Chcete dievča? Milujte sa pár dní pred ovuláciou. Chlapca? V deň, keď vajíčko dozreje

Gabriela Bachárová, 15. júla 2020 o 12:03

Ak chcete o niečo zvýšiť šancu, že sa vám narodí vysnívaná dcéra alebo vymodlený syn, nie je jedno, kedy sa budete s partnerom milovať. Sex dva až tri dni pred ovuláciou, teda dozretím vajíčka a jeho uvoľnením do vajíčkovodu, môže zvýšiť šancu, že sa vám podarí počať dievča, v deň ovulácie zase chlapca.

Chlapček či dievčatko? Stále je to lotéria.

Foto: Shutterstock.com

Vedci nespochybňujú, že „ženské“ spermie nesúce chromozóm X, sú odolnejšie ako ich „mužskí kolegovia“. V ženskom tele dokážu prežiť dlhšiu dobu. A keď príde ovulácia, je väčšia šanca, že vajíčko oplodnia. Ich mužskí súperi sú už do istej miery znehodnotení.

Ešte pred časom sa tvrdilo, že spermie sú schopné prežiť v ženskom organizme tri dni po pohlavnom styku. Najnovšie výskumy však ukazujú, že to môže byť oveľa dlhšie. „Dokonca je možné, že vyše týždňa. Preto je najvyššia pravdepodobnosť oplodnenia vtedy, keď k pohlavnému styku dochádza v prvej polovici menštruačného cyklu, teda v dňoch po skončení menštruačného krvácania,“ radia gynekológovia a pôrodníci Vladimír Cupaník a Jozef Záhumenský vo svojej knihy Sprievodca tehotenstvom.

Naopak, ak sa bude pár milovať v deň ovulácie, je o niečo väčšia šanca, že budúca mamička bude kupovať modrú výbavičku. Mužské spermie nesúce chromozóm Y možno nie sú také odolné, ale vyznačujú sa väčšou rýchlosťou a k vajíčku tak môžu doputovať skôr ako ich „ženské súperky“.

Napokon, podobne je to i v živote. Muži sú rýchlejší a výbušnejší, ale ak ide o vytrvalosť, odolnosť a trpezlivosť – nech sa páni neurazia - ženy majú trochu navrch.

Samozrejme, na túto metódu sa nemožno spoliehať ako na stopercentne fungujúce pravidlo. Predpokladom je pravidelnosť menštruačného cyklu, keď žena vie, kedy presne bude mať ovuláciu. Rolu hrá i to, aké vlastnosti má hlien vo vagíne. Ak príliš agresívny, spermie v ňom nemusia prežiť. A je jedno, či sú ženské alebo mužské. Tento problém si už vyžaduje vyšetrenie u lekára.

A napokon, posledné vedecké výskumy ukazujú, že vajíčko nie je ani zďaleka len pasívnym príjemcom najrýchlejšej či najodolnejšej spermie, ale vopred si vyberá, s ktorou sa spojí, aby mohol vzniknúť nový život. Vedcom ešte nie je úplne jasné, na základe akých parametrov určí, ktorú spermiu k sebe pustí. Tieto nezvyčajné pytačky pritom majú prebiehať už predtým, ako sa spermia k vajíčku priblíži.

V každom prípade však platí, že zrelé vajíčko veľmi rýchlo strácať možnosť oplodnenia, približne hodinu po ovulácii. Spermie by už preto mali čakať na svoju jedinečnú príležitosť. Najbližšia šanca totiž príde až o ďalší mesiac.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >