Deti zaplnili čakárne pediatrov, ale covid to nie je

Gabriela Bachárová, 24. septembra 2021 o 04:30

Pediatri nevedia, kam skôr skočiť a rodičia kašlajúcich, kýchajúcich a vracajúcich detí si kladú otázku, či ide len o bežnú virózu alebo sa majú obávať covidu. Rok a pol neboli kvôli tvrdým opatreniam mnohé deti vôbec choré, teraz si to však „vynahradzujú“.

Na Slovensku sa v súčasnosti u detí rozmohli vírusové infekcie. Pediatra najskôr kontaktujte telefonicky.

Foto: Shutterstock.com

„V tomto období máme naozaj veľmi veľa respiračných infektov,“ potvrdzuje pre ahojmama.sk Elena Prokopová, detská lekárka a hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast.

Ako dopĺňa, ide o klasické detské virózy, ktoré sa so začiatkom škôlky, školy a krúžkov, keď je spolu na menšej uzatvorenej ploche väčší počet detí, objavujú vždy. Tento rok je ich však ešte viac ako v minulosti. „Je veľmi pravdepodobné, že ako deti takmer dva roky nemali stimulovanú imunitu prekonávaním drobných infektov, teraz jednoducho ochoreli všetky naraz,“ vraví lekárka.

Najčastejšie ide o vírusové infekcie, ktoré sa podľa lekárky často zároveň prejavujú na dýchacej sústava (kašeľ, nádcha), ale i na tráviacom trakte (bolesti bruška, nevoľnosť, zvracanie). Veľa detí tak trpí obomi typmi príznakov súčasne. „Deti majú upchaté nosy, zatekajú im hlieny, kašlú a môžem potvrdiť, že majú aj veľa tráviacich problémov,“ spresňuje pediatrička. Vždy záleží, ktorý typ vírusu práve v detskom kolektíve prevažuje a ten si predajú takmer všetky deti, pretože mikroorganizmy sa veľmi ľahko šíria vzduchom.

V súčasnosti je okrem iných rozšírený takzvaný RS vírus (respiračný syncyciálny vírus). „Tento vírus spôsobuje obštrukčné zápaly dýchacích ciest, ktoré sa prejavujú sťaženým dýchaním. Typický pre tento vírus je aj štekavý kašeľ,“ vysvetľuje Elena Prokopová.

Čo majú rodičia robiť, ak dieťa začne mať niektoré z vymenovaných príznakov? „Je potrebné kontaktovať pediatra a riadiť sa jeho pokynmi,“ vraví lekárka. V súčasnej dobe by nikto nemal ísť do ordinácie bez pozvánky. Ak by totiž dieťa malo covid, mohlo by ohroziť ostatné čakajúce deti i lekára. Realita je však v súčasnosti taká, že pediatri riešia denne zdravotný problém aj u stovky detí. „Kolegyne mi vraveli, že mali 90 pacientov. Apelujem na rodičov, aby sa s pediatrom vopred dohodli na ďalšom postupe. Nie je to o tom, že deti nechceme vyšetriť, ale je nutné dodržiavať zásady bezpečnosti,“ uzatvára Elena Prokopová.

Manuály na určenie závažnosti zdravotného stavu dieťaťa aj v súvislosti s ochorením Covid-19 a rady, ako ďalej postupovať, nájdete na webe www.pediatridetom.sk v časti na stiahnutie.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarPetertuharsky 24. septembra 2021 o 20:21

    Na smiech, alebo skôr na plač sú tie opatrenia. Šíreniu vírusov zjavne nebránia, ale šikana a buzerácia, na to sú ako stvorené..

    Predvídaví lekári už pred rokom hovorili, že rúška sú škodlivé a jedným z dôsledkov bude znížená imunita. Covidbyro si presadilo svoje. A obávam sa, že toto je len začiatok.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >