10 tipov na rozvíjanie jemnej motoriky pomocou vecí, ktoré máte doma

Gabriela Bachárová, 21. novembra 2020 o 04:44

Ak ste rodičia či prarodičia, určite ste už zistili, že deti sa najradšej hrajú s úplne obyčajnými vecami. Nemusíte kupovať drahé hračky, stačí sa rozhliadnuť po vlastnom byte. Ak máte dieťa, ktoré si práve trénuje svoju jemnú motoriku, predstavte mu zaujímavé aktivity „made in“ vaša domácnosť. Tu je 10 našich tipov.

Dieťa si môžu jemnú motoriku precvičiť aj pomáhaním v domácnosti.

Foto: Shutterstock.com

1. Štipce na bielizeň v hlavnej roli

Keď vešiate bielizeň, asistovať vám môže malý pomocník. Alebo si spolu s potomkom na väčší papier nakreslite pekný obrázok, na ktorý namaľujete i dva stojany, medzi ktoré pripevníte motúzik. Dieťa naň môže štipce vešať.

2. Gumičky na roličke

Rolka od toaletného papiera a obyčajné kuchynské gumičky. Iba tieto dve bežné veci postačia na skvelú zábavu. Dieťa môže gumičky na rolku navliekať a pritom sa ešte aj učiť farby.

3. Zábava so zipsom

Ak máte doma zopár zbytočných zipsov, pripevnite ich na kartón. Dieťatko môže skúšať zips zapnúť a rozopnúť, čím si dokonale precvičí svoje prstíky.

4. Svet je gombička

Na kartón môžete pripevniť aj zopár kusov látky, do ktorých predtým vystrihnete otvory rôznych veľkostí. Dieťatko do nich bude skúšať vkladať gombičky, ktoré určite doma tiež máte.

5. Lovenie loptičiek

Máte doma zopár malých loptičiek? Výborne. Vhoďte ich do misy s vodou a ukážte dieťaťu, ako ich má pomocou sitka vyberať a vkladať do inej, prázdnej nádoby.

6. Kresby, kam sa pozrieš

Posaďte dieťa do väčšej kartónovej krabice a do ruky mu dajte ceruzky či fixky, nech si kreslí dosýta.

7. Bublinková fólia

Túto aktivitu milujú aj mnohí dospelí. Prišla vám domov zásielka zabalená do bublinkovej fólie? Nevyhadzujte ju, ale pripevnite na podlahu, napríklad lepiacou páskou. A hurá jednotlivé bublinky praskať.

8. Pomoc v domácnosti

Jemnú motoriku možno s deťmi trénovať pri mnohých prácach v domácnosti. Polievanie kvetín, naberanie smetí na lopatku, utieranie či upratovanie. Okrem toho, že si deti potrénujú ručičky, tak ich touto hravou formou naučíte doma pomáhať. Tip: vkladanie kľúča do kľúčovej dierky a jeho vyberanie je tiež dobrá aktivita na rozvoj jemnej motoriky. Rovnako tak namotávanie klbka vlny alebo listovanie stránkami knihy.

9. Cestovinové navliekanie

Na navliekanie nemusíte použiť len koráliky z obchodu, ale rovnakú službu vám urobia i cestoviny (napríklad penne) alebo gombičky. Dieťa ich pritom nemusí navliekať len na motúzik, ale čo tak na tento účel využiť dlhú špagetu?

10. Dierkou sem a tam

Vylovte z útrob kuchyne sito s väčšími dierkami cestoviny. Dieťa môže dierkami prevliekať motúzik, až mu vzniknú zaujímavé obrazce. Prajeme mu i vám skvelú zábavu!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >