Znížte sa na úroveň dieťaťa. Počúvajte intuíciu. 10 múdrych rád pre rodičov

pt, gb, 21. decembra 2020 o 04:59

Po vojne je každý generál, či ľahko sa radí, ťažšie robí. Napriek tomu je však dobrá rada v pravý čas nad zlato. Akú najlepšiu radu o výchove ste dostali a čo by ste poradili ostatným rodičom, bola otázka v našej súťaži o knihy Lenky Žofajovej Sprievodca rodiča dnešného.

Rozhovor v pokoji, bez pocitu nadradenosti jednej strany dokáže vytvoriť v rodine harmóniu.

Foto: shutterstock.com

Ďakujeme za všetky príspevky, niektoré sú naozaj užitočné a vyberáme z nich nasledujúce:

Nebav sa s dieťaťom zvrchu

Najlepšia rada, akú som v rodičovstve dostala, bola ta, že keď chceš s dieťaťom niečo riešiť, zníž sa na jeho úroveň, teda kľakni, čupni, sadni si k nemu, budeš pre neho rovnocenný partner, ktorého sa nebude báť a nie nejaký veľký obor, napísala Martina.

Vďaka doktorovi za múdre slová

Erika zasa opisuje svoj príbeh zo žilinskej pôrodnice, ako prekonala počiatočné ťažkosti s dojčením aj vďaka rade pediatra MUDr. Jánoša: Išla som si pýtať teda mliečko inej maminky a bolo mi vysvetlené, že materské sa dáva iba predčasniatkam, ostatné môžu dostať iba umelé, čo nebola pre mňa vôbec cesta.... Pán doktor mi na rannej vizite všetko objasnil úplne jednoduchou a jasnou vetou: „Každé dieťa sa dokáže najesť z pŕs svoje matky, je jedno či sú malé, veľké, ploché, vpadnuté...“ Po tomto uistení som vedela, že to zvládneme aj my. Takže som sa v prvom rade ukľudnila, začala si veriť, keďže teoreticky som presne vedela ako má byť prisatá, aby papala a častým ponúkaním možnosti jesť sa mi laktácia krásne rozbehla.

Pozitívna motivácia

Eva sa dodnes pri štvorročnom synovi riadi tým, že ak dieťa niečo nechce spraviť, nemáme mu hovoriť, čo sa stane, ak to nespraví, ale to, čo sa stane, ak to spraví. Napríklad: Ak si upraceš hračky, potom si pozrieme rozprávku. Nie: Ak si neupraceš hračky, žiadna rozprávka nebude. A zaberá to, dodáva.

Pozor, ako chválime

Podľa Kataríny by rodičia nemali deti chváliť v zmysle: Ty si veľmi šikovný. Skôr nech hovoria: To si urobil veľmi šikovne. Každé dieťa je iné, má iné nadanie a iný dar. Tak si uvedomí, že nevie všetko, že sa musí učiť a v živote ho vždy chváliť nebudú.

Stačí byť dosť dobrá

„Dostala som 2 najlepšie rady: Nikdy sa nevzdávať. A druhú, že maminka nemusí byt perfektná, stačí, že je dosť dobrá, nech urobí všetko tak najlepšie, ako dokáže. Ja k tomu prikladám moju radu: „Dieťatko má jedinú maminku na svete a to si ty. Váž si to, aj ono si bude vážiť teba,“ píše Martina.

Bábätko si nemusí odgrgnúť

Viere zasa veľmi pomohli rady profesionálnych poradkýň zo združenia MAMILA. „Išlo napríklad o dojčenie v ľahu na boku, o tom, že nie je nevyhnutné dávať bábätko odgrgnúť, že môže zaspať na prsníku a potom konkrétne praktické rady v situáciách, keď sme mali problém s dojčením,“ napípsala.

Spať, keď sa dá

Gabriel, ktorý sa o pár týždňov má stať otcom, zatiaľ dostáva jedinú radu: Dobre sa vyspi, kým je čas, lebo najbližšie roky môžeš na pokojný spánok zabudnúť.

Gabriela však má recept už aj na pokojný spánok počas rodičovstva. Znie jednoducho: Spite vtedy, keď dieťa.

Počúvajte intuíciu

Martina pri výchove detí radí riadiť sa hlavne svojimi pocitmi. „Nepočúvajte rady všetkých navôkol, pretože je to len vaše dieťa a vy ho poznáte najlepšie.“

Ľúbiť s láskou, nie z povinnosti

Ján je otcom piatich chlapcov. „Ešte pre narodením sme dostali od rodičov rady, ako sa máme o nich starať. V prvom rade musíme mať dohľad, nespustiť ich z očí. Nepodceniť aj ich zdravotný stav. Nekričať na nich a nebiť. Učiť k slušnosti a nepodceniť hygienu. No a podľa ich správania všetko riešiť rozumom a nie násilím. Deti musia byť isté, že ich ľúbime s láskou a nie z povinnosti. A nakoniec vždy treba mať na zreteli ich správanie nielen k nám rodičom, ale aj okoliu. Pritom sme s manželkou prízvukovali, že dievčatám a hlavne ku skôr narodením ľuďom, aby im dávali prednosť. Samozrejme, že vždy je niečo nové v ich správaniu a musíme to riešiť a vysvetľovať rozumom.“

Vždy zostať fér

Branislav má jednu všeobecnú, veľmi dôležitú radu: Správaj sa vždy tak, aby si sa ostatným mohol pozrieť priamo do očí.

Kto vyhráva knihy

Kniha pre výhercov prináša užitočné a veľmi praktické rady.

Foto: PRAVDA, Ľuboš Pilc

Knihu Sprievodca rodiča dnešného, ktorá poskytuje rodičom poskytuje naozaj praktické rady o dojčení, vzťahovej výchove, prvých príkrmoch, starostlivosti o zúbky a podobne, nepodfarbené záujmami výrobcov detských pomôcok vyhrávajú títo z vás:

Martina H., Bratislava
Eva N., Šamorín
Katarína B., Levoča
Martina M., Trnava
Viera R., Bratislava

Výhercom srdečne blahoželáme a všetkým prajeme krásne Vianoce v kruhu najbližších!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >