Tehotenskú cukrovku porazí zdravá strava a pohyb

Gabriela Bachárová, 27. októbra 2018 o 18:09

Aj celkom zdravá žena môže počas gravidity dostať tehotenskú cukrovku. Pod kontrolou ju väčšinou udrží diéta s minimálnym obsahom cukrov a dostatok pohybu. Nie je to však banálne ochorenie, ale napríklad rizikový faktor vzniku preeklampsie.

Dodržovanie zásad zdravej stravy pomáha.

Foto: Shutterstock.com

Prečo tehotenská cukrovka vzniká? Placenta v tehotenstve vyrába hormóny, ktoré zabezpečujú prísun čistých sacharidov pre energetické potreby rastúceho plodu, a to tak, že zvyšujú hladinu cukru v krvi ženy.

„Okrem toho placenta rozkladá materský inzulín, teda hormón, ktorý hladiny cukru v krvi znižuje. Preto za určitých okolností môže vzniknúť situácia, keď nalačno má žena normálnu hladinu cukru, ale po jedle cukor pomalšie spracúva a jeho hladiny zostávajú vyššie. Vtedy hovoríme o tehotenskej cukrovke,“ píšu v publikácii Sprievodca tehotenstvom gynekológovia a pôrodníci Jozef Záhumenský a Vladimír Cupaník.

Tehotenská cukrovka častejšie vzniká u žien s nadváhou a genetickými predpokladmi. Platí pritom, že ak ju žena mala zistenú v prvej gravidite, je zvýšené riziko jej výskytu aj v ďalších.

Tehotenská cukrovka je rizikovým faktorom pre vznik nebezpečnej preeklampsie, ktorá sa prejavuje vysokým krvným tlakom a výskytom bielkovín v moči a pre matku i dieťa môže mať až fatálne následky. Komplikáciou cukrovky je niekedy aj nadmerný rast dieťaťa, čo v niektorých prípadoch zhorší priebeh pôrodu.

„Novšie práce však ukazujú, že tehotenská cukrovka zásadne ovplyvňuje vnútromaternicový vývin plodu a má vplyv aj na jeho celoživotné zdravie. U týchto detí je zvýšené riziko vzniku obezity, cukrovky a iných metabolických problémov počas celého života,“ píšu autori knihy. Dodržiavanie prísnej diabetickej diéty a primeraná pohybová aktivita v tehotenstve môžu tieto riziká podstatne znížiť.

Cukrovku zistí test


Medzi 24. až 28. týždňom gravidity sa robí test na tehotenskú cukrovku. Nie je povinný, ale ak chcete mať istotu, že sa vás tento problém netýka, môžete ho podstúpiť. Ide o takzvaný orálny glukózový tolerančný test oGTT.

Žena príde ráno nalačno na odber krvi a potom vypije roztok s glukózou. Dve hodiny sedí v čakárni, neje, ale môže piť neochutenú vodu.

Odber krvi sa zopakuje po hodine a dvoch. „Ako pozitívny sa hodnotí výsledok cukru v krvi nalačno nad 5,5 mmol/l a nad 7,7 mmol/l po dvoch hodinách. Pri pozitívnych hodnotách vám lekár hneď odporučí diabetickú diétu a pošle vás na vyšetrenie k diabetológovi,“ píšu Jozef Záhumenský a Vladimír Cupaník.

Ako sa stravovať pri tehotenskej cukrovke

Vylúčiť z jedálnička všetko, čo je sladké. Cukor, sladkosti, raňajkové cereálie.

Ovocie maximálne jeden kus denne.

Hladinu cukru v krvi zvyšujú aj všetky výrobky z bielej múky: chlieb, pečivo, cestoviny.

Vyvarujte sa aj konzumácie zemiakov či bielej ryže.

Na tanieri sa má objavovať primeraná porcia bielkovín v podobe mäsa, mliečnych výrobkov či vajec.

Dostatok zeleniny kombinujte s kvalitným olejom.

Zo zeleniny sa hodia hlavne listové šaláty, špenát, cuketa či špargľa.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >