Že sa pri malých deťoch nedá piecť? Kdeže! Takto to s nimi hravo zvládnete

Patricia Poprocká, 15. decembra 2023 o 06:42

Vianoce bez koláčikov by azda ani neboli Vianocami. Pečenie vie byť príjemnou zábavou, ale aj nepríjemným stresom, podľa toho, ako sa k nemu postavíme. Ako môžu byť deti užitočné?

Pomocníčka na nezaplatenie!

Foto: shutterstock.com

Nuž, tak veľmi, do akej miery im to umožníme. Deti chcú robiť všetko „naozaj“ a pre väčšinu je vianočné pečenie naozaj obľúbenou činnosťou. Ak im ju nebudeme znepríjemňovať neustálym poučovaním a kritikou, vieme stráviť s nimi naozaj príjemné chvíle, bez ohľadu na to, či majú deti tri, osem alebo dvanásť rokov. Tu sú naše tipy, ako zvládnuť vianočné pečenie s deťmi v pohode.

Urobte si príjemnú atmosféru

Inak sa pečie v pohodovom prostredí a inak uprostred chaosu a zhonu. Na pečenie si teda vyčleňte čas a vytvorte priestor, no a – zapojte do príprav aj deti. Nechajte ich vybrať zo skrine vianočné utierky, zapnite si vianočné svetielka, zapáľte sviečku (na bezpečnom mieste, aby nezavadzala, pochopiteľne), pustite si k tomu obľúbenú hudbu... Skrátka v duchu hesla „Dobrá príprava – polovica úspechu“.

Nechajte deti pomáhať ako chcú

Teda nenúťte ich čistiť oriešky alebo ukladať na plech pečivo, ak chcú miešať plnku alebo natierať džem. A niektoré chcú možno len vyberať pesničky a púšťať hudbu, napokon, prečo nie? Aj takáto pomoc sa ráta.

Dovoľte im vybrať, čo sa bude piecť

Máte možno svoj tradičný zoznam vianočných koláčikov, nikde však nie je napísané, že tento rok nemôže byť trochu pozmenený. Ak dieťa prejaví záujem o nejakú novú cukrovinku, vyhovejte mu. A ak ju bude chcieť piecť samé – ešte lepšie! Prirodzene, rátajte s tým, že vaša pomoc (alebo aspoň rada) bude nevyhnutná – podľa veku a šikovnosti vášho potomka.

Voľte úlohy primerané veku

Vyber múku, nachystaj cukor, naukladaj oriešky, odváž, roztop maslo... Činností, ktoré môžu deti robiť, je neúrekom. Pochopiteľne, treba ich triediť podľa veku. Trojročné dieťa napríklad môže povyberať zo skrinky všetky potrebné suroviny, dokonca aj naukladať oriešky na koláčiky alebo samotné sušienky na plech (prípadne z neho, ak už nie je horúci). Staršie deti zvládnu aj náročnejšie úkony, nebojte sa im ich prenechať, ak prejavia záujem. Ich nadšenie, osobný vklad a záujem sa niečomu priučiť, sú viac než dokonale vyzerajúce vianočné pečivo.

Vytvorte im vlastný kútik

To v prípade, že dieťa prejaví záujem samé robiť cesto, prípadne ho rozvaľkať či vykrajovať jednotlivé kúsky. Vyčleňte im kus cesta, jeden plech a nechajte ich tvoriť vlastné dielo. Aj tu platí, že očakávajte výsledok primeraný veku. Trojročné dieťa vyrobí neporiadok, štvorročné neporiadok, ale aj pár originálnych kúskov, no a čím staršie dieťa, tým originálnejšie kúsky, ktoré sa možno podobajú vašim pôvodným očakávaniam.

Tešte sa!

S deťmi trvá všetko dlhšie, to ste sa už za tie roky naučili. A možno aj to, že viac ako o výsledok, ide o tú cestu k nemu. A že je na nás, čo si na nej budeme viac všímať – či neporiadok, nedokonalé koláčiky alebo spoločne strávený čas a radosť dieťaťa z toho, že sa zapojilo do vianočných príprav.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >