10 zaujímavostí o ženskom vajíčku, ktoré ste možno nevedeli. Keď dozrie, takmer ho vidieť voľným okom

Gabriela Bachárová, 10. novembra 2021 o 04:32

Tak obyčajné, a pritom zázračné! Vedeli ste, že počet vajíčok majú ženy pevne daný už v maternici a je to najväčšia bunka v ľudskom organizme? Tu je desať faktov, ktoré rozšíria vaše vedomosti o ľudskej reprodukcii.

Spermie približujúce sa k vajíčku.

Foto: Shutterstock.com

Pevne daný počet

Zatiaľ čo muži spermie neustále produkujú, žena má počet vajíčok pevne daný. Zásoba sa pritom neustále zmenšuje a v prechode sa úplne vyčerpá. Už v štvrtom mesiaci tehotenstva vytvoria vaječníky plodu základ k šiestim až siedmim miliónom vajíčkam. Sú to pritom takmer zrelé vajcové bunky. Na porovnanie: mužské telo vytvorí za svoj život až 12 biliónov spermií.

Neustály zánik

Niekoľko miliónov vajíčok zanikne hneď v gravidite. „Táto naprogramovaná smrť buniek potom neustále pokračuje. V puberte a pri prvej ovulácii už existujú len dva milióny vajíčok a keď príde žena v päťdesiatich rokoch do klimaktéria, nemá už prakticky žiadne,“ uvádza kniha Tajomstvo ľudského života od autorov Lennarta Nilsonna a Larsa Hambergera (vyšla v češtine).

Nízka spotreba

Hoci má žena teoreticky k dispozícii veľké množstvo vajíčok, reálne ich pri ovulácii za celé svoje plodné obdobie, ktoré trvá asi 35 rokov, využije len 200 až 400.

Najväčšia ľudská bunka

Ženské vajíčko je najväčšou bunkou v ľudskom tele. „Zrelé vajíčko schopné oplodnenia meria desatinu milimetra, a je teda takmer viditeľné voľným okom. Je to gigant v bunkovom mikrosvete, avšak jeho jadro, v ktorom sa nachádza dedičný materiál ženy, je oveľa menšie. Nie je oveľa väčšie ako spermia a približne rovnako veľké ako ostatné bunkové jadrá v tele,“ uvádza publikácia.

Dozrievajúce vajíčko

Niekoľko dní pred ovuláciou začína vo vaječníku výrazne rásť jeden takzvaný vajcový folikul (vo folikuloch sa vajíčka vyvíjajú). Keď nastane ovulácia, teda vypudenie pohlavnej bunky, obaly folikulu prasknú a vajíčko, ktoré už dozrelo a je schopné oplodnenia, je vyplavené von. Potom čaká vo vajíčkovode na prípadné oplodnenie.

Ochranný obal

Okolo zrelého vajíčka sa nachádza veľké množstvo takzvanej bunkovej plazmy. Slúži k tomu, aby naplnila potrebu výživy a kyslíka počas prvých dní po možnom oplodnení. Nachádzajú sa v nej aj tisícky mitochondrií, čo sú akési maličké továrne, ktoré vyrábajú energiu a dodávajú ju vajíčku. Mitochondrie obsahujú i genetický materiál vo forme zvláštnych molekúl DNA. Ak by táto DNA bola poškodená, mohlo by to viesť k dedičným chorobám, ktoré sa môžu prejaviť u ženy a rovnako sa môžu preniesť na dieťa. Prečo staršie ženy neotehotnejú tak jednoducho a častejšie potratia? Jednou z príčin je i to, že funkcia mitochondrií sa vekom zhoršuje.

Jeden jediný deň

Žena je plodná najviac jeden deň v mesiaci, počas ovulácie, ktoré nastáva približne 10. až 18. deň od prvého dňa poslednej menštruácie. Zrelé vajíčko je schopné oplodnenia len po dobu 12 až 24 hodín. Ak ešte nenastala vhodná čas, spermiám zabraňuje v preniknutí k vajíčku hustý hlien, takzvaná hlienová zátka. Počas ovulácie však produkuje hrdlo maternice iný druh hlienu, ktorý naopak oplodneniu pomáha.

Samo si vyberá

Posledné vedecké výskumy ukazujú, že o spermii, ktorá prenikne k vajíčku, si ženská pohlavná bunka rozhoduje sama. Na základe čoho, na to ešte vedci nepoznajú odpoveď.

Navigátor

Vajíčko k sebe spermie naviguje pomocou chemických látok a tepla, ktoré produkuje. Len jednej spermii sa podarí dostať sa cez obal priamo k nemu. Keď sa to stane, vajíčko okamžite zablokuje ostatným cestu. Pred jeho obalom vybuchnú maličké vrecúška, ktoré im to znemožnia.

Čo sa deje po oplodnení?

Spojením vajíčka a spermie dochádza aj ku spojeniu genetického materiálu matky a otca. Vajíčko sa tak stáva kompletným a začína sa pomaly z vajíčkovodu presúvať do maternice. Zároveň sa už začína deliť na množstvo buniek, ktoré sa zmenšujú a spájajú. Koncom tretieho dňa po oplodnení doputuje do maternice, kde sa začína uhniezďovať. O deväť mesiacov príde na svet nový život.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >