Špargľa nabitá zdravím. A vynikajúci pomocník pri chudnutí

gb, 16. mája 2022 o 04:00

Ochutnali ste už niekedy špargľu? Práve teraz je v najlepšej kondícii, skúste ju zaradiť do svojho jedálnička, odmení sa vám lepším zdravím.

Špargľa je mimoriadne chutná a mimoriadne zdravá zelenina.

Foto: Shutterstock.com

Špargľu môžete nájsť v obchodoch takmer celý rok, ale tá pravá sezóna trvá len veľmi krátky čas, od konca apríla do júna. V tom čase má najväčšiu silu a pochutíte si na nej najviac. Zelenú a bielu špargľu pozná snáď každý. Existuje však aj fialová špargľa. Rôzne farby sú spôsobené rôznym typom pestovania. Biela sa mesiac pred zberom zahalí zeminou alebo čiernou fóliou do tmy. Zelená a fialová majú naopak rady dostatok svetla. Špargľa je veľmi starý druh zeleniny, ktorý pestovali už starí Rimania a Gréci. Išlo však o pokrm pre bohatých. Dnes už je u nás dostupnejšia, vyskúšajte ju pre jej chuť i zdravotné účinky.

Špargľa v posteli

Ak vás zaujímajú výhody špargle pre mužov, budete možno prekvapení. Špargľa môže byť výborným pomocníkom v intímnom živote, pretože posilňuje libido. Vďaka vysokému obsahu draslíka, kyseliny listovej a vitamínu E konzumácia špargle zvyšuje produkciu testosterónu. Pomáha tiež neutralizovať amoniak v tele, ktorý môže spôsobovať sexuálny nezáujem. Dlhé roky sa tak špargľa považuje za účinné afrodiziakum.

Všestranný lekár

Ďalšou prednosťou špargle je, že znižuje cholesterol, riziko srdečného zlyhania, pomáha udržať zdravé cievy, znižuje krvný tlak. Zlepšuje zásobovanie mozgu a ďalších orgánov kyslíkom, stimuluje tvorbu krvi. Zároveň upravuje hladinu cukru v krvi a má veľmi priaznivý vplyv na funkciu obličiek, močového mechúra, močových ciest, ale aj na prostatu. Značný obsah vlákniny podporuje činnosť čriev, prospieva zažívaniu a pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva. Pomáha aj pri pálení záhy, podporuje tiež imunitný systém.

Pomáha pri diéte

Blahodarné účinky má špargľa i počas diéty, pretože obsahuje len málo kalórií a žiadny tuk. Napríklad 100 gramov špargle obsahuje len 20 kalórií. Okrem toho obsahuje vlákninu, ktorá má pri redukcii váhy dôležitú rolu. Vláknina v žalúdku napučí, spomaľuje jeho vyprázdňovanie, čím sa predlžuje pocit sýtosti. Špargľa patrí medzi zeleninu s nízkym obsahom sacharidov, hodí sa preto do diét založených na redukcii sacharidov v strave. Ďalším benefitom je to, že zabraňuje zadržiavaniu vody v tele.

Po opici

Existujú dôkazy o tom, že minerálne látky a aminokyseliny v špargli pomáhajú stimulovať enzýmy odbúravajúce alkohol. Môže to pozitívne ovplyvniť inak nepríjemnú opicu.

Napriek pozitívnym účinkom však špargľu nemožno odporučiť úplne každému. „Pri jej konzumácii vzniká v tele veľké množstvo kyseliny močovej, čo je zlá správa pre toho, kto trpí chorobou kráľov alebo inak povedané dnou. Títo ľudia by mali špargľu radšej úplne vynechať,“ uvádza v tlačovej správe výživová špecialistka značky KetoMix, Monika Rychlovská Tělupilová.

Špargľové tagliatelle

Špargľa je výborná v kombinácii s bezsacharidovými cestovinami z konjaku. S nimi v okamihu vyčarujete zdravé jedlo s minimálnym množstvom sacharidov.

Čo budete potrebovať na 1 porciu:
• 1 porciu konjakových tagliatelle,
• 150 g zelenej špargle,
• 20 g cibule, 
• 1 strúčik cesnaku,
• zeleninový vývar,
• nízkotučný tvaroh,
• repkový olej,
• citrón,
• soľ, čierne korenie.

Postup
Stonky špargle umyte a potom z každej odrežte drevnatú časť. Takto pripravenú špargľu nakrájajte na silnejšie kolieska a spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou a cesnakom orestujte na panvici na jednej lyžici repkového oleja. Podlejte troškou vývaru a pár minút duste. Zjemnite omáčku lyžicou tvarohu a dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením. Konjakové tagliatelle vyberte z obalu, prepláchnite pod tečúcou vodou, aby ste ich zbavili typickej arómy. Následne pridajte do omáčky. Zľahka prehrejte a môžete servírovať.









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >