Zosnulý americký exprezident George Bush desať rokov tajne pomáhal chlapcovi na Filipínach. V listoch robil narážky, ktoré ho mohli prezradiť

ČTK, gb, 21. decembra 2018 o 10:46

Nedávno zosnulý americký exprezident George Bush starší desať rokov sponzoroval filipínskeho chlapca. Písal si s ním pod menom George Walker. Timothy netušil, kto pomáha financovať jeho školu i jedlo.

Bývalý americký prezident George Bush starší pomáhal filipínskemu chlapcovi.

Foto: Shutterstock.com

Vôbec prvýkrát o exprezidentovej pomoci informovala charitatívna organizácia Compassion International, ktorá zabezpečuje pomoc chudobným deťom na celom svete pomocou miestnych farností.

Prvý list George Bush chlapcovi napísal v roku 2002, kedy mal 77 rokov a Timothy sedem. „Drahý Timothy, chcel by som byť tvojím novým listovým kamarátom. Som starý, mám 77 rokov, ale ľúbim deti. Aj keď sme sa nestretli, už teraz ťa mám rád. Žijem v Texase, občas ti napíšem. Prajem ti veľa šťastia," stojí v prvom kontakte.

George Bush posielal malému chlapcovi aj darčeky, každý mesiac jeden celých desať rokov. Boli medzi nimi skicáky, pastelky, potreby na hranie baseballu. Timothy z charitatívneho programu vystúpil v sedemnástich rokoch a vtedy mu jeden z pracovníkov charity prezradil meno jeho sponzora.

Bývalý americký prezident George Bush starší.

Foto: Reuters

Bývalý americký prezident sa o charitatívnej organizácii Compassion International prvýkrát dozvedel na vianočnom koncerte v roku 2001. S písomnou korešpondenciou začal už v januári budúceho roku, ale rozhodol sa, že zostane v utajení vzhľadom na bezpečnosť malého Filipínca.

Bývalý riaditeľ charity Wess Stafford, ktorý korešpondenciu uchoval, povedal, že Bush občas podvádzal a do listov prepašoval narážky, ktoré ho mohli prezradiť. „Počul si niekedy o Bielom dome, Timothy? Žijú v ňom prezidenti Spojených štátov. Ja som musel ísť do Bieleho domu na Vianoce a tu je brožúrka, ktorú som tam dostal," napísal napríklad.

O jeho sponzorstve a korešpondencii nič netušila ani jeho rodina. Dozvedela sa o tom až v roku 2008, kedy sa Stafford stretol s Georgem Bushom mladším na štátnej večeri.

„Páči sa mi, ako sa jeden z najmocnejších mužov sveta bez akejkoľvek okázalosti dokázal priblížiť k najchudobnejším deťom. Mám pocit, že urobil veľa dobrých vecí, o ktorých nevieme a ani vedieť nebudeme," povedal Stafford.

George Bush starší zomrel 30. novembra vo veku 94 rokov. Bol 41. prezidentom Spojených štátov amerických a úrad zastával v rokoch 1989 až 1993.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >