„Z nealko piva sa môže dieťa opiť,“ varuje pediatrička rodičov

Gabriela Bachárová, 9. augusta 2023 o 06:30

Chutí ako limonáda, a tak sa veľa rodičov nezdráha ponúknuť dnes tak obľúbené nealkoholické pivo aj svojim malým deťom. Pravdou však je, že nápoj nie je úplne bez obsahu alkoholu, navyše zvyká na chuť, ktorá môže neskôr dieťa priviesť k nadmernému pitiu bežného piva.

Nealko pivo deťom nedávajte.

Foto: Shutterstock.com

Nealkoholické pivo zažíva v posledných rokoch veľkú popularitu. Pijú ho nielen vodiči, športovci či tehotné ženy, ale rodičia ho často dávajú vyskúšať aj svojim deťom v presvedčení, že predsa neobsahuje žiadny alkohol. Nie je to však pravda a názov nealkoholické realite celkom nezodpovedá.

Nealkoholické pivo môže podľa platnej legislatívy obsahovať až do 0,5 percenta alkoholu - a zvyčajne ho i skutočne obsahuje (hoci pre spravodlivosť dodajme, že sa to netýka všetkých výrobkov, treba čítať etikety). Na porovnanie „veľké“ dvanásťstupňové pivo obsahuje približne päť percent alkoholu.

Podľa prieskumu urobeného v susednom Česku považuje každý štvrtý rodič pitie nealko piva a ochutených pivných nápojov za bezrizikové, až tretina rodičov si myslí, že ide o limonádu. Alarmujúcim zistením je, že nealko pivo pije každé štvrté dieťa. U nás by zrejme vyšli podobné výsledky.

Nealko pivo s radosťou deťom

Detská lekárka Petra Cacková sa rozhodla rodičov varovať o možných rizikách pitia nealko piva u detí po zážitku zo supermarketu, keď „matka s radosťou kupovala dvom svojim deťom vo veku odhadom asi dva a päť rokov nealkoholické pivo s ovocnou príchuťou“. Jej odporúčanie znie jasne: „Nedávajte deťom piť nealkoholické pivá, i tie obsahujú malé množstvo alkoholu, až cca desať percent toho, čo obsahuje dvanásťstupňové pivo.”

Ako lekárka upozorňuje, nealko pivá sú škodlivé najmä pre malé deti, ktoré sa ešte vyvíjajú. „U šesťročného dieťaťa môže vypitie pol litra nealko piva už znamenať merateľnú hladinu alkoholu v krvi. Deti majú na alkohol nízku toleranciu, pretože nemajú v pečeni ešte dozreté enzýmy, ktoré alkohol odbúravajú. Môžu skončiť s úrazom alebo sú náchylnejšie na poškodenie mozgu, ktoré alkohol spôsobuje,“ vymenúva možné riziká detská lekárka. Ďalším negatívom je často vysoký obsah cukru, pre ktorý si rodičia často myslia, že nealko pivo je vlastne nápoj typu limonáda, ide pritom o sladový nápoj.

Riziko vzniku závislosti

Istý, hoci malý obsah alkoholu v nealko pivách však nie je jediným problémom. Deti si pitím týchto nápojov zvykajú na typickú chuť piva, ktorá je síce v nealkoholických pivách kvôli ďalším, hlavne sladkým príchutiam, obmedzená, avšak stále zreteľná. „Stretnutie tela s alkoholom vo včasnom veku môže zvyšovať riziko závislosti v dospelosti,” varuje pediatrička.

Ako vhodné nápoje pre deti odporúča slabý nesladený ovocný či bylinkový čaj a čistú neperlivú vodu. „Sladené nápoje nie sú pre deti zdravé,“ uzatvára detská lekárka Petra Cacková.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >