Žiadna elektronika ani úplná tma, skúste radšej TOTO. 8 rád spánkovej odborníčky na rýchle zaspávanie a dobrý spánok dieťaťa

Patricia Poprocká, včera 05:46

„Už neviem, čo so synom. Každý večer to je malý boj, kým sa dostane do postele. Ak ho aj uložím pred deviatou, nezaspí skôr ako o desiatej. Kamarátka to má podobné, tá to už vzdala a necháva syna hore, dokedy chce. Ja si však myslím, že dieťa potrebuje ísť spať skôr,“ sťažuje si Iveta, matka päťročného chlapca.

Detské strachy nezľahčujte ani sa im nevysmievajte. Radšej deti uistite, že ste pri nich.

Foto: Shutterstock.com

Problémy so zaspávaním rieši veľa rodičov. Niektorým je najťažšie dostať deti včas do postele, iní bojujú práve s tým, že ich ratolesti nevedia zaspať, ale sú aj rodičia, ktorých deti sa sťažujú na zlé sny a budia sa nevyspaté.

Spánková konzultantka Anna Růžičková, ktorá pomáha rodičom riešiť najčastejšie problémy so spánkom a pochopiť detské spánkové potreby, odporúča pre dobrý a kvalitný detský spánok týchto osem krokov:

1. Elektroniku je potrebné odložiť minimálne 60 minút pred spaním. V zásade ale platí, že čím menej jej je dieťa vystavené, tým lepšie pre jeho zdravie, vrátane spánku.

2. S prípravami do postele treba začať v dostatočnom predstihu. Večera, sprcha, čistenie zubov, prezliekanie sa do pyžama – každá rodina má svoju rutinu, je dobré ju praktizovať v pohode a bez náhlenia. „Pohodový večer sa musí začať pokojnou činnosťou oveľa skôr ako sa ide spať,“ radí Anna Růžičková.

3. Chvíľka pre dieťa je dôležitá. „Večer chcú deti našu pozornosť. Doprajte im pri uspávaní a spánku podporu pre pocit bezpečia,“ znie ďalšie odporúčanie. Nebojte sa ľahnúť si s dieťaťom do postele, zobrať do náručia, aj keď je už školák, aj v tomto veku sa mu žiada rodičovskej istoty. Prípadne si spolu nahlas niečo prečítajte.

4. Tma byť nemusí. Aj keď odborníci vravia, že najkvalitnejší spánok je v tmavej miestnosti, deti zväčša nemajú radi úplnú tmu. Do izby im podľa Anny Růžičkovej môžete pokojne dať nočné svetielko a nechať zažaté, ale pozor – nech je bez modrej zložky.

5. Zlé sny síce neovplyvníte, ale môžete sa pokúsiť dieťa nastaviť pred spaním na veselšie myšlienky. O zlých snoch určite s dieťaťom pred spaním nerozprávajte, skúste skôr spomínať na príjemné a veselé zážitky z dňa.

6. Detské strachy nezľahčujte ani neobracajte na žart, hoci dobre viete, že sú nezmyselné. Nočné mory môžu byť v spojení s detskou fantáziou však naozaj výrazné, pripomína odborníčka.

7. Hrajte sa s deťmi, venujte sa im aspoň polhodinu denne.

8. Počas dňa dbajte na to, aby strávili dostatočný čas na čerstvom vzduchu, dieťa potrebuje počas dňa veľa prirodzeného svetla, je to dôležité pre jeho zdravý rast, energiu, ale aj práve pre dobrý spánok v noci.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >