hradného schodišťa vytesaného do čadiča síce neponúka veľa dochovaných stavebných pamiatok, len zvyšky muriva, avšak medzi nimi môžete tušiť jedinečného ducha bývalej protitureckej pevnosti. Navštíviť toto miesto sa vyplatí aj kvôli nádhernej polohe hradu, veď pozrite na fotografie. Okolo zrúcaniny vedie náučný chodník, ktorý si môžete prejsť. V Cerovej vrchovine, jedinečnom pohorí sopečného pôvodu, môžete ďalej cez prázdniny navštíviť aj hrady Somoška či Fiľakovo.





Pamiatky v Hronseku
Asi desať kilometrov južne od Banskej Bystrice leží obec Hronsek. Nachádzajú sa tu tri významné historické pamiatky. Najznámejšie sú drevený evanjelický artikulárny kostol a drevená zvonica z 18. storočia, zapísané do zoznamu UNESCO. Záujemcovia o prehliadku kostola sa môžu objednať na telefónnych číslach 0918 828 120, 0915 270 058, 0918 056 448, prípadne na evanjelickej fare, tam je telefónne číslo 048/4188 165 a písomný kontakt ecavhronsek@snailnet.sk. Okrem kostola a zvonice ešte v Hronseku stojí barokový Soosovsko-Géczyovský kaštieľ a goticko-renesančný kaštieľ nazývaný Vodný hrad. Kaštiele možno obdivovať len zvonka, pretože nie sú verejnosti prístupné.









Múzeum miniatúr v malej dreveničke v Pohorelej
V malebnej dedinke Pohorelá, pod hrebeňom Nízkych Tatier, žije majiteľ a tvorca tejto unikátnej zbierky Jozef Gavura. „Tohto nevšedného pána odjakživa fascinoval život na dedine a gazdovstvo. Šikovné ruky sa počas života zdokonaľovali pri práci s drevom či železom. Dnes pozýva do svojho domu na zaujímavú expozíciu. V malej dreveničke na svojom dvore ukrýva nádherné bohatstvo v podobe drevených miniatúr a zbierkových predmetov reprezentujúcich život na dedine tak, ako si ho pamätajú naše staršie generácie,“ popisuje expozíciu stránka turistickej organizácie Banskobystrického kraja www.zahoramizadolami.sk. Do gazdovského dvora je nutné sa vopred ohlásiť, telefonické číslo je 0902 085 078.

Hvezdáreň v Banskej Bystrici
Na vŕšku týčiacom sa z juhovýchodnej strany nad mestom Banská Bystrica bola v 16. storočí postavená protiturecká strážna veža – vartovka. Na prelome 50. a 60. rokov 20. storočia sa z nej stala hvezdáreň a dnes ponúka svojim návštevníkom ponúka pestrý program, napríklad denné a nočné pozorovania oblohy – Slnka, meteorov, medziplanetárnej hmoty či nevšedných astronomických a meteorologických úkazov. Hvezdáreň síce má otváracie hodiny, ale pozor, návštevu je potrebné dohodnúť aspoň dva dni vopred na číslach 048/415 61 44 alebo 0917 681 601, prípadne napíšte na e-mail kontakt@astrobb.sk.



Podpoľanie
Jeden z najčarovnejších kútov na Slovensku. Stráviť sa tu dá aj viac dní a stále je čo objavovať. Nádherné sú prechádzky po rozložitej Hriňovej s jedinečnými terasovitými políčkami. Veľmi pekný je výlet na vyhasnutú sopku Poľanu, počas cesty sa budete pohybovať aj v pralese, alebo k vodopádu Bystré. Milovníci skál si užijú pohľady na Kaľamárku, skalné zoskupenie, ktoré bolo pôvodne lávovým prúdom a dnes sa často využíva na športové lezenie.

Pri návšteve Detvy a na potulkách Podpoľaním pozornosť návštevníkov zaujmú drevené vyrezávané kríže, ktoré stoja pri cestách, v blízkosti kostolov aj na pietnych miestach. Ako uvádza stránka mesta Detva, menšie podoby týchto krížov – náhrobné kríže, označujú miesta posledného odpočinku zosnulých. Možno ich nájsť na detvianskom cintoríne, ale aj v expozícii na Kalvárii, v bezprostrednej blízkosti detvianskeho cintorína. 












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >