Z najhoršej plavkyne v krúžku je dnes rekordérka, ktorá prekonala 17-ročný rekord Martiny Moravcovej

pt, 9. novembra 2022 o 04:34

Plávanie jej odporúčali lekári, keď šla na základnú školu, lebo mala krivú chrbticu. A hoci bola na krúžku sprvu najhoršia, ako jediná vytrvala a dnes ju niektorí experti prirovnávajú k Martine Moravcovej. Po nedávnych pretekoch v Šamoríne ešte o niečo viac, 17-ročná Lillian Slušná tam o dve stotiny prekonala 17-ročný slovenský rekord Martiny Moravcovej na 50 metrov voľný spôsob v krátkom bazéne.

Lillian Slušná na pretekoch v Šamoríne, kde prekonala rekord Martiny Moravcovej.

Foto: facebook SPF

Podarilo sa jej to na nedávnych medzinárodných pretekoch Slovakia Swimming Cup, kde už v rozplavbách zaplávala slovenský juniorský rekord 24,87 sekúnd. V semifinále bola ešte rýchlejšia, čas 24,77 sekúnd je o dve stotinky rýchlejší než dosiahla Martina Moravcová v roku 2005 v Moskve.

„Chcela som zlepšiť predovšetkým juniorský rekord, seniorský je niečo navyše. Nečakala som ho, je to niečo neuveriteľné. Martina Moravcová je veľká osobnosť, vážim si ju aj ako plavkyňu,“ povedala Lillian po rekorde v rozhovore na facebookovom profile Slovenskej plaveckej federácie.

Lillian žije v Lučivnej a študuje na Strednej športovej škole v Poprade. Športovo založená je celá rodina – otec je bývalý hokejista, mama zasa gymnastická trénerka. S gymnastikou pôvodne začínala aj Lillian, a kým to šlo, robila oba športy. Ako vraví, dalo jej to veľa – z fyzickej i psychickej stránky. „Z gymnastiky som mala disciplínu, preto mi nerobilo problém trénovať. Ostatným sa veľmi nechcelo,“ vysvetľovala pre web Slovenskej plaveckej federácie, kde vidí dôvody, že hoci najprv patrila medzi najhorších v krúžku, dostala sa až na súčasnú úroveň.

S pretekaním začala ako osemročná, viac-menej náhodou. „Raz na tréningu mi tréner odmeral čas na 50 metrov voľný spôsob a sám bol prekvapený, aká som rýchla. Poslal ma s ostatnými na preteky, z ktorých som doniesla tri medaily,“ spomína talentovaná plavkyňa.

Dnes sa, podobne ako svojho času Martina Moravcová, špecializuje na krátke trate a má na konte už viacero úspechov. Naposledy na majstrovstvách sveta juniorov získala pre Slovensko historickú bronzovú medailu na 50 metrov motýlik. Najbližšie ju čakajú seniorské majstrovstvá sveta v Melbourne a ako vraví, jej snom sú olympijské hry v Paríži 2024.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >