10 jedál, v ktorých si užijete jarnú špargľu na všetky spôsoby

gb, 22. apríla 2023 o 05:00

Špargľa patrí medzi prvú jarnú zeleninu a je o to vzácnejšia, že jej sezóna trvá len niekoľko týždňov. Je veľmi zdravá a vychutnať si ju môžete naozaj rôzne - ako hlavné jedlo, prílohu, polievku či šalát. Už si stačí len vybrať.

Krémové risotto so zelenou špargľou a sušenou šunkou.

Foto: Varecha.sk

Portál o varení varecha.sk priniesol desať skvelých špargľových receptov. V ponuke sú špargľová omeleta s parmezánom, špargľové cigarky s vajcom a hubami, špargľa alla Bismarck, vyprážaná špargľa so šunkou, taštičky z lístkového cesta plnené špargľou a syrom, špargľovo-pórová polievka s brokolicou, špargľová omáčka (prívarok), casarecce so špargľou, s gorgonzolou a guanciale či teplý šalát so špargľou a s rybou. Ako malú ochutnávku ponúkame recept na krémové Krémové risotto so zelenou špargľou a sušenou šunkou. Všetky recepty nájdete na tomto odkaze.

Krémové risotto so zelenou špargľou a sušenou šunkou

Dokonalý súlad chutí. Lahodné a delikatesné. Čochvíľa je tu jar a na pultoch sa objaví chrumkavá zelená špargľa. Bolo by priam hriechom ju nevyužiť.

Suroviny
200 - 250 g ryže na risotto (Arborio, Carnaroli, Vialone Nano...)
3 - 4 PL olivového oleje
1 - 2 ks šalotky
100 - 150 ml bieleho suchého vína
750 ml teplého zeleninového vývaru
soľ podľa chuti
mleté čierne korenie podľa chuti
50 - 70 g sušenej šunky (prosciutto crudo)
8 - 10 ks zelenej špargle
50 - 60 g strúhaného parmezánu
1 - 2 PL citrónovej alebo limetovej šťavy
40 g masla
čerstvé bylinky (oregano, tymian)

Postup podľa autorky receptu
1. Dopredu si pripravíme vývar - najlepšie zeleninový, prípadne jemný kurací. Ja som robila zo zeleninového, do ktorého som dala variť aj očistenú spodnú časť špargle, ktorú som nepoužila priamo do risotta. Vývar použite vždy teplý až horúci.

2. Osobitne som si orestovala na suchej panvici pokrájanú sušenú šunku. Zo špargle odkrojíme spodnú drevnatú časť (cca 3 - 4 cm), umyjeme a zvyšok špargle rozdelíme na dve časti - hlavičky odložíme bokom a zvyšok pokrájame na kolieska hrubé asi 2 mm. Špargľu (hlavičky aj pokrájanú časť) vložíme do vriacej osolenej vody a blanšírujeme asi 3 minúty, vyberieme a schladíme v ľadovej vode. Scedíme a odložíme bokom.

3. Keď máme vývar pripravený, môžeme sa pustiť do samotného risotta. V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejeme olivový olej, na ktorom 1 - 2 minúty restujeme šalotku alebo cibuľu pokrájanú nadrobno. Následne pridáme ryžu (neoplachujeme ju), určite nerobte z klasickej ryže, s obyčajnou ryžou nedosiahnete krémový efekt.

4. Ryžu opekáme asi 3 minúty, prilejeme víno, miešame pár minút pokiaľ sa alkohol neodparí. Keď ryža vsiakne víno, postupne za stáleho miešania po naberačkách pridávame vývar a priebežne ochutnávame. Keď je ryža uvarená na skus, teda nie je úplne mäkká ale ani tvrdá, vypneme plameň, do ryže pridáme korenie, soľ, šťavu z limetky alebo citróna, strúhaný parmezán, pokrájanú blanšírovanú špargľu a opečenú sušenú šunku, premiešame, v prípade potreby dochutíme soľou, pridáme plátky masla, prikryjeme a aspoň 5 minút necháme stáť.

5. Následne premiešame, pridáme časť hlavičiek (časť použijeme na ozdobu) a hneď podávame.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >