Luxusné kefírové šamrole.
Foto: Varecha.skKaramelové veterníky, medový krémeš, punčové rezy, orechové laskonky, bratislavské rožky, Dobošove rezy, francúzsky krémeš, venčeky z odpaľovaného cesta, svieženky alebo kefírové šamrole. Ak si chcete doma zaspomínať na prednovembrové poklady z cukrární, ste na správnom mieste. Gastronomický portál Varecha.sk predstavil pri príležitosti 33. výročia novembrových udalostí desať zákuskov a koláčov, ktorým čas nič neubral na chuti a príťažlivosti. Ako malú ukážku vám ponúkame retro recept na kefírové šamrole.
Kefírové šamrole
SurovinyCesto:
250 g hladkej múky
2 ks žĺtkov
100 ml kefírového mlieka
250 g masla
štipka soli
Na potretie:
1 ks vajíčka
Plnka:
4 ks bielkov
250 g krupicového cukru
1 PL citrónovej šťavy
Na posypanie:
cukor práškový
Postup
1. Múku zmiešame so štipkou soli, žĺtkami, s kefírom a maslom. Vypracujeme cesto, ktoré necháme cez noc odležať v chladničke. Cesto rozdelíme na 2 diely a rozvaľkáme na pláty veľkosti 20 x 45 cm.
2. Kovové trubičky na šamrole natrieme maslom. Z cesta nakrájame asi 3 cm široké pruhy a opatrne ich natáčame po jednom na trubičky. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
3. Povrch šamroliek potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Po upečení necháme trochu vychladnúť a potom opatrne zložíme z trubičiek.
4. Plnka: Bielky vyšľaháme v horúcom vodnom kúpeli s polovicou cukru. Potom ich odstavíme, pridáme zvyšný cukor s citrónovou šťavou a vyšľaháme tuhý sneh.
5. Šamrole naplníme pomocou cukrárskeho vrecka z oboch strán a posypeme práškovým cukrom.