Zaočkovanosť klesá, úrady proti tomu bojujú aj novým webom o dôležitosti očkovania

gb, 27. januára 2020 o 04:12

Rodičia nájdu na novom webe o očkovaní informácie o povinnom a odporúčanom očkovaní, k dispozícii majú aj interaktívny očkovací kalendár. Zoznámia sa so zložením vakcín, prečítať si môžu aj odpovede na najčastejšie otázky o očkovaní.

Rodičia, nebojte sa očkovania, hovoria odborníci.

Foto: Shutterstock.com

„Nový web o očkovaní zdôrazňuje mimoriadny význam a opodstatnenosť očkovania v čase, keď na Slovensku klesla zaočkovanosť pri viacerých druhoch povinného očkovania s rizikom návratu epidémií vážnych infekčných ochorení," uvádza Úrad verejného zdravotníctva.

Za portálom Chráňme sa očkovaním, ktorý nájdete na doméne www.ockovaniechrani.sk, stoja hlavný hygienik Slovenskej republiky a slovenskí odborníci z oblasti epidemiológie, vakcinológie, infektológie, pediatri a imunológie. Informácie pre rodičov pripravili aj diabetológ a odborníčka, ktorá sa zaoberá výskumom pôvodu autizmu.

„Častokrát sa stretávame s tým, že rodičia sa dostávajú k protichodným informáciám o očkovaní, a to najmä na internete a sociálnych sieťach. Našim cieľom bolo spustiť nový web, ktorý prinesie čitateľom overené odborné informácie a skúsenosti z praxe významných odborníkov. Z webového portálu sa prihovárajú významní slovenskí odborníci, ktorí na základe svojich dlhoročných odborných skúseností chcú osloviť tých rodičov, ktorí sú neistí a váhaví pri svojom rozhodovaní, či dať alebo nedať zaočkovať svoje dieťa," hovorí hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

„Treba si uvedomiť, že znižovanie zaočkovanosti vedie k návratu, a teda výskytu takých epidémií ochorení, ktoré sme tu na Slovensku desiatky rokov nemali. Pričom existuje proti týmto ochoreniam účinné očkovanie, aby nám zbytočne nechoreli malé deti. Epidemiológovia a lekári majú potrebné odborné vzdelanie i prax a chcú pre zdravie detí to najlepšie," tvrdí Jan Mikas. Potrebná zaočkovanosť detí aktuálne nie je dosiahnutá v Trenčianskom a Bratislavskom kraji.

Z webu si možno stiahnuť aj brožúru o povinnom pravidelnom očkovaní detí pripravenú odborníkmi z Úradu verejného zdravotníctva. Rodičia na portáli nájdu aj zoznam Poradní očkovania pri regionálnych úradoch verejného zdravotníctva v SR, kam sa môžu obrátiť a získajú osobné bezplatné konzultácie v súvislosti s očkovaním.

Súčasťou portálu sú názory odborníkov na tému dôležitosti očkovania a jeho mylným spájaním so vznikom autizmu či diabetu. Hovoria o svojich skúsenostiach z dlhoročnej odbornej praxe s očkovaním ako aj o výskyte závažných infekčných ochorení.

K téme sa vyjadrujú hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre deti a dorast Elena Prokopová, prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Zuzana Krištúfková, primár Infektologického oddelenia Nemocnice Svet zdravia Michalovce Štefan Zamba, prednostka Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a zakladateľka Akademického centra výskumu a autizmu na Slovensku Daniela Ostatníková.

Rovnako na portáli nájdete vyjadrenia vedúcej Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici Márie Avdičovej, primára diabetologického oddelenia Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni Emila Martinku, alergiológa a imunológa z Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine Miloša Jeseňáka, vedca, lekára a vedúceho Ústavu molekulárnej biológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Petra Celeca aj názory hlavného hygienika Slovenskej republiky Jána Mikasa.

Rodičia môžu v prípade akýchkoľvek otázok napísať odborníkom prostredníctvom kontaktného formulára, ktorý nájdu na portáli o očkovaní v časti Kontakt.

Čo odborníci hovoria o očkovaní detí


Elena Prokopová, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre deti a dorast: Očkovaním dieťaťa zabránime, aby ochorelo na infekčné ochorenie, zabezpečíme mierny priebeh ochorenia alebo zabránime vzniku závažných komplikácií.

Štefan Zamba, primár Infektologického oddelenia Nemocnice Svet zdravia Michalovce: Vírus osýpok „miluje“ ľudí, ktorí sa nedokážu brániť - nemajú obranné protilátky, pretože sa nedali zaočkovať.

Zuzana Krištúfková, prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti: Overené informácie o očkovaní, podložené vedeckými štúdiami, dostanú rodičia na stránkach oficiálnych inštitúcií, ktoré za ne berú plnú zodpovednosť.

Emil Martinka, primár diabetologického oddelenia Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni: Najnovšie štúdie ukazujú, že niektoré typy vakcín by mohli znižovať riziko diabetu 1. typu, čo by mohlo mať zásadný prínos v prevencii tohto ochorenia.

Miloš Jeseňák, alergiológ a imunológ z Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine: Očkovanie pomáha budovať imunitnú pamäť dieťaťa pred mnohými smrteľnými a závažnými infekciami.

Mária Avdičová, vedúca Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici: Vakcíny majú priemerne 100 – 1000 antigénov, novorodenec je schopný reagovať na miliardu až bilión rôznych antigénnych podnetov. Súčasné podanie jedenástich vakcín zaťaží imunitný systém o 0,1 %.

Peter Celec, lekár a vedúci Ústavu molekulárnej biológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave: Vakcíny ľudstvu pomohli takmer alebo úplne zbaviť sa mimoriadne nebezpečných infekčných chorôb.

Daniela Ostatníková, prednostka Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave: Žiadna vedecká štúdia nepreukázala, že očkovanie spôsobuje autizmus.

Ján Mikas, hlavný hygienik SR: Každý pokles zaočkovanosti zvyšuje riziko, že vznikne epidémia a ohrozené budú najmä deti.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >