10 zákuskov, ktoré prežili revolúciu a sú TOP dodnes

gb, 19. novembra 2022 o 04:36

Čo je dobré, pretrvá. Tak ako tieto zákusky, ktoré prežili pád socializmu i následný útok rôznych muffinov, cheesecakeov či cookies. Milovali sme ich pred „Nežnou“ a milujeme ich dodnes...

Luxusné kefírové šamrole.

Foto: Varecha.sk

Karamelové veterníky, medový krémeš, punčové rezy, orechové laskonky, bratislavské rožky, Dobošove rezy, francúzsky krémeš, venčeky z odpaľovaného cesta, svieženky alebo kefírové šamrole. Ak si chcete doma zaspomínať na prednovembrové poklady z cukrární, ste na správnom mieste. Gastronomický portál Varecha.sk predstavil pri príležitosti 33. výročia novembrových udalostí desať zákuskov a koláčov, ktorým čas nič neubral na chuti a príťažlivosti. Ako malú ukážku vám ponúkame retro recept na kefírové šamrole.

Kefírové šamrole

Suroviny
Cesto:
250 g hladkej múky
2 ks žĺtkov
100 ml kefírového mlieka
250 g masla
štipka soli

Na potretie:
1 ks vajíčka

Plnka:
4 ks bielkov
250 g krupicového cukru
1 PL citrónovej šťavy

Na posypanie:
cukor práškový

Postup
1. Múku zmiešame so štipkou soli, žĺtkami, s kefírom a maslom. Vypracujeme cesto, ktoré necháme cez noc odležať v chladničke. Cesto rozdelíme na 2 diely a rozvaľkáme na pláty veľkosti 20 x 45 cm.

2. Kovové trubičky na šamrole natrieme maslom. Z cesta nakrájame asi 3 cm široké pruhy a opatrne ich natáčame po jednom na trubičky. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

3. Povrch šamroliek potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Po upečení necháme trochu vychladnúť a potom opatrne zložíme z trubičiek.

4. Plnka: Bielky vyšľaháme v horúcom vodnom kúpeli s polovicou cukru. Potom ich odstavíme, pridáme zvyšný cukor s citrónovou šťavou a vyšľaháme tuhý sneh.

5. Šamrole naplníme pomocou cukrárskeho vrecka z oboch strán a posypeme práškovým cukrom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >