Žiaci i vysokoškoláci sa môžu prihlásiť do umeleckej súťaže, ako vedci pomáhajú ľuďom

SITA, 4. júna 2020 o 03:52

Žiaci aj vysokoškoláci sa môžu od začiatku júna zapojiť so svojou výtvarnou či grafickou tvorbou do dvoch celoslovenských súťaží, ktoré propagujú vedu. Uzávierka na zaslanie diel je do 2. októbra.

Prihlásite svoje dieťa do umeleckej súťaže?

Foto: Shutterstock.com

Obe súťaže vyhlásilo Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri Centre vedecko-technických informácií SR a konajú sa v rámci Týždňa vedy a techniky (TVT) 2020. Tohtoročnou témou oboch súťaží je „Vedci – superhrdinovia dnešných dní“. Portál TVT uvádza, že cieľom je najmä zvýšiť záujem žiakov a študentov o vedu, techniku a vedecké bádanie.

Žiaci základnej školy, osemročného gymnázia či základnej umeleckej školy, ktorí majú od deväť do 16 rokov, sa môžu zapojiť do 15. ročníka výtvarnej súťaže. Vo svojej výtvarnej tvorbe môžu znázorniť vlastný pohľad na vedcov a ich vynálezy, ktoré zachraňujú a uľahčujú život ľudí. Na znázornenie môžu využiť rôznorodé výtvarné techniky, akými sú maľba, kresba, koláž, tapiséria, rytina či litografia. Žiaci budú rozdelení do dvoch kategórií, a to podľa veku od deväť do 12 a od 13 do 16 rokov. Komisia ocení v každej kategórií tri výtvarné diela. Ocenení získajú diplom a vecnú cenu v hodnote 100, 50 a 20 eur, v závislosti od svojho umiestnenia.

Do štvrtého ročníka grafickej súťaže sa môžu zapojiť stredoškoláci, vysokoškoláci a aj doktorandi študujúci na Slovensku. Ako priblížilo ministerstvo školstva, študenti môžu v grafických návrhoch ukázať pozitívny dopad vedeckých výskumov na ľudstvo. Grafický návrh je v rámci tejto súťaže podľa jej pravidiel chápaný ako návrh grafického vizuálu vytvoreného zaznamenávacími technickými prostriedkami a môže byť upravovaný grafickými programami. Aj v rámci tejto súťaže budú záujemcovia rozdelení do dvoch kategórií, a to na skupinu stredoškolákov, vysokoškolákov a doktorandov. V každej kategórii porota ocení jeden grafický návrh. Výherca získa diplom a vecnú cenu v hodnote 100 eur.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >