Stredoškoláci a lieky. Čo by mali o ich užívaní vedieť?

gb, 30. januára 2023 o 05:00

Stredoškoláci si často ordinujú lieky na bežné zdravotné problémy sami, rodičia o tom ani nemusia vedieť. Je preto dôležité, aby vedeli, ako ich správne užívať.

S liekmi opatrne, nemožno ich brať ako lentilky.

Foto: Shutterstock.com

Stredoškoláci by o najčastejšie používaných liekoch mali vedieť zopár dôležitých faktov. Ako upozorňuje Ministerstvo zdravotníctva na sociálnych sieťach, lieky proti bolesti môžu poškodzovať orgány a môžu byť návykové, niektoré lieky proti kašľu spôsobujú halucinácie či kŕče, kvapky a spreje na uvoľnenie nosa sa nesmú užívať dlhšie ako sedem dní a niektoré medikamenty na alergiu môžu utlmovať. Vyvolávajú napríklad ospalosť alebo znižujú sústredenie, čo zvlášť v škole nie je veľmi vhodné.

„Bolesti hlavy, brucha, kašeľ či mnohé iné problémy neobchádzajú ani deti alebo mladých ľudí. Riešenie a úľavu prinášajú lieky, pri ktorých je však kľúčové ich správne užívanie, pretože nesprávna aplikácia liekov môže poškodiť mladý organizmus,” upozorňuje rezort zdravotníctva.

S liekmi opatrne

U voľnopredajných liekov by mali stredoškoláci užívať len tie, ktoré skutočne potrebujú, a v množstve, ktoré im nemôže ublížiť. „Dodržujte intervaly medzi jednotlivými dávkami lieku. Ak sa po troch dňoch samoliečby zdravotný stav nezlepší, kontaktujte lekára,” radí ministerstvo.

Lieky na predpis treba vždy brať podľa odporúčania lekára. „Dodržujte dávkovanie a dĺžku užívania, neprestaňte svojvoľne liek užívať. Antibiotiká sa musia doužívať,” odporúča rezort.

Pre zdravie je podľa ministerstva riskantné, ak stredoškolák neužije lieky podľa odporúčaní, ak užije lieky určené pre iné osoby alebo ak užíva viac liekov, ktoré neodporučil lekár, pretože sa navzájom môže meniť ich účinok. Rizikové je tiež to, ak užije väčšie alebo menšie množstvo odporúčanej dávky lieku, ak si vezme lieky pre iné účely, ako je odporúčané alebo ak užíva lieky v kombinácii s alkoholom.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >